nieuws

Onderzoek naar nieuwe steden

Geen categorie

De gemeente Almere heeft het initiatief genomen een internationaal opererend New Town Institute op te zetten. Een kenniscentrum op het gebied van de ontwikkeling van nieuwe steden.

Als nieuwe steden beschouwt het New Town Institute al die nederzettingen die op een bepaald moment in de geschiedenis door een persoon of instantie zijn gesticht. Deze nederzettingen moeten zijn gesticht volgens een tevoren opgesteld plan. Daarbij moet de nieuwe stad een zelfstandige functie vervullen in de verdere ontwikkeling van het gebied van vestiging.

Almere is de vestigingsplaats van het nieuwe instituut. Almere is gekozen omdat het zelf een voorspoedig ontwikkelende nieuwe stad is. Daarbij is Almere onderdeel van het Zuiderzeeproject, een regionaal plan waarin meer dan twintig nieuwe nederzettingen zijn gesticht. 

Het onderzoek wordt uitgevoerd door studenten en onderzoekers van de participerende kennisinstituten. Dit zijn de Universteit van Amsterdam, de Technische Universiteit Delft, de Hogeschool van Amsterdam, de Openbare Bibliotheek Almere en het Nieuw Land Erfgoedcentrum Lelystad.

www.newtowns.net

Reageer op dit artikel