nieuws

Rijksbouwmeester 200 jaar

Geen categorie

Minister Dekker onthult op 20 juni een door een kunstenaar gemaakte markering van het ministeriegebouw van VROM, waarin het atelier van de rijksbouwmeester is gevestigd. Dit is het startsein van activiteiten die rondom 200 jaar rijksbouwmeester worden georganiseerd.

Rijksbouwmeester 200 jaar

Op 23 juni vindt in het NAi te Rotterdam een debat plaats over de veranderende rol van de rijksbouwmeester. Aansluitend wordt de jubileumwand 1806 – 2006: 200 jaar rijksbouwmeester  geopend,  die tot en met 1 oktober is te bezichtigen.

Tijdens de Dag van de Architectuur op 24 juni en tijdens de Open Monumentendag op 9 september zijn er rondleidingen door een aantal gebouwen van rijksbouwmeesters. 

De AVRO zendt in de zomermaanden tien documentaires uit waarin de rijksbouwmeesters centraal staan, en een documentaire over Paleis Soestdijk.

De uitbreiding van paleis Soestdijk (1815-1821) was een van de eerste opdrachten waarmee Jean Thomas Thibault werd belast, nadat hij in 1806 door Lodewijk Napoleon was benoemd als ‘architect des konings’, de eerste rijksbouwmeester. In de afgelopen 200 jaar heeft het instituut veel ontwikkelingen doorgemaakt. 

Begin 2005 is het rijksbouwmeesterschap verbreed met drie rijksadviseurs op het gebied van landschap, cultureel erfgoed en infrastructuur. Samen met de huidige rijksbouwmeester Mels Crouwel vormen zijn het college van rijksadviseurs.

www.rijksbouwmeester.nl

Reageer op dit artikel