nieuws

UNStudio en Ben van Berkel lanceren arch tech startup UNSense

Business

“We leven in het i-Phone tijdperk, maar de architectuur- en bouwindustrie bevindt zich nog steeds in de Walkman-fase.” Vanuit die gedachte richt Ben van Berkel zich met UNSense op digitalisering in de gebouwde omgeving. De startup is opgericht voor onderzoek en om nieuwe technologische oplossingen te ontwikkelen, specifiek voor steden, gebouwen en interieurs.

UNStudio en Ben van Berkel lanceren arch tech startup UNSense
beeld UNSense

“Met UNSense wil ik technologie volledig integreren in de gebouwde omgeving om deze mensen te ondersteunen bij de manier waarop zij wonen, werken en zich van A naar B verplaatsen. De hardware of de software zelf interesseert me niet. Mij gaat het om de toepassing ervan in de gebouwde omgeving om ons dagelijks leven te verbeteren”, zo laat Ben van Berkel weten.

UNSense werkt op het snijvlak van technologie en de gebouwde omgeving en onderzoekt en ontwikkelt technologieën om architectuur menselijk te maken. Dit vanuit de overtuiging dat gerichte toepassingen van technologie kan leiden tot omgevingen die worden ontworpen om aan te passen aan behoeften van individuen en groepen. UNSense werkt op de schaal van de stad, het gebouw en het interieur.

beeld UNSense

Samenwerking

Volgens het persbericht beschikken traditionele architectenbureaus momenteel niet over de middelen die nodig zijn om nieuwe technologieën te ontwikkelen, en is er weinig ruimte voor prototypen en het testen ervan. Belangrijker is echter dat het andere kennis en vaardigheden vereist. UNSense zal dan ook volledig onafhankelijk van UNStudio opereren en samenwerken met onder meer data-analisten, neurowetenschappers, gemeenten, sociologen en financiële specialisten.

Ben van Berkel gelooft erin dat alle architectenbureaus zich richting technologie zullen gaan bewegen: “Ik ben er sterk van overtuigd dat in de toekomst alle architectenbureaus arch tech-bedrijven zullen worden, wij banen de weg om de uitbreiding van onze kennis en expertise op dit gebied mogelijk te maken.”

beeld UNSense

Ontwikkelingen

Momenteel ontwikkelt UNSense twee ‘solutions’. CitySense richt zich met digitale sensoren op het verbeteren van gezondheid, veiligheid, leefbaarheid en mobiliteit in steden. In een aantal steden loopt onderzoek naar het verzamelen van data om vervolgens de stadsplanning hierop aan te passen. Een ander voorbeeld is Solar Brick, nieuwe typen PV-modules die energieopwekking en esthetiek integreren.

UNSense wordt geleid door Roger Tan. Hij werkte zeven jaar lang als partner bij Broekbakema en werd afgelopen zomer associate director bij UNStudio.

 


Meer over UNStudio

Reageer op dit artikel