Digitale Magazines

 • Monografie Architectuur – september 2019

  Monografie Architectuur – september 2019

  In binnen- en buitenland openen veel nieuwe musea. In deze monografie bespreken we de toekomst van deze typologie. Dat illustreren we met vijf besprekingen van actuele projecten. Zo komt het spectaculaire bruggebouw van BIG voor het Noorse Kistefos Museum in Jevnaker aan bod. Deze is ontworpen als onderdeel van een beeldenroute en wordt bijna zelf een kunstwerk.

  Maar we kijken ook naar voorbeelden dichterbij huis. Zo bespreken we het recent opgeleverde Naturalis Biodiversity Center en Museum De Lakenhal. Een duik in onze archieven leverde een bespreking op van het Groninger Museum, dat precies 25 jaar geleden is opgeleverd. Want eigenlijk stond daar eveneens de beleving van de bezoeker centraal in het ontwerp.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2019

  de Architect september 2019

  De september editie van de Architect is verschenen. Naast artikelen in de categorieen Architectuur, Stedenbouw en Interieur vind je ook achtergrondartikelen in het thema ‘de architect als ontwikkelaar’.

  Login om te lezen
 • Monografie Interieur – september 2019

  Monografie Interieur – september 2019

  Deze editie gaat over nieuwe ontwerpen in de directe nabijheid van of binnen historisch erfgoed. Onder andere het project het Trippenhuis van Office Winhov komt aan bod. Dit project voor de Koninklijke Academie van Wetenschappen is door de architect met zeer veel respect voor de bestaande architectuur uitgevoerd.

  Login om te lezen
 • Monografie Interieur – juni 2019

  Monografie Interieur – juni 2019

  Hoe kan je een operahuis toegankelijk maken voor een breder publiek? In de monografie interieur bespreken we vijf hedendaagse opera-ontwerpen waarvan de architect zich met deze vraag heeft beziggehouden.

  Login om te lezen
 • Monografie Stedenbouw- juni 2019

  Monografie Stedenbouw- juni 2019

  Goede stadsparken zijn geliefd bij de meest uiteenlopende groepen van de bevolking. Zij gebruiken deze parken elk op geheel eigen wijze en brengen er hun tijd naast elkaar door. Stads parken staan open voor uiteenlopend gebruik en een hoge intensiteit hebben.

  Login om te lezen
 • Monografie Architectuur – juni 2019

  Monografie Architectuur – juni 2019

  Er verrijzen steeds meer hoogbouwprojecten in Nederlandse steden. In deze digitale monografie bespreken we de kansen die deze vorm van verdichting biedt. In deze monografie komen zes projecten aan bod, die elk op een eigen manier invulling geven aan het verdichtingsvraagstuk.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2019

  de Architect juni 2019

  Het thema van het juninummer van de Architect is Architectuur in Hout. Door grondstoffenuitputting en klimaatverandering staan biobased bouwen en circulair functioneren hoog op de agenda. Bouwen in hout komt als geroepen.

  Login om te lezen
 • Monografie Stedenbouw – maart 2019

  Monografie Stedenbouw – maart 2019

  Jo Coenen is een van de meest succesvolle stedenbouwkundige ontwerpers van deze tijd. Hij toont zich nadrukkelijk een regisseur die in het proces van stedelijke transformatie de samenhang tussen stedenbouw en architectuur opzoekt en bewaakt. In deze monografie vind je naast een selectie van de belangrijkste plannen, een inleiding op zijn werk en een interview met Jo Coenen.

  Login om te lezen
 • Monografie Architectuur – maart 2019

  Monografie Architectuur – maart 2019

  KAAN architecten is een van de meest succesvolle Nederlandse architectenbureaus van deze tijd. Het bureau werkt van stoel tot stad en koppelt praktische know-how aan academische expertise op de gebieden van ontwerp en onderzoek. In deze digitale monografie vind je naast een selectie van de belangrijkste gebouwen van het bureau ook een inleiding op het werk.

  Login om te lezen
 • Monografie Interieur – maart 2019

  Monografie Interieur – maart 2019

  Flexibele werkplekken en de open werkplek zijn niet meer weg te denken uit de kantooromgeving. Om overlast te beperken, maar de voordelen van het nieuwe werken te benutten wordt steeds meer aandacht besteed aan het creëren van ruimtes of zones toegespitst op specifieke taken. In deze monografie worden vijf kantoorprojecten belicht die door de architect samen met de gebruiker zijn verfijnd.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2019

  de Architect maart 2019

  de Architect maart 2019 kent als thema het Platteland. Momenteel vinden hier grote veranderingen plaats. In het thema gaan we in op de rol die architecten en stedenbouwkundigen in dit proces spelen.

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 4 – 2018 thema Digitalisering en Robotisering

  De Architect Digimagazine 4 – 2018 thema Digitalisering en Robotisering

  Nieuwe technologieën hebben het veld van de architectuur grondig veranderd. Hoe kunnen architecten deze ontwikkelingen toepassen bij de realisering van projecten? En hoe kunnen ze in het ontwerp inspelen op een digitale omgeving? In het nieuwe Digimagazine spreken we diverse architecten over hun visie en projecten op het gebied van digitalisering en robotisering.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2018

  de Architect november 2018

  De Architect, editie november 2018, staat volledig in het teken van de winnaars van de ARC18 Awards. Naast de juryrapporten vind je in het nummer de bekroonde projecten. Met de ARC18 Awards wil de redactie ondernemende en innovatie ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.
  De winnaars zijn:

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 3 – 2018 thema Duurzaamheid

  De Architect Digimagazine 3 – 2018 thema Duurzaamheid

  De ontwikkelingen op het gebied van duurzaam bouwen volgen elkaar in razend tempo op. Op welke manier draagt architectuur bij aan de transitie naar een duurzame leefomgeving? En hoe kunnen we duurzaamheidscertificaten inzetten in het ontwerpproces? In het nieuwe Digimagazine spreken we diverse architecten over hun visie en projecten op het gebied van duurzaamheid.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2018

  de Architect september 2018

  Vandaag verschijnt de Architect van september 2018 met daarin Woningbouw als centraal thema. In dit nummer besteden we ruim aandacht aan de woningopgave en de rol van architecten hierbij.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2018

  de Architect juni 2018

  de Architect, editie juni 2018, is verschenen en staat in het teken van Werkomgeving. Tegenwoordig lijkt het kantoor alom en overal aanwezig te zijn. Onze werkplekken zijn immers ook te vinden op stations, in bibliotheken en op luchthavens, of in gebouwen waar je de ruimte kunt huren die je nodig hebt, zo veel en lang je maar wilt.

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 2 – 2018 thema Architectuur en Zorg

  De Architect Digimagazine 2 – 2018 thema Architectuur en Zorg

  De ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar razendsnel op. Hoe dragen architecten bij aan een prettige omgeving die het proces van genezing ondersteunt? Welke kansen liggen er nu de overheid inspeelt op een participatiesamenleving? In het nieuwe Digimagazine bespreken we diverse projecten en ontwerponderzoeken die inspelen op deze vragen.

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 1 – 2018 thema Verdichting

  De Architect Digimagazine 1 – 2018 thema Verdichting

  De ontwikkelingen in de zorg volgen elkaar razendsnel op. Hoe dragen architecten bij aan een prettige omgeving die het proces van genezing ondersteunt? Welke kansen liggen er nu de overheid inspeelt op een participatiesamenleving? In het nieuwe Digimagazine bespreken we diverse projecten en ontwerponderzoeken die inspelen op deze vragen.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2018

  de Architect maart 2018

  de Architect, editie maart 2018, is verschenen en staat in het teken van Hospitality, een intussen niet meer weg te denken fenomeen in hotels en restaurants. Achtergrond is de toename van het (inter)nationale reizen en het uitgavenpatroon dat bijdraagt aan de vraag naar stedelijke overnachtingen. Naast de thema-artikelen vind je in het nummer nog veel meer over architectuur, interieur en techniek.

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 1 – 2018 thema Verdichting

  De Architect Digimagazine 1 – 2018 thema Verdichting

  Steeds meer mensen hebben de wens om stedelijk te wonen. Gepaard met een enorme woningbouwopgave ontstaat de vraag naar diverse publieke voorzieningen en goede openbare ruimtes. Welke kansen liggen er binnen de stad? Zijn architecten aan zet in het verdichten van steden en het vormgeven van het stedelijk leven?

  Login om te lezen
 • De Architect Digimagazine 3 – 2017

  De Architect Digimagazine 3 – 2017

  Het vak van architecten is in beweging. Natuurlijk blijven ze gebouwen ontwerpen, maar de manier waarop ze dit doen en de rollen die ze daarbij op zich nemen zijn voortdurend aan verandering onderhevig.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2017

  de Architect november 2017

  Het novembernummer van de Architect staat in het teken van de winnaars van de ARC17 Awards. Naast de juryrapporten lees je meer over de bekroonde projecten. Met de ARC17 Awards wil de redactie ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

  Login om te lezen
 • de Architect Digimagazine 2 – 2017

  de Architect Digimagazine 2 – 2017

  Thema Woningbouw

  Login om te lezen
 • de Architect Digimagazine 1 – 2017

  de Architect Digimagazine 1 – 2017

  Login om te lezen
 • de Architect september 2017 – Geheel vernieuwde magazine de Architect is uit!

  de Architect september 2017 – Geheel vernieuwde magazine de Architect is uit!

  Vandaag verschijnt het geheel vernieuwde magazine van de Architect. De papieren Architect is een kwartaaluitgave geworden met een omvang die nog meer inspiratie en verdieping in de architectuur biedt. Het septembernummer staat onder andere in het teken van de circulaire economie. Hoofdredacteur Harm Tilman overhandigde Thomas Rau het eerste exemplaar.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2017

  de Architect juni 2017

  Werkomgeving staat centraal in deze editie van de Architect. De huidige werkomgeving ontwikkelt zich razendsnel. In de toekomst krijgen we de beschikking over steeds meer gadgets. Naast technologische doorbraken dragen de demografische verschuiving, nieuwe economie en klimaatverandering hieraan bij.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2017

  de Architect mei 2017

  Nu de vraag naar woningen in de steden sterk aantrekt, ontstaat een boeiende opgave van verdichting en transformatie. In dit nummer van de Architect besteden we aandacht aan het transformeren van bestaande stedelijke gebieden en de rol van het ontwerp daarbij.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2017

  de Architect maart 2017

  Vandaag valt de Architect van maart 2017 bij je op de mat. Thema van dit nummer is hospitality of te wel architectuur van gastvrijheid. Dit gaat van hotels in alle soorten en maten tot clubs, warenhuizen, musea maar ook fietsverhuur. Steden als Amsterdam en Rotterdam oefenen forse aantrekkingskracht uit op grote drommen mensen afkomstig uit de rest van de wereld. Voorbeeld van een succesvolproject is het W-Hotel in Amsterdam. Hierin is te zien hoe architectuur zich tot de wereld van interieur en styling kan verhouden. Aan de buitenzijde is amper te zien wat de architecten in het interieur hebben gedaan. De ingrepen in het interieur zijn gebaseerd op een zorgvuldige studie naar de monumentale constructie. Het belangrijkste is echter dat het gebouw niet alleen een plek is waar mensen elkaar kunnen ontmoeten, maar dat het tegelijkertijd een gebouw in de stad is.

  Login om te lezen
 • de Architect Business #2 – 2017

  de Architect Business #2 – 2017

  Login om te lezen
 • de Architect Business #1 – 2017

  de Architect Business #1 – 2017

  Login om te lezen
 • de Architect Business #4 – 2016

  de Architect Business #4 – 2016

  Login om te lezen
 • de Architect Business #3 – 2016

  de Architect Business #3 – 2016

  Login om te lezen
 • de Architect Business #2 – 2016

  de Architect Business #2 – 2016

  Login om te lezen
 • de Architect Business #1 – 2016

  de Architect Business #1 – 2016

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2017

  de Architect februari 2017

  Dit nummer staat in het teken van retail. Deze wereld is onderhevig aan ingrijpende veranderingen. In twee essays wordt deze opgave verder uitgediept.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2016/januari 2017

  de Architect december 2016/januari 2017

  Architectuur is in hoge mate een pragmatische activiteit. Ook werkt ze vaak zeer direct, aangezien ze moet uitgaan van specifieke overwegingen en belangen en wordt ingekaderd door tal van regels, wetten en besluiten. De interpretatie van deze gegevens is een essentieel onderdeel van het ontwerpwerk. Net zo belangrijk is de techniek in het ontwerp, deze editie richt zijn pijlen hierop.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2016

  de Architect november 2016

  In het novembernummer van de Architect is alles te vinden over de winnaars van de ARC16 Awards, over het hoe en waarom zij door de desbetreffende jury’s tot winnaars zijn gekroond van ‘hun’ prijs. Met de ARC16 Awards wil de redactie ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2016

  de Architect juni 2016

  de Architect van juni 2016 staat in het teken van Circulair Bouwen, de trend die volgt op ‘People Planet Profit’, ‘Cradle to Cradle’ en ‘nul op de meter’. Daarbij moeten ontwerpers werken met duurzame materialen en tegelijkertijd oog hebben voor de erfenis van recyclebare producten voor toekomstige generaties.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2016

  de Architect oktober 2016

  In het oktobernummer staat woningbouw centraal. Nederland heeft tot 2040 een miljoen woningen nodig. Vriend en vijand zijn het er over eens dat deze woningen niet moeten worden gebouwd in nieuwe grootschalige Vinex-wijken, maar dan wel. Oplossingen worden gezocht in de herbestemming van onbenutte terreinen en leegstaande gebouwen. ‘Maar dat is niet voldoende’, zo schrijft Harm in zijn redactioneel.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2016

  de Architect september 2016

  In de september editie van de Architect, Alles over architectuur en zorg. Wie de psychiatriekliniek van het Radboudumc binnenstapt waant zich al snel in een hotel. In het karakteristieke middendeel met gekromde gewelven valt het licht uitbundig binnen en overal kijk je uit op het omringende groen. De afwerking van plafonds, wanden en vloeren zijn die van een wellness omgeving. Wat is hier aan de hand? En wat betekent dit voor het ontwerp?

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2016

  de Architect mei 2016

  Leegstand en Transformatie is het thema van het meinummer 2016. Leegstaande gebouwen worden niet meer zo snel gesloopt; eerder wordt gezocht naar herbestemming met nieuwe invullingen, liefst met gebruik van zo veel mogelijk aanwezige details en materialen. Dit geldt niet alleen voor historische en industriële monumenten maar ook voor naoorlogse kantoorgebouwen die na de crisis leegstaan.

  Bestel hier het losse Mei nummer!

  of

  Neem een abonnement op de Architect

  Login om te lezen
 • de Architect april 2016

  de Architect april 2016

  Het aprilnummer gaat over stations en hun omgeving. Een station is meer dan een begin- of eindpunt van een reis. Stations bieden verblijfskwaliteit in de vorm van routes, winkelgebieden, horeca, kantoren en parkeergarages voor automobilisten en fietsers. Veel stations zijn niet altijd toegerust voor het nieuwe gebruik. Uitbreiding is meestal niet mogelijk, derhalve is de opdracht aan architecten een functionele transformatie binnen bestaande contouren te ontwerpen.

  Login om te lezen
 • De Architect, maart 2016

  De Architect, maart 2016

  Vanaf het maartnummer kent de Architect een (ver)nieuwde opzet. Deze editie luidt een periode in waarin onze uitgaven meer thematisch zijn ingedeeld. We trappen af met het thema Scholen.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2016

  de Architect februari 2016

  In het nummer dat voor je ligt vind je veel artikelen in het kader van Transformatie/renovatie. Zo gaat de rubriek Proces in op de op handen zijnde renovatie van het Binnenhof. De Interieurpagina’s gaan nader in op de ‘Stad als ontmoetingsplek’. Verder in deze rubriek een artikel over de transformaties van Studio Job geschreven door Anne van der Zwaag.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2015

  de Architect november 2015

  De novembereditie staat in het teken van de uitreiking van de ARC15 Awards. Met deze prijs wordt de vakbeoefening in de volle breedte gepromoot voor een groot publiek en de vernieuwing.

  Bestel hier het November nummer!

  Login om te lezen
 • de Architect december 2015

  de Architect december 2015

  Het decembernummer van de Architect is heel divers. Het gaat van gevangenissen naar zorgcentra en hoe toepasselijk beton. Het creatieve deel wordt verzorgt door de rubriek Strategie. Opvallend is dat binnen de creatieve industrie architecten het in meerder opzichten slechter doen dan hun collega’s. In zijn redactioneel gaat Harm Tilman in op Arnhem Centraal. Dit complex is negentien jaar geleden door UNStudio ontworpen waardoor de toenmalige plancondities zo goed als niet meer bestonden. Door de verschuiving van de overheid naar de markt is daarbij op de culturele infrastructuur sterk ingeboet. Arnhem is CS is een van de voorbeelden waarin afgevraagd kan worden hoe de komende bouwgolf, nu de economie weer aantrekt, begeleid zal worden.

  Bestel hier het december nummer!

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2015

  de Architect oktober 2015

  Een van de onderwerpen in het oktobernummer is het artikel over een groep pleitbezorgers, de Rats, van nieuwe stromingen in de Nederlandse architectuur. Deze hechte groep van met elkaar bevriende architecten uit Amsterdam en Rotterdam, achten een rationalistische benadering van het architectonische ontwerp maar evengoed van een professionele vakbeoefening niet alleen wenselijk, maar ook haalbaar met het oog op opgaven die verscholen liggen in de naoorlogse stad.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2015

  de Architect september 2015

  De Architect van september is zojuist bij je op de mat gevallen. Op de omslag een foto van interieurarchitecte Sevil Peach. Zij heeft veel ervaring met het analyseren van de sterkte kanten van een leegstaand gebouw waarvoor een nieuwe bestemming moet worden gevonden.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2015

  de Architect juni 2015

  Op de cover van de juni-editie staat de architect als ondernemer, in de persoon van de jonge architect Arnold van Ouwerkerk. Dat architecten ondernemers zijn is tegenwoordig algemeen geaccepteerd. Technische en maatschappelijke veranderingen scheppen telkens nieuwe kaders en kansen. Naast nieuwbouw nemen renovatie herbestemming in omvang toe. Ook de manieren om aan werk te komen zijn anders aan het worden.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2015

  de Architect mei 2015

  Inmiddels bij je op de mat, de laatste editie van de Architect. Naar aanloop van de Provada en het door de Architect, Vastgoedmarkt en Cobouw georganiseerde Transformatieplein is het centrale thema van deze editie Transformatie en Renovatie.

  Login om te lezen
 • De Architect april 2015

  De Architect april 2015

  In het aprilnummer een uitgebreide projectbespreking van onder andere het nieuwe station van Delft door Benthem Crouwel en Mecanoo Architecten en van het Texture Museum in Kortrijk (B).

  Login om te lezen
 • De Architect maart 2015

  De Architect maart 2015

  In het kersverse nummer van de Architect staat Erick van Egeraat in de schijnwerpers. Volgens hem is de Nederlandse architectuur aan het einde van cyclus beland, heeft de architectuur in ons land last van veel pretenties die ze echter nooit weer waar te maken. Daarbij worden de bureaus links en rechts ingehaald door architecten die met waardevollere ideeën komen. “Maar alleen met leuke ideeën kom je niet meer weg.”

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2015

  de Architect februari 2015

  Wordt 2015 het beloofde jaar voor het herstel van de architectenbranche? Een ding is zeker, het al langer geprognosticeerde herstel is ook afgelopen jaar achterwege gebleven.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2014

  de Architect december 2014

  In deze laatste Architect van 2014 wordt de rol van de Rijksbouwmeester tegen het licht gehouden. Aanleiding vormt het vertrek van Frits van Dongen. Zijn vertrek maakt pijnlijk duidelijk dat het onmogelijk is geworden om je eigen praktijk als architect uit te oefenen, naast een aanstelling als Rijksbouwmeester voor drie dagen. Van Dongens betrokkenheid bij een grote gemeentelijke bouwopdracht voor het Spuikwartier in Den Haag was de directe aanleiding.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2014

  de Architect november 2014

  De novembereditie staat in het teken van de uitreiking van de derde editie van de ARC14 Awards. Met deze prijs wordt de valkbeoefening in de volle breedte gepromoot voor een groot publiek en de vernieuwing.

  Login om te lezen
 • Jaarboek de Architect 2014

  Jaarboek de Architect 2014

  tekst volgt

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2014

  de Architect oktober 2014

  In het oktobernummer extra aandacht voor startende architecten. Wat vinden zij van de economische malaise en hoe gaan zij hiermee om. Wat zijn hun verwachtingen? Daarnaast een ‘nieuwkomer’ in de interieurrubriek, Erick van Egeraat toont aan dat het bureau meer aankan dan spectaculaire gebouwen ontwerpen. Verder een artikel over de bouwstart van het Groninger Forum en is er in de rubriek Ontwerp een uitgebreide projectbespreking van het Erasmuspaviljoen.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2014

  de Architect september 2014

  In dit nummer aandacht voor onder meer de plannen van universiteiten voor hun campus en hun omgeving om hiermee in te kunnen spelen op de toekomst. Als voorbeeld dient Woudestein, de campus van de Rotterdamse Erasmus Universiteit.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2014

  de Architect juni 2014

  Omdat steeds meer gezinnen in de stad willen wonen is behoefte aan nieuwe modellen om van de steden aantrekkelijke woonplaatsen te maken. In het artikel ‘Nieuwe woonmodellen in de stad’ van het juninummer ruim aandacht voor deze problematiek. Daarnaast in het nummer in de rubriek Ontwerp een uitgebreid artikel over het Muziekcentrum in Utrecht en een interview met de ontwerper van het gebouw, Herman Hertzberger.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2014

  de Architect mei 2014

  de Architect brengt iedere maand, naast projectbesprekingen, verhalen over wat architecten nodig hebben bij het ondernemen in termen van aanpak, benadering en verdienmodellen. Lezers worden geïnformeerd over de jongste ontwikkelingen op het gebied van interieur en techniek en maken kennis met de laatste producten. Onderstaand een kort uitgelicht overzicht.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2014

  de Architect april 2014

  Iedere maand presenteert de Architect relevante architectuurprojecten en kritieken, diept ze nieuwe maatschappelijke opgaven uit en besteedt ze aandacht aan ondernemerschap en samenwerking in het architectenvak. de Architect brengt verhalen over wat architecten nodig hebben bij het ondernemen in termen van aanpak, benadering en verdienmodellen. Lezers worden geïnformeerd over de jongste ontwikkelingen op het gebied van interieur en techniek en maken kennis met de laatste producten. Onderstaand een kort uitgelicht overzicht.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2014

  de Architect maart 2014

  Iedere maand presenteert de Architect relevante architectuurprojecten en kritieken, diept ze nieuwe maatschappelijke opgaven uit en besteedt ze aandacht aan ondernemerschap en samenwerking in het architectenvak. de Architect brengt verhalen over wat architecten nodig hebben bij het ondernemen in termen van aanpak, benadering en verdienmodellen. Lezers worden geïnformeerd over de jongste ontwikkelingen op het gebied van interieur en techniek en maken kennis met de laatste producten. Onderstaand een kort uitgelicht overzicht.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2014

  de Architect februari 2014

  De Architect heeft een vernieuwing ondergaan. De vormgeving is opgehangen aan de drie kerngebieden proces, strategie en ontwerp. Vanaf 2014 gaat het tijdschrift dieper in op architectuurkritiek, iets wat de Architect sinds haar oprichting in 1970 heeft gedaan en nastreeft.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2013

  de Architect december 2013

  Thema van het laatste nummer van 2013 is opdrachtgeverschap. Veel architecten zien de persoonlijk betrokken opdrachtgever altijd nog als ideaal. In de loop der tijd is het opdrachtgeverschap echter professioneler en complexer geworden.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2013

  de Architect november 2013

  In dit nummer staan de ARC13 Awards centraal die dit jaar voor de tweede maal zijn uitgereikt. Met deze prijzen wordt de vakbeoefening in de volle breedte gepromoot voor een groot publiek en de vernieuwing zichtbaar gemaakt.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2013

  de Architect oktober 2013

  Hoe ontwerp je ruimtes voor mensen die de wereld van onze waarneming soms kwijt zijn en zijn ondergedompeld in een tweede visuele wereld? Dit nummer staat in het teken van dementie en de invloed die ruimte heeft op het gedrag van mensen met dementie en de manier waarop architectuur de levenskwaliteit kan vergroten. In dit nummer een vertaling van het thema dementie naar relevante projecten.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2013

  de Architect september 2013

  In dit nummer van de Architect staat het thema duurzaam bouwen centraal. Duurzaamheid wordt voortgedreven door investeringen in de toekomst, waarbij gebruikte materialen worden hergebruikt zonder kwaliteitsverlies. Wil een product plezierig zijn en bijdragen aan een betere samenleving dan zal het ook relevantie hebben voor gebruikers en een zekere authenticiteit bezitten.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2013 (interieur)

  de Architect september 2013 (interieur)

  Architectuur en design spelen een niet te onderschatten rol in retail zegt Kitty Koelemeijer in de septemberuitgave van de Architect interieur. De toegevoegde waarde zit niet alleen in de esthetiek, maar ook in het communiceren van merkwaarden zoals kwaliteit en service in het keuzeproces van de klanten.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2013

  de Architect juli/augustus 2013

  Licht wordt in de architectuur gebruikt om kleur, materiaal, schaduw en vorm te articuleren. Dankzij de digitale revolutie zijn de mogelijkheden voor het lichtontwerp enorm uitgebreid.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2013

  de Architect juni 2013

  Op dit moment wordt op veel plekken in Nederland de laatste hand gelegd aan de herinrichting van grote stationslocaties. Achter deze koortsachtige bouwactiviteit gaat een veel grotere verandering schuil, namelijk het streven om van de stations weer comfortabele plekken te maken waar je op aangename wijze kunt overstappen en wachten op een verbinding of de stad in kunt lopen. Ook de stations van kleine en middelgrote steden zullen de komende jaren optimaal op de reiziger en de omgeving worden ingericht. In dit nummer van de architect schrijven Kees Christiaanse en Maarten van Acker over beide schaalniveaus in deze actuele ontwerpopgave. Hoofdredacteur Harm Tilman interviewt Spoorbouwmeester Koen van Velsen onder andere over de middelen waarmee kwaliteitssprongen kunnen worden gerealiseerd. Zo is in Spoorbeeld het vormgevingsbeleid vastgelegd dat als leidraad kan dienen voor alle betrokken partijen.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2013 (interieur)

  de Architect mei 2013 (interieur)

  In het meinummer komen drie ontwerpbenaderingen aan bod die scherp stellen hoe de woonopgave hoogwaardig kan worden opgelost in bestaande context. Volledige nieuwbouw is steeds minder vaak een alternatief voor huishoudens die een kwalitatieve en ruimtelijke stap in hun wooncarrière willen maken. In plaats daarvan gaat men op zoek naar alternatieve scenario’s, die vaak uitbreiding en opwaardering van de bestaande woning inhouden.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2013

  de Architect mei 2013

  De samenleving is voortdurend in beweging, megatrends zijn onder meer verstedelijking, klimaatverandering, wateropgave, duurzaamheid, veranderende werkvormen, demografie en ICT. De bouwsector en de bouwopgave veranderen daardoor ook. Beroepsgroepen, zoals de architect, zien hierdoor ook hun rol in de bouwopgave veranderen.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2013

  de Architect april 2013

  In het aprilnummer presenteren we drie alternatieve renovatiestrategieën die variëren van ontwikkelend beheer, tot alternatieve aanbestedingsvormen en productgericht ondernemen. Gemeenschappelijk is dat het ontwerp zo lang mogelijk wordt uitgesteld.

  Login om te lezen
 • De Architect maart 2013

  De Architect maart 2013

  Onderwijsinstellingen kampen met verouderde gebouwen en infrastructuur. De kwaliteit van onderwijshuisvesting staat ter discussie. In het maartnummer van de Architect is te lezen hoe ontwerpers steeds vaker belanden in het spanningsveld tussen aangeschroefde normen en ingekrompen budgetten. De opgave beweegt daarnaast in het spanningsveld tussen pedagogische doelstellingen en normatieve eisen.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2013 (interieur)

  de Architect maart 2013 (interieur)

  De digitalisering van onze maatschappij leidt tot een netwerksamenleving, waarin gemeenschappen ontstaan rondom interesses en opvattingen. Om hun bestaansrecht in deze nieuwe cultuur te bewijzen, dienen musea de deuren te openen en een eigen gemeenschap op te bouwen, die meepraat over het beleid. Daarbij stelt de beleveniseconomie extra eisen: een rijk en gevarieerd cultuurbezoek hangt tegenwoordig niet af van het getoonde of gespeelde, maar van het aanbod eromheen. Het interieurontwerp kan de gevraagde veranderlijkheid en zintuiglijke ervaringen opvangen.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2013

  de Architect februari 2013

  Bouwen in Afrika is het thema van de februari-editie. In 2013 woonden in de 54 landen van dit continent ruim een miljard inwoners, een aantal dat in de komende twintig jaar zal verdubbelen. Ook de economische groei in de meeste landen is fors, met uitschieters tot acht procent.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2013

  de Architect januari 2013

  Door de opstelling van de banken, het uitblijven van (passende) antwoorden van de overheid op de aanhoudende crisis in de bouw zijn architecten gedwongen hun praktijk opnieuw te formuleren. Een nieuwe generatie architecten treedt aan die zelfkritisch en realistisch op zoek gaan naar de grenzen van het vak en deze zo nodig verleggen.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2012

  de Architect december 2012

  Thema van de Architect december is Bouwen met BIM (Building Information Modelling). Het centrale idee achter BIM is een digitaal driedimensionaal gebouwmodel waarin alle gegevens ten behoeve van het ontwerp-, bouw- en beheerproces van een gebouw zijn geïntegreerd.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2012 (ARC12)

  de Architect november 2012 (ARC12)

  De winnaars van de eerste editie van de ARC12 Awards zijn bekend. De ARC12 is uitgereikt in de categorieën Stoelontwerp, Design, Interieur en beslaan hiermee het hele vakgebied van Stoel tot Stad. Onderdeel van de prijs is een oeuvreprijs die is uitgereikt aan Maarten Kloos van ARCAM.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2012

  de Architect november 2012

  Het thema van deze editie is zorg. Deze moet de komende jaren sterk veranderen, wil ze op termijn voor iedereen toegankelijk en betaalbaar blijven. Als gevolg daarvan gaat het ziekenhuis zoals wij dat tot nu toe kennen verdwijnen.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2012

  de Architect oktober 2012

  In dit nummer kijken we over de grens bij onze Zuiderburen, Vlaanderen. Vlaanderen is een merk in de politieke marketing en in de regiostrijd die al sinds enige jaren is losgebarsten op Europees niveau. De architectuur is hierbij door de Vlaamse politiek en de cultuurindustrie ontdekt en geabsorbeerd, zoals Christophe van Gerrewey in dit nummer vaststelt.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2012

  de Architect september 2012

  Het wonen in Nederland is toe aan een nieuwe definitie. De afgelopen periode spitste de discussie zich toe op de gevel. Over de plattegronden werd nauwelijks gesproken, de woningen werden toch wel afgenomen.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2012 (interieur)

  de Architect september 2012 (interieur)

  De werkomgeving lijkt in steeds sneller tempo te veranderen. Dankzij mobiele apparaten kunnen mensen tijd- en plaatsonafhankelijk werken vanuit een toenemend aantal locaties. De opkomst van het werken in de ‘third space’, de publieke ruimte, laat zien dat de werkomgeving diverser wordt, in zowel functie als locatie. In het themadeel ‘Het Nieuwe Werken’ in de Architect interieur van september zijn deze veranderingen belicht.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2012

  de Architect juli/augustus 2012

  Ondernemerschap is het thema van dit nummer. Ondernemerschap voor architecten is volgens Alijd van Doorn en Leon Teunissen een dienstverlenend beroep waardoor zij zich niet moeten ontwikkelen tot winstgevende ondernemingen maar hun competentie als architect ontwikkelen en toegevoegde waarde leveren. Winst kan hierbij geen leidend beginsel zijn.

  Login om te lezen
 • De Architect juni 2012

  De Architect juni 2012

  Nu nieuwbouw stagneert wordt veel gezien in de duurzame verbetering van de voorraad. De Architect organiseerde in het kader van het thema Renovatie en herbestemming samen met Hunter Douglas een enquête om te achterhalen waar de innovatie plaatsvindt en welke expertise daarbij een rol speelt.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2003

  de Architect april 2003

  In het stedelijke beleid van de afgelopen jaren ging de aandacht uit naar praktijken gebonden aan selectieve migratie uit de stad en mobiliteit. Dit was ook het geval op het vlak van de woningbouw. Met dure woningen is geprobeerd om de hogere inkomens aan de stad te binden. Dit leidde tot de sloop van goedkope huurwoningen, zonder dat de gewenste doorstroming op gang kwam. Weliswaar kwam een gevarieerder woningaanbod tot stand, maar tegelijk groeide de kloof met de kaders en de praktijken die het leven van de bewoners in een stad sturen. Waar het in de steden aan is gaan ontbreken is democratische besluitvorming, in het bijzonder in de meer dichte delen ervan. De herstructurering van de stad stagneerde. Zaken als huisvesting, duurzame ontwikkeling en openbaar vervoer bleven liggen.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2012

  de Architect mei 2012

  Architectuur en onderwijs is het thema van het meinummer van de Architect. In scholen komt veel samen. Die complexiteit beteugelen en vertalen in een helder gebouw dat zijn gebruikers uitdaagt, is de primaire taak van de architect.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2012 (Interieur)

  de Architect mei 2012 (Interieur)

  Het meinummer van de Architect bevat het speciale katern de Architect interieur. Het thema van dit nummer is retail.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2012

  de Architect april 2012

  De opkomst van energieproducerende gebouwen laat zien dat de moderne architectuur, gebaseerd op seriematigheid en industriële productie, langzaam plaatsmaakt voor een meer dynamische opvatting van architectuur. Het thema van de Architect april 2012, architectuur, constructie en duurzaamheid gaat in op deze materie.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2012 (Interieur)

  de Architect maart 2012 (Interieur)

  Het maartnummer van de Architect heeft een speciaal katern voor de Architect interieur. Dit katern staat in het teken van ‘Ontwerpen voor wellness’. Uit een onderzoek blijken Nederlanders de balans tussen werk en privé graag willen verbeteren, nu we harder en langer dan ooit werken. Daarnaast wordt 24/7 met elkaar gecommuniceerd. Rust lijkt een schaars goed te worden in de welvarende westerse wereld. De term ‘vrije tijd’ verdwijnt, tijd is niet meer vrij.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2012

  de Architect maart 2012

  Thema van de Architect, editie maart, is infrastructuur en ruimtelijke ontwikkeling. Met de komst van de Structuurvisie ‘Infrastructuur en Ruimte’ als leidend beleidsdocument zijn ruimtelijke ordening en infrastructuur binnen een ministerie ondergebracht. De uitvoeringspraktijk, het ontwerpproces, zowel nationaal als regionaal, is specialistisch verkokerd.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2012

  de Architect februari 2012

  In dit nummer van de Architect aandacht voor ambacht en vakmanschap als nieuw model voor architectuur. In Nederland is architectuur de afgelopen jaren opgevat als culturele en artistieke activiteit. De brede aandacht voor ambachtelijkheid, van de bakker tot de ontwerper, voegt daar gemakkelijk in. Ze roept het beeld op van een schetsende architect die op de bouwplaats meekijkt langs de draad van de metselaar.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2012

  de Architect januari 2012

  Gevel en architectuur is het thema van dit eerste nummer van jaargang 43. Van oudsher vormt de gevel de overgang tussen de binnenwereld van een gebouw en zijn omgeving. De gevel heeft niet alleen invloed op de architectuur van een gebouw, maar vervult tegelijkertijd ecologische en sociale functies.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2011

  de Architect december 2011

  Het thema van de Architect nummer 13, december 2011 is Industrialisatie. Verschillende projecten passeren in dit kader de revue. Zo wordt het woonblok in de Amsterdamse Czaar Peterstraat uitvoerig besproken.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2011

  de Architect november 2011

  Traditiegetrouw reikt de Architect in november de Lensvelt de Architect interieurprijs 2011 uit, zo ook dit jaar. Ditmaal ging de prijs naar Studio Rolf.fr en Zecc Architecten voor het ontwerp van De Zwarte Parel in Rotterdam-Zuid.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2011

  de Architect november 2011

  Het novembernummer van de Architect staat in het teken van de winnaar van de Erasmusprijs 2011, Joan Busquets. Het thema van de Erasmusprijs is dit jaar ‘de vormgeving van de openbare ruimte in de stad’. De publieke ruimte speelt een cruciale rol in het welbevinden van het individu en de groep waartoe deze behoort. Busquets krijgt de prijs omdat hij de menselijke maat vooropstelt. De waarde van zijn ontwerpen wordt bepaald door de wijze waarop mensen gebruikmaken van de door hem vormgegeven openbare ruimte.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2003

  de Architect februari 2003

  Ook in de ons omringende landen geeft de architectuur blijk van een groeiend engagement. Dit gaat gepaard met een toenemende kritiek op beeldarchitectuur die het alledaagse leven een ondergeschikte plaats heeft gegeven. Brussel vormt met zijn extremen binnen het grondgebied een interessant laboratorium voor architectuur. Architecten laten zich nog altijd leiden door het beeld van sociale gelijkheid, aldus de Belgische architect Jan Verheyden. Om sociale ontwikkelingsmogelijkheden op het spoor te komen, moeten ze uitgaan van de verschillen. In zijn optiek moet architectuur niet alleen branden, maar ook stinken, rotten en vergaan.

  Login om te lezen
 • de Achitect maart 2003

  de Achitect maart 2003

  Europa is een continent dat wordt gekarakteriseerd door een grote verscheidenheid aan culturen en tradities. Ondanks de internationalisering en de globalisering zijn deze verschillen nog altijd sterk bepalend voor de besluitvorming rond ontwerpprocessen. De invoering van Europese regels en wetten zorgt weliswaar voor een gelijkschakeling van processen in de bouw, maar leidt ook tot een versterking van de verschillen tussen lokale culturen in Europees verband. De in dit nummer gepresenteerde praktijken laten zien dat in de huidige globale condities de mogelijkheden voor Europese architecten vooral in deze verschillen gezocht moeten worden.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2003

  de Architect juni 2003

  De globalisering plaatst Europese architecten voor nieuwe uitdagingen. Deze hebben hoofdzakelijk betrekking op de mogelijkheid om in deze context kansen te creëren en op een intelligente wijze projecten te maken. Centrale vraag is in hoeverre de gebouwen door hun prestaties en hun locatie een rol in de stad kunnen spelen. In eerste instantie lijkt de globalisering te leiden tot een homogene architectuur die zich over de gehele wereld verspreidt. Bij nadere beschouwing blijken aanzienlijke variaties te ontstaan. Bovendien staan de bestaande lokale praktijken niet per definitie op gespannen voet met globale systemen en praktijken.

  Login om te lezen
 • de Architect, julli augustus 2003

  de Architect, julli augustus 2003

  In augustus begint het experiment van Rijkbouwmeester Coenen om pas afgestudeerde
  architecten brede ervaring in de beroepspraktijk te laten opdoen. Jonge architecten krijgen bij
  architectenbureaus een tweejarig ervaringsprogramma aangeboden, waarin beroepsvaardigheden worden getraind, maar ook de kennis van het vakgebied moet worden bevorderd. Ook op het vlak van onderzoek neemt de praktijk het voortouw. Terwijl op de scholen relevant empirisch onderzoek met een lantaarn te zoeken is, worden in de praktijk steeds meer initiatieven genomen. Zo doet Marlies Rohmer bijvoorbeeld vanuit een geëngageerde houding onderzoek naar jongerencultuur om zich inhoudelijk beter te wapenen bij nieuwe opgaven. Het onderzoek van bureau Tarra richt zich op de vermogens en beperkingen van de architectuur zelf.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2003

  de Architect september 2003

  In de Nederlandse architectuur is de woningbouw van oudsher een belangrijke opgave.
  Ontwerpers zijn echter bezorgd dat de architectuur wordt gemarginaliseerd en uit de woningbouw gaat verdwijnen. Het gemis aan architectuur doet zich vooral voelen in de algemene organisatie van de ruimte, de woonomgeving inbegrepen. Hier gaan inefficiënte verkavelingen en nostalgische woningen hand in hand. Regelgeving en grondpolitiek maken ruim baan voor de markt en de daarin opererende partijen met wooncatalogi. De architectuur van de woningbouw wordt in de dagbladen alleen nog besproken, voorzover het om de stijl en het beeld van de gebouwen gaat. Voor het wonen zelf is weinig aandacht.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2003

  de Architect november 2003

  Brussel is tot nu toe vooral in het nieuws geweest door de manier waarop zij uitgroeit tot Europese hoofdstad, door de bizarre discussie over de afbraak (Martinitoren, Lottotoren) en de renovatie van kantoortorens (zoals de Olivettti- en de Lotimotoren) en door de dubieuze architectuurprocedures, zoals bij de ontwikkeling van een stedebouwkundig concept voor de Europese wijk. Aan de ene kant vindt in de Belgische hoofdstad een sterke suburbanisatie plaats, tegelijk is sprake van een continue instroom vanuit Europa, maar ook vanuit de derde wereld. De stad wordt dan ook gekenmerkt door een grote sociaal-economische polarisatie. Het resultaat van dit alles is een veelkleurig mozaïek van gemeenten, instellingen en organisaties in de vorm van een gebarsten en verwrongen metropool. Brussel bezint zich daardoor sterk op haar identiteit.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2003

  de Architect december 2003

  De in dit nummer gepubliceerde ontwerpstudies en gebouwen laten zien
  dat het inrichten van het platteland complexer is dan het simpel uitsorteren van functies.
  De inrichtingsopgave wijst op het belang van de plek, de omgeving en het landschap, als de
  ultieme infrastructuur van ieder project.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2011

  de Architect oktober 2011

  Binnenstedelijk bouwen heeft de toekomst. Inzet is de creatie van een leefomgeving waarin kan worden geprofiteerd van alle voordelen die het stedelijk leven biedt in termen van werk, mobiliteit en voorzieningen. Voorwaarde is dat dit alle stedelijke bewoners ten goede komt en dat segregatie wordt voorkomen.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur september 2011

  de Architect interieur september 2011

  Hospitality is het thema van de Architect interieur nummer 39, september 2011. Hospitality betekent letterlijk gastvrij zijn of gastvrijheid en wordt traditiegetrouw gebruikt voor de ontvangst en het vermaken van gasten, bezoekers of vreemden in resorts en clubs, op bijeenkomsten en evenementen en voor andere diensten voor reizigers en toeristen.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2004

  de Architect januari 2004

  In het essay Globalisering uit 1993 wijst Rem Koolhaas aan de hand van het vn-gebouw in
  New York van Le Corbusier en Wallace Harrison op de mogelijkheden van globalisering. Het
  gebouw van de Verenigde Naties is een project dat nooit alleen door een Amerikaan bedacht en
  nooit door een Europeaan had kunnen worden gebouwd. “Het gaat om een samenwerking, niet
  alleen tussen twee architecten, maar ook tussen twee culturen. De wederzijdse bevruchting van
  Europa en Amerika bracht een hybride voort, dat zonder de paring tussen beide continenten nooit
  tot stand zou zijn gekomen.” In zijn essay noemt Koolhaas verder de Seagram building van
  Ludwig Mies van der Rohe in New York en het gebouw van Aldo Rossi in Fukuoka als voorbeelden.
  Globalisering vormt een nieuwe setting voor de praktijk van de architectuur, met grote
  consequenties voor het ontwerp. Ze is één van de meest onzekere en bepalende factoren in de
  hedendaagse stad en de manier waarop ze is georganiseerd. Doordat het kapitaal op een globaal
  schaalniveau actief is, neemt het belang van ruimtelijke grenzen af. Parallel aan dit proces
  ontwikkelen steden zich op dynamische wijze. Ze worden omgezet in meer of minder effectieve
  knooppunten waarvan het succes afhangt van de kwaliteit van het aanbod van bepaalde
  faciliteiten. De ontwikkeling van culturele en productieve activiteiten is hierbij doorslaggevend.

  Login om te lezen
 • de Archtect februari 2004

  de Archtect februari 2004

  De internationale reputatie van de Nederlandse architectuur berust op haar vermogen om maatschappelijke
  veranderingen vorm te geven in opwindende experimenten en plannen. Dit is
  versterkt door de in de afgelopen periode opgebouwde infrastructuur ter ondersteuning van de
  architectuur. Wat daarbij echter uit het beeld verdwijnt, is dat in Nederland vooral conceptueel
  wordt gewerkt, omdat de budgetten laag zijn en nauwelijks geld beschikbaar is voor detaillering.
  In ons land wordt de discussie over kosten scherp gevoerd. Alleen met een conceptuele inzet kan
  een vrije, ongebonden ruimte worden gecreëerd op een terrein dat financieel soms flink zit dichtgetimmerd.
  Gevolg is echter wel dat het eindresultaat –het gebouw– meestal minder aanspreekt
  dan het oorspronkelijke concept. Dit noopt architecten na te denken over het proces van architectuur
  naar bouwen en een nieuwe constructiewijze te introduceren

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2004

  de Architect maart 2004

  In dit nummer wordt de heroriëntatie die in de Nederlandse stedebouw aan de gang is en heeft
  geleid tot een andere manier van denken over de stad gedocumenteerd. Een kleine rondgang
  langs Nederlandse steden leert, dat het hoog tijd is om de steden opnieuw te verdichten, in de
  stad nieuwe huizen te bouwen, locaties in de stad op te sporen en verouderde gebieden te
  vernieuwen.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2004

  de Architect mei 2004

  Na de val van de
  Muur in 1989 ontstond rond de Oostzee echter een economische zone, waarvan Kopenhagen en
  andere Deense steden sterk profiteren. Door de aanleg van een zestien kilometer lange
  oeververbinding met Zweden vormen ze met Malmö en Gotenburg een nieuwe,
  grensoverschrijdende superregio.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2011

  de Architect september 2011

  In ons land bestaat een schreeuwend tekort aan goede schoolgebouwen voor het primaire en secundaire onderwijs. Echter in deze leefwerelden brengen leerlingen, leraren en scholen een belangrijk deel van hun leven door. Een goed leefklimaat kan de leerprestaties dan ook in positieve zin beïnvloeden.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2011

  de Architect juli/augustus 2011

  Hamburg is de ecologische hoofdstad en is daarmee een van de prettigste steden ter wereld om in te wonen. Gedurende de Internationale Bauaustsellung die de stad in 2013 organiseert, wordt het onderzoek naar het huis van de toekomst nieuw leven ingeblazen.

  Login om te lezen
 • De Architect juni 2011

  De Architect juni 2011

  Architecten hebben steeds meer te maken met allerlei omstandigheden die de aard van het werk veranderen. Nieuwbouwprojecten vormen nog maar een fractie van de activiteiten waar de bouwwereld, en dus ook architecten, mee te maken hebben. Ook de vraag naar duurzaamheid neemt sterk toe. Prijsvragen zonder hoge duurzaamheidsambities lijken een uitzondering te worden en dat geldt ook voor internationale opdrachten en aanbestedingen. Daarnaast begint het duurzame inkoopbeleid van de rijksoverheid eveneens zijn invloed te doen gelden. Begrippen als passief bouwen, BREEAM en energieneutraal worden steeds gangbaarder.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2011

  de Architect interieur mei 2011

  Herbestemming is behalve een van de belangrijkste opgaven van de komende tijd, ook een terrein waarop interieurarchitecten hun expertise kunnen laten zien. Deze opgave gaat namelijk niet meer alleen over de aansluiting van de drager op de inbouw, maar over de raakvlakken tussen interieur, techniek en installaties. Daarom is het thema van het meinummer van de Architect interieur geheel gewijd aan diverse herbestemmingsontwerpen van jonge en gerenommeerde interieurarchitecten.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2011

  de Architect mei 2011

  China staat centraal in het meinummer van de Architect. Dit land ziet zich geconfronteerd met een enorme bevolkingsgroei: momenteel staat de teller op 1.339.700.000. Tegelijkertijd vindt er een massale trek naar de stad plaats. De Chinese hoofdstad Peking heeft inmiddels ruim 16 miljoen inwoners, terwijl dat aantal volgens de overheid pas over twee jaar bereikt had mogen worden. In het blad komt werk van jonge Chinese architectenbureaus aan bod, die op innovatieve wijze invulling geven aan maatschappelijke vraagstukken op het gebied van huisvesting en stedelijke voorzieningen.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2011

  de Architect april 2011

  In dit nummer staat de toekomst van hybride stadsgebouwen centraal. Is er toekomst voor deze grote gebouwen met daarin stapelingen van functies. Als voorbeeld dient onder andere Rotterdam.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur maart 2011

  de Architect interieur maart 2011

  Dit nummer blikt vooruit op de Salone del Mobile in Milaan. Op de grootste internationale meubelbeurs ter wereld zijn de trends en ontwikkelingen op het gebied van interieur en design voor het komend jaar te zien. Het Nederlands ontwerp levert daar traditiegetrouw een grote bijdrage aan en daarom onthult de Architect interieur wat het Dutch Design in Milaan gaat doen. Ontwerpers en meubelmerken die zichzelf op de Salone presenteren, vertellen in de diverse rubrieken over hun nieuwe werk. Joep van Lieshout doet een boekje open over zijn inspiratiebronnen, evenals zijn jonge vakgenoot Friso Dijkstra.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2011

  de Architect maart 2011

  Wat is de toegevoegde waarde van architectuur? Verschillende architecten en opdrachtgevers buigen zich over deze kwestie in de Architect van maart.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2011

  de Architect februari 2011

  De architect van februari gaat in op krimp. Provincies zoals Limburg hebben de afgelopen jaren bevolking verloren aan de rest van Nederland. Om deze terug te lokken wordt de randstedeling met dure marketingcampagnes uit hun te krappe huizen naar het zuiden des lands gelokt. Volgens een recent gehouden onderzoek is dit niet altijd de goede oplossing, Het geld van deze dure marketingcampagnes kan beter worden besteed om de bestaande bewoners binnenboord te houden dan de illusie te koesteren nieuwkomers aan te trekken.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2011

  de Architect januari 2011

  Architectuur is een kunst die een belangrijke maatschappelijke functie vervult. Vanwege dringende sociale en ecologische problemen dient het contract van architectuur met de samenleving te worden vernieuwd. Dit vraagt om talentvolle ontwerpers die zichzelf zien als onderdeel van een beroep dat ook een collectieve missie heeft.

  Login om te lezen
 • De Architect december 2010

  De Architect december 2010

  Traditionalisme mag zich verheugen in een groeiende belangstelling. In de decemberuitgave van de Architect wordt de vraag gesteld of het architectonisch interessant is en of het meer is dan een marketing tool of de zoveelste vertakking van de beeldcultuur.

  Login om te lezen
 • De Architect interieur november 2010

  De Architect interieur november 2010

  De uitreiking van de tiende Lensvelt de Architect interieurprijs 2010 staat centraal in deze editie van de Architect interieur. De prijs gaat naar een voor een in Nederland of België gerealiseerd project. Doel van de Lensvelt de Architect interieurprijs is het versterken van een professionele en vernieuwende interieurdiscipline. De prijs wil de uit elkaar gegroeide werelden van cultuur en opdrachtgevers dichter bij elkaar brengen.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2010

  de Architect november 2010

  Op dit moment ligt de woningbouw door de financiële crisis totaal op zijn gat. Maar dat wil niet zeggen dat architecten niet zouden moeten nadenken over de vraag hoe ze straks de markt kunnen beïnvloeden. Deskundigen verwachten dat deze vanaf 2015 weer volop zal draaien. Lees in de dit nummer hoe architecten meer invloed kunnen uitoefenen op de woningbouw.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2010

  de Architect oktober 2010

  Zorg staat volop in de belangstelling, zo ook in deze uitgave van de Architect. Twee ontwikkelingen zorgen voor een nieuwe ordening in de zorg: de almaar stijgende kosten en het dreigende personeelstekort. De nadruk schuift naar preventie en doe-het-zelf. De zorg moet daarom op de juiste plek worden aangeboden, in inloopcentra in de wijken en in ziekenhuizen die zich specialiseren en netwerken vormen, waarbinnen ze naar elkaar verwijzen.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur september 2010

  de Architect interieur september 2010

  In deze uitgave van de Architect interieur staat het Stedelijke Interieur centraal. Nu steeds meer mensen elkaar digitaal ontmoeten en werken via LinkedIn,Facebook en Twitter, zijn stedelijke interieurs onontbeerlijk om de fysieke stedelijke ruimte niet te laten verkommeren. Deze moeten dan wel uitnodigen tot activiteit, informeel van karakter en duurzaam zijn. In New York is een begin gemaakt met publieke plekken die een authenticiteit uitstralen waar iedereen zich prettig bij voelt.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2008

  de Architect februari 2008

  De insteek van het februari nummer is zeer internationaal. Tien procent van de Nederlandse architecten vindt momenteel werk over de grens. Architectenbureaus Mecanoo en KOW illustreren twee verschillende manieren om in het buitenland projecten te realiseren. Zij zijn niet de enigen.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2010

  de Architect september 2010

  Onder druk van de financiële crisis vindt op dit moment een herbezinning plaats over de vormgeving van de stedelijke vernieuwing. Algemeen wordt verwacht dat de opgave gaat verschuiven naar de stad en de bestaande voorraad. Het Centraal Planbureau houdt dan ook een pleidooi om de kwaliteit van steden centraal te stellen binnen een politiek die is gericht op de versterking van de economische positie van Nederland in internationaal verband. Stedelijke vernieuwing en stadsontwikkeling moeten niet langer als aparte opgaven worden gezien, maar als twee kanten van dezelfde medaille.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2010

  de Architect juli/augustus 2010

  Landschap maakt een integraal onderdeel uit van de ontworpen wereld en biedt poëtische overdenkingen op het bestaan. Landscape Urbanism, ofwel landschapstedebouw, het thema van het juli – augustusnummer van de Architect, breidt het denken over de hedendaagse stad uit met landschappelijke en ecologische begrippen en slecht daarbij de tot nu toe bestaande grenzen tussen de ontwerpende disciplines.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2010

  de Architect juni 2010

  In het voortgezet onderwijs volgen opvattingen elkaar in snel tempo op. Leerlingenaantallen fluctueren per jaar. Ook de maatschappij verandert en daarmee de eisen die leerlingen, docenten en ouders aan het onderwijs stellen. De school krijgt steeds meer opvoedende en vormende taken.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2010

  de Architect interieur mei 2010

  Om het hedendaagse werkproces beter en efficiënter te laten verlopen en op de veranderende arbeidsmarkt in te spelen, stemmen veel bedrijven de inrichting van hun kantoren af op ‘Het Nieuwe Werken’. De pijlers daarvan, communicatie, interactie en groepswerk, vertalen zich in het interieur. De Architect interieur, nummer 34, mei 2010, toont met verschillende projecten voorbeelden hiervan.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2010

  de Architect mei 2010

  Het mei nummer van de Architect staat in het teken van de Wereldtentoonstelling in Sjanghai. De wereldtentoonstelling, met als titel ‘Better City Better Life, is door het stadsbestuur aangegrepen om de wereld te laten zien hoe de stad van de toekomst volgens haar moet worden vormgegeven.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2004

  de Architect april 2004

  Recent is in ’s-Hertogenbosch de discussie over het bouwen in de historische binnenstad opnieuw opgelaaid. Volgens plaatselijke partijen verwachten burgers in de ‘Altstadt’ iets anders tegen te komen dan in de ‘Neustadt’ en is nieuwbouw alleen toegestaan in harmonie met het bestaande.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2004

  de Architect juni 2004

  Bedrijfsgebouwen staan centraal in dit nummer. In de tweede helft van de 20-ste eeuw zwol de kritiek aan op de bedrijventerreinen die in de
  periferie van dorpen en steden voortwoekeren en zich onderscheiden door anonieme dozen voor distributie, productie en opslag.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2004

  de Architect juli/augustus 2004

  In de stad blijken verschillende plekken zich te lenen voor een onverwacht gebruik. Hierbij valt te denken aan stukken stad die met minimale ingrepen zijn omgetoverd tot aantrekkelijke ontmoetingsplaatsen. Het ontstaan van dergelijke ruimtes voor contacten en uiteenlopend gebruik is een nieuwe
  ontwikkeling.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2004 extra

  de Architect juli/augustus 2004 extra

  In de jaren ’70 zette de toenmalige ptt een netwerk op waarmee de bezorging van post in heel Nederland gegarandeerd binnen een dag kon plaatsvinden. Dit doel leidde tot de bouw van grote expeditieknooppunten nabij de centrale stations van de grote steden. Nog geen vier jaar na voltooiing van dit netwerk besloot de ptt echter over te stappen op een ander systeem van postbezorging.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2004

  de Architect september 2004

  Mobiliteit maakt integraal deel uit van de huidige manier
  van leven. In veel opgaven zijn de verkeersstromen dan ook
  een belangrijk element. Dit geldt voor stationsgebouwen,
  maar bijvoorbeeld ook voor bibliotheken. In het programma
  van deze gebouwen draait alles rond mobiliteit.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2004

  de Architect oktober 2004

  De negende Architectuurbiënnale van Venetië staat centraal in het themadeel van dit oktobernummer. Ook in andere steden, van Keulen tot Rotterdam, worden dergelijke tentoonstellingen georganiseerd. De Biënnale Venetië vervult steeds minder de rol van laboratorium waarin experimenten en processen worden gepresenteerd.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2004

  de Architect november 2004

  Bedrijfsgebouwen komen tot stand in het spanningsveld van complexe eisen van opdrachtgevers en architectonische ambities. Het Nederlandse bedrijventerrein is wellicht de meest perfecte vertaling van een maatschappelijke toestand waarin iedereen op de meest private manier met elkaar praat.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2004

  de Architect december 2004

  In het buitenland bestaat terecht veel verwondering over de kwaliteit van de Nederlandse architectuur. Daarbij trekt de opkomst van grote concentraties internationaal gerenommeerde bureaus in het bijzonder
  de aandacht.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur maart 2005

  de Architect interieur maart 2005

  In de wereld van de hotels heeft de afgelopen tien jaar een ware omwenteling plaats gevonden. Terwijl het luxe hotel in voorbije tijden werd gekenmerkt door het gebruik van dure materialen, cliché decoraties en een formele atmosfeer, stemt het moderne hotel zijn comfort af op de klant en is huiselijkheid belangrijk geworden.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2005

  de Architect interieur mei 2005

  Na de hoogtijdagen van het minimalisme is sprake van een bevrijdend pluralisme. Invloeden worden ontleend aan het verleden, maar ook aan de context en aan de hedendaagse cultuur. In Milaan is
  eveneens sprake van experimenteel en conceptueel design.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur november 2005

  de Architect interieur november 2005

  de beoordeling van interieurs vaak plaats vindt op basis van
  visuele criteria. Dit is een voordeel voor de verleidelijke interieurs die de zinnen van de beschouwers op effectieve wijze weten te prikkelen en te bespelen. Voor de subtiliteiten van de menselijke interactie is dan nog maar weinig aandacht.

  Login om te lezen
 • de Architect januari/februari 2005

  de Architect januari/februari 2005

  Deze maand besteedt de Architect aandacht aan performatieve architectuur. Dit type architectuur gaat verder dan de individuele architectenpraktijk. Op de gebieden van zorg, woningbouw en onderwijs is de laatste tijd veel veranderd en is niets meer zoals het was.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2005

  de Architect maart 2005

  Middelburg en Tallinn zijn voorbeelden van steden waarin nieuwe stadslandschappen worden gemaakt,
  waarin wordt geëxperimenteerd met nieuwe leefwijzen en waarin oorspronkelijke gebouwen en ruimtes
  tot stand komen. Dit sluit aan op de lange traditie van stedelijke transformaties die beide steden
  kenmerkt.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2005

  de Architect april 2005

  Het thema van het april nummer is nieuwe ziekenhuis architectuur. Door het
  privé initiatief in de zorg te bevorderen hoopt de overheid de concurrentie aan te wakkeren. Andere veranderingen betreffen de enorme vlucht van de vasculaire geneeskunde en de opkomst van nieuwe infectieziekten en de hiervoor benodigde behandeldomeinen.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2005

  de Architect mei 2005

  Het debat over de Nederlandse stedebouw is de afgelopen jaren verstomd. Dat hangt zonder twijfel
  samen met de afgenomen rol van de stedebouw in de stedelijke veranderingen. Uit de bijdragen van
  Wim Derksen en Endry van Velzen elders in dit nummer wordt duidelijk, dat zowel in discussies over de
  Vinex als over de naoorlogse wijken de stem van de stedebouwkundige nauwelijks nog wordt gehoord.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2005

  de Architect juni 2005

  De huidige generatie is wars van architectuur als design en
  investeert in low-tech bouwwijzen ten behoeve van projecten die zijn gebaseerd op een herdefiniëring van het gebruik van de stad. Daarnaast doet ze onderzoek naar prototypes en specifieke, industrieel te
  vervaardigen objecten en naar de toepassingsmogelijkheden ervan op de stad.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2005

  de Architect juli/augustus 2005

  De bevordering van het culturele opdrachtgeverschap is sinds de
  nota Ontwerpen aan Nederland uit 2000 een belangrijke doelstelling in het architectuurbeleid. In deze
  nota lanceerde de regering naar Frans voorbeeld tien ‘grote projecten’, waaronder de verbouwing van
  het Rijksmuseum. Maar Stadsdeelraad Oud Zuid torpedeerde het ambitieuze plan.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2005

  de Architect september 2005

  Het thema is de recente architectuur in Porto. De Portugese architectuur kent een sterke traditie waarvan de School van Porto een goede uitdrukking is. Onder invloed van nieuwe stedelijke werkelijkheden en de globalisering van de alledaagse cultuur ondergaat deze traditie veranderingen, die haar niet ondermijnen maar springlevend houden.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2005

  de Architect oktober 2005

  Sinds de instorting van de ICT sector en de aanslag van 11 september 2001 is er weinig beweging op
  de kantorenmarkt. De aantrekkende economische groei heeft zich nog niet vertaald in een vraag naar
  nieuwe kantoren. Er zijn enkele experimenten, maar over het algemeen is hiervoor weinig belangstelling.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2005

  de Architect november 2005

  De huidige situatie vraagt nieuwe ideeën over de kwaliteit en de menging van woningbouw. Het eengezinshuis moet verder worden ontwikkeld met het oog op de hedendaagse woonwensen en op een meer duurzame vorm van verstedelijking. De in dit nummer gepresenteerde projecten laten zien dat deze transformatie van het woonhuis al gaande is.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2005

  de Architect december 2005

  Het december nummer heeft als thema architectuur en geschiedenis. De gepresenteerde projecten laten zien dat de kracht van de geschiedenis door de context wordt bepaald. De relatie tot geschiedenis is de laatste jaren in de architectuur aan verandering onderhevig.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur maart 2006

  de Architect interieur maart 2006

  De Architect Interieur nummer 19 gaat in op de vernieuwingen in de scheepsbouw. In het bijzonder zeilboten worden op een nieuwe manier ontworpen, ingericht en in enkele gevallen zelfs op een andere wijze geassembleerd. Nieuwe materialen als koolstof en composieten liggen aan de basis van deze revolutie.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2006

  de Architect interieur mei 2006

  Afgaande op het record aantal bezoekers bij de Salone del Mobile in Milaan dit jaar zit design weer in de lift. Niet alleen tijdens de beurs worden de noviteiten gepresenteerd, net zo belangrijk zijn de presentaties in de showrooms van de binnenstad.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur november 2006

  de Architect interieur november 2006

  Het interieurnummer van de Architect van november is traditioneel gewijd aan de uitreiking van de Lensvelt de Architect Interieurprijs. De inzendingen voor de prijs laten zien dat design tegenwoordig tot de ‘mainstream’ behoort.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2010

  de Architect april 2010

  Deze maand bestaat de Architect veertig jaar. In april 1970
  verscheen het eerste nummer in controlled circulation en geheel
  in zwart-wit. Vanaf dat moment is de Architect uitgegroeid tot hét
  vakblad van ontwerpers dat het nu is. Wij willen bij dit jubileum
  graag stilstaan, in de vorm van een vooruitblik op de komende
  veertig jaar.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2006

  de Architect januari 2006

  Het januari nummer is gewijd aan poppodia in Nederland. Bij het ontwerpen hiervan gaat het in de eerste plaats om het creëren van een atmosfeer, een klimaat van ongrijpbare effecten, dat althans voor enige tijd kan heersen in een vast object. Deze effecten bestaan uit licht en schaduw en zijn verbonden met geprogrammeerde veranderingen van verblijfsklimaat en met de mobiliteit van de bezoekers.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2006

  de Architect februari 2006

  De Architect van februari staat in het teken van Turijn, de stad van de Olympische Winterspelen 2006. De gang van zaken rond de vele bouwwerken is typerend voor de staat van de Italiaanse architectuur. Alleen het Olympisch Dorp en de Palasport Olimpico zijn openbaar aanbesteed.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2006

  de Architect maart 2006

  De Architect van maart staat in het teken van stedebouw en architectuur in Antwerpen. Deze stad is na Rotterdam de tweede havenstad van Europa en de vierde van de wereld. Tegelijkertijd is ze ook een provinciestad met de daarbij behorende problematiek.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2006

  de Architect april 2006

  Nieuwe musea zijn het thema van de Architect april 2006. Het museum is onderdeel van het collectieve geheugen van de stad. Het produceert en promoot kennis en biedt ervaringen die een beroep doen op alle zintuigen.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2006

  de Architect mei 2006

  Sinds enkele jaren behoren de steden aan de oostkust van China tot de snelst groeiende steden van de wereld. De snelheid ervan zou een uitdrukking zijn van China’s globale ambitie en haar toegenomen economische kracht. Deze steden worden in het westen veelal aangemerkt als generieke steden, als plekken waar kwantiteit definitief wint van kwaliteit.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2006

  de Architect juni 2006

  In de huidige seculiere samenleving neemt het belang van religie en religieuze uitingen weer toe. Geloof bestaat uit vele en verschillende stemmen en wordt voor een groot deel bepaald door de enorme hoeveelheid religieuze activiteiten die men kan beleven.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2006

  de Architect juli/augustus 2006

  Maakbaarheid van de samenleving is het thema van nummer 7/8. In een aantal artikelen komt naar voren dat marktpartijen meer betrokken raken bij de conceptontwikkeling van de ruimtelijke ordening nu de overheid zicht terugtrekt.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2006

  de Architect september 2006

  De Architect van september beschrijft de veranderingen die Nederland de laatste twintig jaar heeft ondergaan. Ook op dit moment zijn verschillende experimenten gaande, die inzetten op een meer bescheiden, maar efficiëntere publieke rol, op het herstel van een doelmatige en concurrerende private sector en op het mobiliseren van een betrokken maatschappelijke sfeer.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2006

  de Architect oktober 2006

  Met de toenemende veroudering staat ook de kwaliteit van de leefomgeving ter discussie. De Architect van oktober gaat in op de toegenomen vraag naar zorg, in combinatie met de wens zo lang mogelijk zelfstandig in een vertrouwde omgeving te wonen.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2006

  de Architect november 2006

  Het centrale thema van de Architect van november zijn de zogenoemde Vinex-wijken en de hiermee verbonden, steeds verder over het platteland uitlopende, wereld van snelwegen, winkelcentra en kantoorgebieden. De kritiek op de Vinex is vanaf het begin geweest. Er komen een aantal voorbeelden aan bod die deze kritiek weerleggen.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2006

  de Architect december 2006

  Kleur en architectuur zijn twee onderwerpen die vaak niet samen gaan. Projecten met een kleurrijke uitstraling weten veel discussie en controverse op te wekken. Deze uitgave toont een aantal projecten waarbij kleur in harmonie is met het ontwerp.

  Login om te lezen
 • de Architect extra 2006

  de Architect extra 2006

  Met de Architect ‘Extra’ blikt de redactie van de Architect terug op een veelbewogen ‘architectonisch’ jaar. De redactie presenteert de beste projecten van 2006 en een top 25 van de beste architectuurboeken van dit jaar. Verder de belangrijkste personalia, tentoonstellingen, evenementen en uitgereikte prijzen.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur maart 2007

  de Architect interieur maart 2007

  De eisen die aan een winkelinterieur worden gesteld, zijn aanmerkelijk hoger dan tien jaar geleden. Waar het interieur vroeger werd geacht zich terughoudend op te stellen, heerst tegenwoordig de opvatting dat vormgeving van de ruimte en het product elkaar versterken. Dit is het gevolg van de nieuwe winkelcultuur.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2007

  de Architect interieur mei 2007

  Kantoor- en bioscoopinterieurs komen aan de orde in deze Architect interieur. Kantoorinterieurs zijn steeds vaker open en flexibel ingedeeld. In de hedendaagse kantoren maakt het cellenkantoor noodgedwongen plaats voor het open kantoorlandschap. De verdichting van het aantal mensen per vloeroppervlak, die hiervan het gevolg is, leidt tot hogere eisen in termen van comfort en installaties.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur november 2007

  de Architect interieur november 2007

  Een overzicht van de beste binnen- en buitenlandse interieur- en meubelontwerpen is te vinden in nummer 24 van de Architect Interieur. De uitgave staat boordevol prijswinnaars, zowel op het gebied van interieurarchitectuur als design.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2007

  de Architect januari 2007

  In de Nederlandse architectuur is op dit moment meer sprake van toenaderingen en gedeelde interesses dan van een architectonische beweging of stijl. In dit nummer worden een aantal projecten besproken van architectenbureaus die als onderlinge overeenkomst een afkeer hebben voor de verhalende benadering die in de Nederlandse architectuur jarenlang de overhand heeft gehad.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2007

  de Architect februari 2007

  De vraag naar infrastructuur houdt aan het begin van de 21ste eeuw onverminderd aan. In dit nummer komt de Haarlemmermeer als een van de snelst groeiende voorsteden in ons land aan bod. De polder wordt doorsneden door uiteenlopende infrastructuren, variërend van de HSL tot de Zuidtangent en tal van nieuwe snelwegen.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2007

  de Architect maart 2007

  Ridderkerk staat model voor het gemiddelde landschap dat het huidige Nederland kenmerkt. De bebouwing bestaat uit woningen uit alle tijden, winkelcentra en overgedimensioneerde dozen die op een schijnbaar onlogische manier over het oorspronkelijke rurale landschap zijn verspreid.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2007

  de Architect april 2007

  Dat goede architectuur ruimte voor experimenten en kritiek veronderstelt, wordt duidelijk in Zürich. De actieve rol van het stadsbestuur en de belangstelling van politiek en bevolking hebben een vruchtbare voedingsbodem voor de architectuur gecreëerd. Harm Tilman bracht een bezoek aan de stad en doet verslag in het themadeel van de Architect van april.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2007

  de Architect mei 2007

  De Architect van mei 2007 is gewijd aan de vernieuwing van de naoorlogse Nederlandse stad. Overal worden op grote schaal portiekflats gesloopt en vervangen door eengezinswoningen en appartementen, die zijn bestemd voor een nieuwe stedelijke middenklasse.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2007

  de Architect juni 2007

  De Europese aanbesteding voor bouwwerken is een van de beruchtste aanbestedings procedures. In theorie betekent dit, dat iedereen in de Europese Unie een kans krijgt mee te dingen naar een opdracht. Om in aanmerking te komen voor selectie, moet de ingediende portfolio bestaan uit projecten met een vergelijkbaar programma.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2007

  de Architect juli/augustus 2007

  Veelal hoge gebouwen, bepalen het beeld van het Londen van nu. Na de Gherkin, het hoofdkantoor van Swiss Re uit 2004, ontworpen door Norman Foster, zijn meer ‘iconen’ gebouwd: van de Leadenhall toren door Richard Rogers tot de Bishopsgate toren door Skidmore Owings en Merrill. Deze moeten het nieuwe elan van Londen uitdragen.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2007

  de Architect september 2007

  In vrijwel alle universiteitssteden van Nederland voldoet het huidige woningaanbod voor studenten bij lange na niet aan de behoefte. Door de verdere uitbouw van het hoger en wetenschappelijk onderwijs zal de behoefte aan woonruimte voor studenten de komende jaren verder toenemen. Dit nummer gaat in op deze problematiek en toont een aantal oplossingen voor het huisvesten van studenten.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2007

  de Architect oktober 2007

  De opvattingen over onderwijs en schoolgebouwen zijn de laatste jaren herhaaldelijk bijgesteld. Voorop staat nu het idee dat kennis veel beter kan worden overgedragen in een open, informele setting. De Architect, editie oktober, toont verschillende projecten die geschikt zijn voor de huidige leervormen.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2007

  de Architect november 2007

  De huidige maatschappelijke veranderingen, die nieuwe eisen stellen aan het wonen, staan centraal in de novembereditie van de Architect. Niet alleen de stijging van de gemiddelde leeftijd en het ontstaan van nieuwe gezinsvormen en relaties vragen om een nieuwe Nederlandse wooncultuur, ook voor de confrontatie met andere culturen en de sterk toegenomen behoefte aan mobiliteit zijn nieuwe woonmodellen nodig.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2007

  de Architect december 2007

  In de Architect van december staat architectuur en ethiek centraal. Er wordt geprobeerd antwoord te geven op vragen als: ‘is het gepast te bouwen in een land waar gemiddeld dertig keer per dag de doodstraf wordt uitgevoerd?’ en ‘Is de corruptie in een Afrikaans land een reden om een opdracht niet aan te nemen?’

  Login om te lezen
 • de Architect extra 2007

  de Architect extra 2007

  De redactie van de Architect maakt de balans op van 2007. Naar aanleiding van vijf thema’s is een selectie gemaakt van projecten die volgens de redactie het afgelopen jaar de moeite waard waren. De thema’s zijn collectieve woongebouwen, scholen, openbare gebouwen, werkgebouwen en winkels.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur maart 2008

  de Architect interieur maart 2008

  Deze editie staat in het teken van de veranderingen in de hotelwereld. Enerzijds rukken modulaire budgethotels als Qbic en CitizenM op, terwijl anderzijds hotels op zoek gaan naar nieuwe vormen van beleving. In de Architect Interieur zijn enkele hotels te zien die de gasten op een andere manier van een bijzondere ervaring voorzien.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur mei 2008

  de Architect interieur mei 2008

  Steeds vaker worden oude monumentale panden verbouwd en geschikt gemaakt voor de meest uiteenlopende bestemmingen. Hergebruik is van alle tijden en komt voor in alle steden. Wat het huidige hergebruik hierbij onderscheidt, is de gerichtheid op de concrete, voelbare geschiedenis van de stad.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur september 2008

  de Architect interieur september 2008

  De veranderende omstandigheden in de retailsector en de gevolgen hiervan voor winkel-inrichting staan centraal in dit nummer van de Architect interieur. Wispelturig koopgedrag, veroorzaakt door de vrijheid die de consument op internet heeft, wisselende trends en een groeiend milieu-bewustzijn, dwingt de sector haar aanpak te veranderen.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur november 2008

  de Architect interieur november 2008

  Nu het zeker is dat het klimaat wordt beïnvloed door menselijk handelen, staat duurzaamheid centraal op de ruimtelijke ontwerpagenda. Zoals Thom Mayne van Morphosis in dit nummer stelt, is interieurarchitectuur hier ook onderdeel van.

  Login om te lezen
 • de Architect extra 2008

  de Architect extra 2008

  Afgelopen jaar was duurzaamheid het ‘buzz word’ in de architectuur. Zoals Thomas Rau in dit nummer terecht opmerkt, is het woord nauwelijks gedefinieerd en varieert de betekenis afhankelijk van wat mensen ermee voorhebben. Dat is tevens de charme ervan. Met duurzaamheid wordt het
  oude concept van sociale verantwoordelijkheid nieuw leven ingeblazen.

  Login om te lezen
 • de Architect interieur februari 2010

  de Architect interieur februari 2010

  Interieurarchitectuur staat aan de vooravond van grote
  veranderingen. Ze zal immers, zonder haar aan te tasten of
  te vernietigen, in toenemende mate moeten versmelten met de
  architectuur van bestaande gebouwen. Dit vereist de ontwikkeling
  van nieuwe media en van een nieuwe sensibiliteit, op basis van de
  haar ten dienste staande disciplinaire middelen.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2010

  de Architect maart 2010

  Het thema van het maart nummer is nieuwe musea. In de hedendaagse stad
  vormen ze attracties die grote massa’s publiek aantrekken en die
  vaak een cruciale rol spelen in de moderne stedebouw.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2008

  de Architect december 2008

  De architectonische praktijk is volop in beweging. Nieuwe software en mobiele communicatie zorgen voor een overstelpende hoeveelheid informatie uit uiteenlopende bronnen. Omdat de architectuur hierop moet inspelen, onderzoeken architectenbureaus allerlei toepassingsmogelijkheden van netwerken.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2008

  de Architect november 2008

  Er is een duidelijk verband tussen klimaatcrises en menselijk handelen, waaraan ook de architectuur een negatieve bijdrage levert. Gebouwen zijn in de meeste landen verantwoordelijk voor veertig procent van het energieverbruik en, eenmaal in gebruik genomen, neemt dit alleen maar toe.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2008

  de Architect oktober 2008

  De Architect van oktober staat in het teken van de veranderende opgave voor kantoorontwerp in Nederland en vooral in de Randstad. Op dit moment staat bijna drie miljoen vierkante meter kantoor leeg, waarvan in de vier grote steden alleen al 800.000 vierkante meter. Dit deel van de voorraad zal waarschijnlijk nooit meer de door de markt worden opgenomen.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2008

  de Architect september 2008

  New York gold lange tijd als een stad waar wolkenkrabbers de economische vooruitgang symboliseerden. Hoewel zij deze positie heeft moeten prijsgeven, zijn er de laatste tijd interessante ontwikkelingen gaande. Dit geldt niet alleen voor Manhattan, ook wijken als Queens en Brooklyn zijn volop in ontwikkeling.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2008

  de Architect juli/augustus 2008

  De Olympische Spelen die dit jaar plaatsvinden in Beijing markeren een nieuwe etappe in de ontwikkeling van de hoofdstad van China. Op dit moment deze metropool is de grootste bouwplaats ter wereld. Wijken met traditionele huizen hebben plaats gemaakt voor brede wegen met moderne gebouwen.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2008

  de Architect juni 2008

  De hedendaagse stad is uitgestrekt en wordt bevolkt door mensen met verschillende achtergronden. Zij verhouden zich tot elkaar zonder dat ze elkaar kennen. Openbare ruimte stimuleert informele ontmoetingen en contacten. Aan het ontwerp ervan wordt momenteel veel aandacht besteedt.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2008

  de Architect mei 2008

  Steeds meer mensen komen in steden te wonen. Maar de meeste metropolen missen een samenhangende ‘roadmap’ om uitdagingen zoals bevolkingsgroei, urbane transformatie en economische herstructurering aan te gaan. Ook in Nederland is de balans tussen de uitdijende stad en het landschap en natuur in het gedrang.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2008

  de Architect april 2008

  Thema van deze editie is Liverpool. De stad is zich na jaren stagnatie en verval in een hoog tempo aan het ontwikkelen. De afgelopen jaren is de stad, mede onder invloed van de aanwijzing in 2003 tot Cultural Capital, erin geslaagd veel stedelijke investeerders aan te trekken.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2008

  de Architect maart 2008

  De Architect van maart 2008 gaat ver over onze landgrenzen heen, naar Tokio. Anders dan Europese steden heeft het stedelijk landschap daar geen eenduidig karakter. Steeds meer jonge stellen kiezen ervoor hun huis door een architect te laten ontwerpen. Zo’n op maat gemaakt woonhuis vergt een intensief nadenken over de toekomst.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2008

  de Architect januari 2008

  Klimaat en energie domineren de komende decennia de agenda van de wereld. Tegelijkertijd verandert het milieubewustzijn. Ook in de architectuur worden de bakens verzet. Nieuwe inzichten laten zien dat technologie en ontwerp kunnen worden ingezet om een leefomgeving te scheppen die niet alleen minder zwaar wordt belast door de mensheid, maar zelfs baat heeft bij zijn aanwezigheid.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2010

  de Architect februari 2010

  Door de economische crisis is voor veel bureaus de onzekerheid is groot. Niet alleen de wirwar aan nauwelijks op elkaar afgestemde ruimtelijke agenda’s werkt belemmerend. Ook de staat van het architectuuronderwijs verdient aandacht. De Wet op de Architectentitel moet een positieve bijdrage gaan leveren.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2010

  de Architect januari 2010

  Duurzaamheid en energie staan tegenwoordig hoog op de agenda van de ontwerpende discipline. Aan gevels worden steeds hogere technische eisen gesteld. De verhouding tussen constructie, binnenklimaat en gevel verandert hierdoor en de rol van de architect kan zich niet meer beperken tot de verfraaiing van de buitenkant van een gebouw.

  Login om te lezen
 • de Architect december 2009

  de Architect december 2009

  Alleen al in China zijn de laatste tien jaar meer dan honderd megasteden ontstaan. Deze ontwikkeling doet een beroep op globale bronnen en middelen. De uitdaging is om water en energievoorziening af te stemmen op opkomende leefstijlen. Ook in Europa moeten steden opnieuw worden gecentreerd. De regio Helsinki, een van de snelst groeiende gebieden in de Europese Unie, staat deze maand centraal in het themadeel van de Architect.

  Login om te lezen
 • de Architect november 2009

  de Architect november 2009

  Architectuur is momenteel flink in beweging. Zo ook bij de Architect, de vorm en inhoud is opgefrist en nieuwe rubrieken, zoals visie en stedebouw doen hun intrede. Naast verdieping biedt het magazine een kritische blik op ons vakgebied. Het novembernummer staat voor een groot deel in het teken van de Lensvelt de Architect interieurprijs 2009.

  Login om te lezen
 • de Architect oktober 2009

  de Architect oktober 2009

  In het oktobernummer gaat de Architect aan de hand van thema’s en projecten dieper in op de veranderingen in de woningbouwopgave ten gevolge van de financiële crisis. In de verwachte herinrichting van de publieke ruimte speelt naast de stedebouw de architect een grote rol.

  Login om te lezen
 • de Architect september 2009

  de Architect september 2009

  Deze maand is de schijnwerper gericht op het werk van jonge architecten in Chili. Dit Zuid-Amerikaanse land kent een opmerkelijke opbloei van moderne architectuur. De explosieve groei van het aantal architectuuropleidingen speelt hier ongetwijfeld een grote rol. Jonge ontwerpers verdelen hun tijd tussen academische activiteiten en professioneel werk.

  Login om te lezen
 • de Architect juli/augustus 2009

  de Architect juli/augustus 2009

  Omdat de productie van nieuwe gebouwen niet eindeloos kan doorgaan, is het maatschappelijk draagvlak voor hergebruik de laatste tijd gegroeid. Daardoor is het vinden van nieuwe bestemmingen voor complexen waarvan de toekomst is afgesloten een belangrijke opgave. Ontwerpers staan voor de taak hergebruik op de juiste manier te begeleiden.

  Login om te lezen
 • de Architect juni 2009

  de Architect juni 2009

  Vooroorlogse wijken vereisen door hun geschiedenis een andere aanpak dan naoorlogse wijken. Anders dan bij de laatste wordt de architectuur hier gewaardeerd, wat de interventiemogelijkheden sterk bepaalt.

  Login om te lezen
 • de Architect mei 2009

  de Architect mei 2009

  Milieubewustzijn en duurzame ontwikkeling vormen een uitdaging voor de architectuur. Omdat architectonische keuzes samenhangen met beslissingen over techniek en uitvoering, moet de discipline een nieuwe ecologische esthetiek ontwikkelen. Omgeving en maatschappelijke ontwikkelingen dienen te worden betrokken bij het ontwerp.

  Login om te lezen
 • de Architect april 2009

  de Architect april 2009

  Architectuur is ook ondernemen. Dit is niet het meest geliefde onderdeel van de werkzaamheden van architecten met een eigen bureau. In de dagelijkse praktijk worden zij geconfronteerd met uiteenlopende zaken, waarbij ook aandacht moet worden besteed aan strategie en de eigen marktpositie.

  Login om te lezen
 • de Architect maart 2009

  de Architect maart 2009

  De val van de Berlijnse Muur in 1989 heeft niet in alle opzichten de Europese eenheid gegeven die ervan werd verwacht. De EU-lidstaten gaan de economische crisis op hun eigen manier te lijf. Toch lijken de vooruitzichten voor de Europese architectuur nog steeds goed en daarmee de reputatie van de Nederlandse architectuur in het buitenland.

  Login om te lezen
 • de Architect februari 2009

  de Architect februari 2009

  Het ornament neemt nieuwe vormen aan en is tegenwoordig meer dan een supplement van de architectuur. Een ontwikkeling die zonder computer nauwelijks mogelijk was geweest. Tussen gevel en constructie ontstaan nieuwe relaties en de grenzen tussen constructie en ornament beginnen te vervagen.

  Login om te lezen
 • de Architect januari 2009

  de Architect januari 2009

  In tijden van economische neergang moeten ontwerpers zich bezighouden met de vraag wat architectuur de stad kan bieden, los van luxe en overdaad. Onderzoek moet worden gedaan naar een architectuur die rijk is aan betekenis en gewaarwording, aan interieur en stedelijke ruimte.

  Login om te lezen