nieuws

Rijksmuseum past bouwplannen aan

Geen categorie

De bouwplannen van het Rijksmuseum zijn opnieuw aangepast. Dit bleek begin deze week op een bijeenkomst georganiseerd door de stadsdeelraad Oud Zuid.

Het nieuw te bouwen studiecentrum in de tuin, met een oorspronkelijke hoogte van twintig meter, moest worden verkleind tot negen meter hoog. Dit op last van de Commissie voor Welstand en Monumenten van de centrale stad. De depots in het Studiecentrum zijn om deze reden deels verplaatst naar een ondergronds niveau. Ook sneuvelden een aantal kantoren in het bouwplan. 

Daarbij moesten ook de 2,5 meter hoge koelingspijpen, afkomstig uit een klimaatgebouwtje, verdwijnen. Hierdoor hebben de nood-koelingsmachines van het Rijksmuseum nu veertig procent minder capaciteit dan oorspronkelijk de bedoeling was. Volgens de ontwerper, architect Muriel Huisman van architectenbureau Cruz y Ortiz uit Spanje, is dit alleen een probleem als op een extreem warme dag de reguliere installaties uitvallen. „Bij meer dan 35 graden zal dan wellicht een aantal bezoekers het museum moeten verlaten.” 

In 2003 is het Rijksmuseum begonnen met de voorbereidende werkzaamheden voor het 272 miljoen euro kostende renovatie- en uitbreidingsproject. Eerder liep het project vertraging op door verzet tegen het plan om een onderdoorgang voor fietsers en voetgangers te sluiten. Dit idee werd door het architectenbureau aangepast. 

http://www.rijksmuseum.nl/attachments/hnr/Rijksmuseum_exterieur_3d_door_INDG.mpg

Reageer op dit artikel