nieuws

Winy Maas moet centrum Eindhoven aantrekkelijk maken

Business

De gemeente Eindhoven heeft stedenbouwkundige en architect Winy Maas benoemd tot supervisor binnenstad. Hij gaat adviseren over alle grote ruimtelijke plannen in de binnenstad en de samenhang daartussen.

Winy Maas moet centrum Eindhoven aantrekkelijk maken
EINDHOVEN – High Tech Campus Eindhoven is een technologiecentrum op het terrein van het voormalige NatLab, het Philips Natuurkundig Laboratorium. Het Intelligent Community Forum (ICF) heeft de regio Eindhoven benoemd tot een van de zeven slimste regio’s ter wereld. Dat gebeurde woensdag (plaatselijke tijd) op de jaarlijkse conferentie van het Forum in de Hawaiiaanse hoofdstad […]

Dat gaat over architectuur, stedenbouw en de openbare ruimte. Met het aanstellen van de supervisor wil Eindhoven een kwaliteitsslag maken naar een aangenaam verblijfsklimaat met allure. De afgelopen jaren ontwikkelden de High Tech Campus en de campus van de TUe zich tot aansprekende gebieden om te werken en te verblijven. Dat geldt ook voor het oude Philips-terrein Strijp-S.

Winy Maas supervisor Floriade 2022. Foto Boudewijn Bollmann

Foto Boudewijn Bollmann

In vergelijking daarmee bleef het Eindhovense stadscentrum bij die ontwikkelingen en de economische groeispurt van de regio een beetje achter, aldus het Eindhovense stadsbestuur. Afgezien van het TUe-terrein verdween eigenlijk hightech-bedrijvigheid die het gezicht van de stad bepaalt naar de randen van de stad. Dat Eindhoven een van de internationale high tech hotspots is in de wereld, is voor bewoners en bezoekers in de binnenstad niet echt merkbaar.

Lees ook: Eindhoven kiest MVRDV’s Nieuw Bergen

De gemeente wil de binnenstad ontwikkelen tot een centrum dat de concurrentie aan kan met andere attractieve centra in de wereld. Uiteraard met een eigen identiteit, passend bij de schaal van de stad. Een manier om dat te bereiken is het verder verdichten (via hoogbouw, transformatie en bijvoorbeeld de aanleg van binnenhoven) en veraangenamen van de binnenstad voor iedereen: Eindhovenaren, bezoekers en mensen die er werken. Meer groen en water, meer levendigheid, meer mogelijkheden voor ontmoeting en meer beleving.

De opdracht aan de supervisor is samenhang te brengen in de ruimtelijke plannen en projecten die daarvoor moeten zorgen. Winy Maas, medeoprichter van MVRDV, ziet de opdracht als een aantrekkelijke uitdaging: ‘Het centrum van Eindhoven lijkt van niemand te zijn, terwijl Eindhoven als het gaat om high tech en design een heel sterk profiel heeft. In andere steden bepaalt het centrum juist vaak de identiteit. Ik wil kijken hoe we dat in Eindhoven ook terug kunnen laten komen. En er is ruimte.’

Reageer op dit artikel