nieuws

Lichtgewicht architectuur in Leidsche Rijn

Geen categorie

In de zuidoosthoek van het toekomstige Leidsche Rijn Park te Utrecht ligt de oude boomgaard de Hoge Woerd, met de resten van een Romeins Castellum. In het kader van het meerjarig programma ‘Beyond Leische Rijn, de Vinexopgave voor de kunst’ zijn hier twee parasites, flexibele, lichtgewicht en mobiele architectuur, geplaatst. De één wordt gebruikt als presentatieruimte voor het centrum natuur- en milieucommunicatie, de ander voor presentaties over archeologie.

Lichtgewicht architectuur in Leidsche Rijn

De parasites dragen de naam Sainte Bazeille en zijn ontworpen door de Franse beeldend kunstenaar Dominique Gonzalez-Foerster, samen met Martial Galfione. Foerster zag de naam ooit staan op een passerende vrachtwagen en vond hem toepasselijk voor een gebouw dat gemakkelijk te transporteren moet zijn. 

De Sainte Bazeille  bestaat uit twee elkaar doorsnijdende vormen: een liggende silovorm en een container. Voor Foerster zijn het beide symbolen van arbeid, waarbij de silo naar de boer en de container naar de industrie verwijst. In Leidsche Rijn verdwijnt langzamerhand het platteland voor nieuwbouw en Sainte Bazeille  vat dit verhaal als het ware samen. Het ontwerp van Gonzalez-Foerster is in tweevoud uitgevoerd door Asnova Architects te Utrecht. 

De feestelijke opening is op zaterdag 9 september en valt  samen met het publieksfeest van Castellum Hoge Woerd. 

www.beyondutrecht.nl

www.castellumhogewoerd.nl

Reageer op dit artikel