nieuws

Nominaties Next Step Program 2017-2018 bekend

Business

Negen jonge bureaus zijn genomineerd voor het Next Step Program 2017-2018. Civic, IWT, Dingeman Deijs, krft, EVA, RINK TILANUS, Studio MAKS, Werkstatt en PROTOTYPE staan op de shortlist voor de volgende Next Steps. Zij presenteren zich deze dagen tijdens het Next Step Pitchfest op Building Holland 2018.

Civic Architects met Piushaven

Civic is een architectenbureau voor publieke gebouwen en plekken. Architectuur is voor Civic geen autonome discipline, maar een publiek opgave om in te spelen op de ruimtelijke, maar ook op de sociale, culturele, economische en ecologische context.

Het ontvangstpaviljoen Piushaven is een nieuw publiek gebouw aan de kop van de oude binnenhaven in Tilburg. Het gebouw vormt een hybride van een restaurant en een publiek uitkijk-platform; een unieke nieuwe openbare ruimte in de stad. Het paviljoen heeft een karakteristieke uitstraling, gekenmerkt door de imposante stalen constructie met houten plafond.

IWT met Old Scuola

IWT (Instability We Trust) is een ontwerp- en architectuurstudio uit Rotterdam. Het bureau werkt stedebouwkundige strategieën tot kleinschalige interieurs.

beeld Pim Top

In het Industriegebouw van Maaskant is naar ontwerp van IWT het interieur voor de pizzabakkers van Old Scuola opgeleverd. Zowel de open productiekeuken als het restaurant zijn met aandacht ontworpen. IWT ontwierp een ‘ruimtelijke machine’, een samenspel tussen de functionele strip, barelementen en akoestiek.

Dingeman Deijs Architects met de Olifantenbrug

Dingeman Deijs Architects is een ontwerp- en onderzoeksbureau dat werkt op het raakvlak tussen architectuur en landschap. werkt aan complexe ruimtelijke projecten in stad en landschap, door middel van onderzoek en ontwerp. Daarbij focust het op drie uitdagende en relevante vraagstukken: water (klimaatverandering), energie(transitie) en stedelijke transformatie (herbestemming).

Olifantenbrug Dingeman deijs

Het hoofdmotief van de verdiepte Olifantenbrug in Artis is de beleving van de dieren aan weerszijden van de brug. Het ontwerp gaat uit van een continuering van het bestaande routenetwerk in Artis, dit uit zich in het doorzetten van het bestratingsmateriaal en de meanderende vorm.

Krft met Singer Laren

Krft is een Amsterdamse architectuurstudio met een sterke focus op het publieke interieur. Het bureau focust zich op de ‘craft’ van het architectonische ontwerp.

beeld Christian van der Kooy

Singer Laren heeft met de nieuwe theaterzaal ook een nieuwe gedeelde entreefoyer voor het museum en de beeldentuin gekregen: een culturele, vrij toegankelijke hangplek voor de regio.

Lees ook

EVA architecten met De Drukkerij

EVA architecten (En Vele Anderen) werkt met liefde en vakmanschap aan bijzondere gebouwen. Het bureau focust zich op eigentijdse architectuur met een sprekend maar ingetogen karakter. Materialisering, detaillering en duurzaamheid zijn een integraal onderdeel bij dit proces.

beeld Luuk Kramer

In Nijmegen heeft EVA architecten een oude drukkerij getransformeerd tot restaurant en kantoren. Latere aanbouwen werden gesloopt en een nieuwe, transparante aanbouw verbindt het originele gebouw met het park. De Drukkerij geeft een impuls aan het park en zichzelf.

RINK TILANUS met Regiokantoor Natuurmonumenten

Rink Tilanus is een architectuurbureau opgericht door Max Rink and Niels Tilanus.

Levensstrijdweg door RINK TILANUS, beeld Mathijs Labadie

Levensstrijdweg door RINK TILANUS, beeld Mathijs Labadie

Het regiokantoor Natuurmonumenten beoogt een natuurlijk object te worden in zijn omgeving: een natuuronwikkelingsgebied aan de boorden van de Oosterschelde. De architectonische vorm van het regiokantoor stimuleert in zijn eenvoud begroeing en korstmossen aangezien het geen schuin dak, nok of goot heeft. De architectonische elementen, zoals trappen en ramen, hebben een uitzonderlijke maat en sluiten zo aan op het omliggende landschap.

Studio MAKS/Marieke Kums met Bezoekerscentrum Park Vijversburg

Studio MAKS is in 2010 opgericht door Marieke Kums. Het bureau focust zich op projecten waarbij tegenovergestelde principes samenkomen: cultuur en bewustzijn, natuur en kunstmatigheid, surrealisme en pragmatisme. De projecten gaan op deze manier verder dan de conventionele waarden en schalen.

beeld Iwan Baan

Het Bezoekerspaviljoen Park Vijversburg (i.s.m. Junya Ishigami) is niet ontworpen als gebouw, maar als deel van het landschap. Drie glazen gevels volgen bestaande lijnen in de omgeving die kenmerken uit het historische cultuurlandschap weerspiegelen en tegelijkertijd een nieuwe omsloten binnenruimte vormen.

Werkstatt met Oerhuis

Werkstatt heeft een ‘hands on’ benadering van het ontwerpproces. De naam ‘Werkstatt’ verbeeldt deze filosofie en werkwijze: ontwerpen vanuit een werkplaats waarbij het maken centraal staat. Architectuur vormt zo de achtergrond voor het alledaagse leven, met materialen die fraai verouderen en een leven lang meegaan.

Het Oerhuis is een houten woning die bestaat ui zoveel mogelijk natuurlijke en damp-open bouwmaterialen. Door in te zetten op materiaaltechniek, in plaats van installatietechniek, ontstaat een gezond en aangenaam binnenklimaat. Het resultaat is een menselijkere woonomgeving.

Studio PROTOTYPE met Villa Schoorl

Studio Prototype focust op gedegen vakmanschap. Fijn gedetailleerde en doorwrochte gebouwen ontstaan denkend vanuit het materiaal waarvan de eigenschappen bepalend zijn voor de vormgeving, constructie en detaillering. Form Follows Material.

Zandkleurig beton, licht esdoornhout in het interieur en glazen partijen die in de hele woning uitzicht bieden op het schitterende landschap van Schoorl. De duinvilla die Studio Prototype ontwierp is in veel opzichten een ode aan de natuur.

Next Step Program 2017-2018

Eind mei maakt de jury de drie finalisten van het Next Step Program bekend. Zij presenteren zich tijdens de Provada, waarna de jury begin juli de winnaar bekend maakt.

De jury van het Next Step Program 2017-2018 bestaat uit voorzitter Do Janne Vermeulen en Joost Baks, Hedwig Heinsman, Nanne de Ru, Anne van der Zwaag, Tobias Verhoeven en Fred Schoorl. Het programma is een initiatief van de BNA en Synchroon.  

Lees ook

Reageer op dit artikel