nieuws

Dialoog oud-nieuw

Geen categorie

Van de museumprojecten die de laatste jaren in de Verenigde Staten met succes zijn afgerond, zijn veruit de meeste ontworpen door Renzo Piano (zie de Architect 4-2006). Deze Italiaanse architect werkt op dit moment aan museumprojecten in New York, Chicago, Boston, Atlanta en San Francisco en Los Angeles.

Dialoog oud-nieuw

Eind april wordt in New York City, niet ver van de fameuze Empire State Building, de uitbreiding van de Morgan Library geopend. De oorspronkelijke bibliotheek werd in 1906 gebouwd, naar een ontwerp van McKim, Mead & White. In Renzo Piano’s uitbreiding komt de hoofdentree van de bibliotheek aan Madison Avenue te liggen. Het hierachter gelegen atrium van glas en staal vervangt een eerdere uitbreiding uit 1991. Onder dit atrium ligt een ondergronds auditorium met 280 zitplaatsen, dat wordt gebruikt voor concerten en lezingen. Met de uitbreiding start Piano een boeiende dialoog tussen oudbouw en nieuwe toevoeging, tussen glazen gevels en massief stenen muren. Wellicht nog indrukwekkender is de in het interieur gecreëerde afwisseling tussen licht (atrium) en schaduw (zalen)..

 

Info www.morganlibrary.orgen www.rpbw.com 

Reageer op dit artikel