nieuws

Oplevering – Vrolijke lounge voor zieke kinderen

Geen categorie

Maurer United Architects kreeg de ongebruikelijke opdracht een lounge in te richten in het Erasmus MC – Sophia Kinderziekenhuis in Rotterdam. In deze ruimte moeten patiëntjes met cystic fibrosis, oftewel taaislijmziekte, centraal staan.

Oplevering – Vrolijke lounge voor zieke kinderen

Cystic fibrosis (CF) is een erfelijke en ongeneeslijke ziekte, waarvoor patiënten vaak naar het ziekenhuis moeten. Initiatiefnemer van de lounge, kinderlongarts Harm Tibbens, weet hoe belastend en vermoeiend de vele onderzoeken voor de patiëntjes zijn. Daarom wilde hij een aangename plek in het ziekenhuis creëren, waar de patiënt en diens ouders of verzorgers kunnen verblijven en waar ze kunnen worden onderzocht door specialisten. Voor het maken van röntgenfoto’s of longfunctie-onderzoek zouden de patiënten rechtstreeks vanuit de lounge naar de ruimte waar het onderzoek plaatsvindt kunnen gaan, zonder in wachtkamers te moeten verblijven.

Maurer United Architects uit Maastricht sloeg de handen ineen met kunstenaars Hans van Bentem en Geert Mul. Zij wisten in het overvolle ziekenhuis een afgezonderde plek te vinden voor de lounge, waar ook aan alle hygiënische (CF-patiënten zijn erg gevoelig voor infecties) en specialistische eisen kon worden voldaan. Door middel van vrolijke kleuren, ronde vormen en onconventionele meubels en objecten, is de CF-lounge een   bijzondere ruimte geworden. In de opzet om het ziekenhuisgevoel daar kwijt te raken, zijn de architecten en kunstenaars volgens de CF-patienten en verpleegkundigen geslaagd. 

www.cfsophia.nl

www.enterthemothership.com

Reageer op dit artikel