nieuws

Project – Broerekerk voorzien van bijzondere kap

Geen categorie

Jelle de Jong heeft in samenwerking met Octatube de ruïne van de Middeleeuwse Broerekerk in Bolsward van een bijzondere kap voorzien. Bij een grote brand in 1980 zijn de kap en de houten gewelven van de driebeukige middeleeuwse Broerekerk in Bolsward verwoest.

Project – Broerekerk voorzien van bijzondere kap

De ruïne wordt sindsdien gebruikt als stedelijk plein waar onder andere concerten en theatervoorstellingen plaatsvinden. Om de ruïne te conserveren, gaf de gemeente Bolsward een opdracht die met zichzelf in tegenspraak leek te zijn. De nieuwe overkapping moest contrasteren met het ruïneuze karakter van de overblijfselen, maar tegelijkertijd een harmonieus geheel opleveren. De Jong heeft deze contradictie weten op te lossen in zijn ontwerp. Hij heeft de originele spanten in staal uitgevoerd en daaraan de oorspronkelijke plafondvorm in glas opgehangen. De constructie bestaat uit ellipsbuizen van 200x100x6,3 cm, die onder een hoek van 60 graden zijn geplaatst, en uit secundaire liggers van 100x100x11 cm die de vorm van de verdwenen gewelven aangeven. Deze gebogen liggers dragen de glazen overkapping. De hoofd- en secundaire liggers zijn geplaatst op ondersteuningskokers van 100x100x10 cm. De staalconstructie is uitgevoerd in thermisch verzinkt staal waarop een poedercoating is aangebracht. Hierdoor is het staal bijzonder corrossiewerend.

 

Reageer op dit artikel