nieuws

Project – Tennissen onder bloembladen

Geen categorie

Zwarts en Jansma Architecten maakte een ontwerp voor een grootschalig Tennis Centre Court in Amersfoort. Opvallend in het ontwerp is het glazen dak in de vorm van een lotusbloem. Bij mooi weer draaien tijdens een wedstrijd de zes ‘bloembladen’ open. Bij regen sluit de ‘bloem’ zich over de tennisbanen.

Project – Tennissen onder bloembladen

Het hoofdveld bestaat uit een gravelveld omringd door twee tribunes voor achtduizend toeschouwers. Op de tweede verdieping komen kantoren en daarboven 38 skyboxen.

Bepalend voor het ontwerp waren de tribunes. Vanaf elke zitplaats moeten toeschouwers het hele speelveld kunnen zien. 

In de ogen van Moshé Zwarts is de ideale tennistribune rond en naar boven toe steeds steiler. Aanvullend komen direct langs de lange zijde van het speelveld extra verplaatsbare tribunes. 

Rondom de komvormige tribune ontwierp Zwarts een driedimensionale gelaste staalconstructie waar de glazen gevel als een huid omheen wordt getrokken. De stalen constructie bestaat uit boogspanen die van de grond doorlopen tot over het dak. De lijnen die zo ontstaan, lijken op die van de lijnen op een tennisbal. Het aantal kolommen is beperkt gebleven doordat de tribune en de vloeren aan de constructie hangen. De totale doorsnede wordt 90 meter.

De als een diafragma afsluitende lotusbloem heeft zes bloembladen met de vorm van een gelijkzijdige driehoek. De kromme zijden zijn zo’n 18 meter. Het blad draait op een van de hoekpunten om een as. De tegenoverliggende zijde wordt tijdens het draaien over een kromme rail geleid. In totaal zes rails lopen van de rand van het stadion naar het middelpunt op 30 meter hoogte. Als alle bladen naar de buitenkant zijn gedraaid, is het middendeel van het dak open. De aansturing gebeurt synchroon door zes elektromotoren. Voor de geleiding van de dakdelen denkt de architect aan een constructie met glijlagers of een tandheugel. 

Met de komst van het nieuwe complex komt een eind aan de tijdelijke voorzieningen die jaarlijks rond het tennisevenement de Dutch Open staan. Ook kunnen de wedstrijden voor de Davis Cup in het nieuwe tenniscomplex worden gespeeld. 

Behalve het opvallende Centre Court komt er in het complex een nationaal opleidingscentrum met twaalf indoorbanen (hardcourt), twaalf buitenbanen (gravel, hardcourt, gras) en een professioneel fitnesscentrum. 

Waar het Centre Court precies komt is nog niet bekend. De opdrachtgevers en de gemeente Amersfoort zoeken nog naar een geschikte locatie. Waarschijnlijk tekent de gemeente voor het zomerreces nog een principeakkoord over de locatie. 

Reageer op dit artikel