nieuws

Oplevering – Renovatie Rijksmonument Houtman/Plancius

Geen categorie

Het Rijksmonument Houtman/Plancius is ontworpen door architect Hamer in 1856 en is het eerste sociale woningbouwcomplex met rug-aan-rugwoningen. Het is een belangrijk voorbeeld van de negentiende-eeuwse sociale woningbouw in Nederland. Vanwege het monumentale karakter van dit project in het stadsdeel Amsterdam-Centrum zijn het Bureau Monumentenzorg van de gemeente en de Rijksdienst voor de Monumentenzorg nauw betrokken geweest bij de renovatie door woningbouwvereniging Ymere.

Oplevering – Renovatie Rijksmonument Houtman/Plancius

Het complex is grondig gerenoveerd en bestaat nu uit 78 sociale huurwoningen en 9 vrije sector huurwoningen. Het hele complex heeft een nieuwe fundering gekregen. De gevels en entrees zijn opgeknapt en het houtwerk aan de buitenkant heeft de authentieke kleuren terug gekregen. Om de geluidsisolatie te verbeteren, zijn de woningen voorzien van voorzetwanden en een vrijdragend plafond. Verder hebben alle woningen nieuwe douches en keukens. Acht woningen zijn teruggebracht naar hun oorspronkelijke plattegrond. De sociale huurwoningen hebben twee kamers en een huurprijs van ca. € 430,- per maand. De vrije sectorhuurwoningen hebben drie kamers en een huur van ca. € 870,- per maand zijn geschikt voor alleenstaanden, stellen en gezinnen. 

De Houtmanstraat staat in de Planciusbuurt bekend om zijn groene karakter. Stadsdeel Amsterdam-Centrum, Monumentenzorg en Ymere hebben Paul van Beek Landschappen opdracht gegeven om een groenplan te ontwikkelen voor de Houtmanstraat, 1e Breeuwenstraat en de Houtmandwarsstraat. In september 2006 start de uitvoering.

Reageer op dit artikel