nieuws

Amsterdam in Venetië

Geen categorie

Job Cohen opent vrijdag 8 september in Venetië de Nederlandse tentoonstelling ‘Zien is Weten – Het perspectief in de Nederlandse architectuur’. Deze expositie is de Nederlandse inzending voor de tiende Internationale Architectuurbiënnale.

Amsterdam in Venetië

Het NAi verzorgt en presenteert met ‘Zien is Weten’ de ontwikkeling van het perspectief op de stad, met name Amsterdam. In meer dan zeventig perspectieftekeningen wordt het Amsterdam getoond dat architecten de afgelopen honderd jaar verbeeldden. De expositie is van 10 september tot en met 19 november in Venetië te zien. Daarna reist hij door naar de Zuiderkerk in Amsterdam. waar hij vanaf februari 2007 is te bezoeken. 

Het NAi vroeg architectenbureau EventArchitectuur (Herman Verkerk en Paul Kuipers) de tentoonstelling vorm te geven. Het grafisch ontwerp is van Hansje van Halem. 

Voor de Biënnale-inzending koos het EventArchitectuur voor een autonome benadering, waardoor het ontwerp het karakter van een installatie krijgt. Vanwege het uitgangspunt, het perspectief op de beeld- en planvorming van de stad Amsterdam, krijgt het paviljoen een plaats in het Nederlandse paviljoen van Gerrit Rietveld op het Biënnale-terrein. Dit is het toonbeeld van de modernistische principes licht, lucht en ruimte. Het paviljoen van EventArchitectuur daarentegen is duister en moeilijker te doorgronden. Herman Verkerk: “Het nieuwe, tijdelijke paviljoen leidt de bezoeker vanaf de ingang naar de tekening en werkt – ‘alsof je door je oogharen kijkt’- als een ruimtelijk en visueel filter tussen de open ruimte van het Rietveld-paviljoen en de kwetsbare perspectieftekeningen”. 

Openingstijden en adres: 
Rietveld Paviljoen
Giardini di Castello
Venetië
zondag 10 september t/m zondag 19 november 2006
10.00-18.00 uur

Reageer op dit artikel