nieuws

Renovatie ministerie van Financiën naar Meyer en Van Schooten

Geen categorie

Het ministerie van Financiën aan het Korte Voorhout 7 in Den Haag wordt gerenoveerd naar een ontwerp van Meyer en Van Schooten Architecten uit Amsterdam.

Renovatie ministerie van Financiën naar Meyer en Van Schooten

In het ontwerp, waarin openheid en toegankelijkheid centraal staan, is de gevel aan het Korte Voorhout doorgebroken waardoor de grote binnentuin een toegankelijk ‘hof’ wordt. Aan dit hof ligt de hoofdingang. De kleine binnentuin is veranderd in een atrium met vergadercentrum. 

Op de hoek Korte Voorhout/Prinsessegracht verrijst een transparante wintertuin. Deze glazen hoekbebouwing vormt een duidelijk baken voor de entree tot de Haagse binnenstad. De uitbouw op de hoek Schouwburgstraat/Korte Voorhout verdwijnt. De gemeente Den Haag en de Rijksgebouwendienst studeren hier op een mogelijke toekomstige herontwikkeling, in samenhang met de verdere planvorming voor het Korte Voorhout. Het gerenoveerde gebouw biedt plaats aan1750 werkplekken.

De Rijksgebouwendienst en Financiën hebben Consortium Safire (bestaande uit ABN Amro Bank, Burgers Ergon, GTI, ISS Nederland en Strukton Groep) gekozen voor de renovatie en exploitatie van het ministerie. Volgens de huidige planning starten de werkzaamheden begin 2007. De oplevering is eind 2008. 

De renovatie van het ministerie van Financiën is het eerste kantoorgebouw van de rijksoverheid dat in de vorm van publiek-private samenwerking (pps) is aanbesteed. Alle schakels van ontwerp, bouw, financiering, onderhoud tot en met facilitaire diensten zijn in één contract aanbesteed. Deze contractvorm heet DBFMO: Design, Build, Finance, Maintain and Operate.  De Rijksgebouwendienst is de aanbestedende dienst. 

Reageer op dit artikel