nieuws

Nederlands ontwerp in Jemen

Geen categorie

Fons Verheijen (architect en hoogleraar aan de TU Delft) gaat in Jemen het nationale wetenschapsmuseum realiseren. Het ontwerp van Verheijen van VVKH Architecten uit Leiden komt op het universiteitsterrein in de hoofdstad Sana’a en gaat 30 miljoen dollar kosten.

Nederlands ontwerp in Jemen

Begin vorig jaar werden drie plannen, waaronder ook een Duits en een Frans plan, geselecteerd uit een onbekend aantal andere bureaus. De geselecteerden mochten in oktober hun plannen presenteren. Het ontwerp van Verheijen stak volgens de betrokkenen met kop en schouders boven de andere genodigden uit. Volgens Verheijen, onder meer bekend van Naturalis in Leiden en The Wall in Utrecht, heeft hij zich niet aan de opdracht gehouden. “Een risico, maar dat heeft goed uitgepakt”. 

Het Imax-theater van het nieuwe wetenschapsmuseum ligt in het midden van een nog te realiseren rotonde en is van kilometers afstand te zien. Het vormt een architectonisch baken in de stad. Een groot deel van het gebouw ligt onder de grond, hier bevinden zich de meeste tentoonstellingszalen. Dit deel van het complex gaat onder de weg door. Aan de andere zijde van de weg bevindt zich de entree en de verbinding met de grote groene museumtuin. 

Als gevelmateriaal wordt een in Jemen gedolven zandkleurige natuursteen gebruikt. Een moderne verwijzing naar de islamitische architectuur is terug te vinden in de vorm van de gevelopeningen en de patronen op het dak en de vloeren.

Het programma van het museum zal een combinatie worden van het eveneens door Fons Verheijen ontworpen Naturalis te Leiden en NEMO te Amsterdam. 

www.vvkh-architecten.nl

Reageer op dit artikel