nieuws

De Zwarte Hond maakt Verdichtingsspel

Business

De Zwarte Hond maakt Verdichtingsspel

Waar gaan we Optoppen, zorgen we voor Gouden randjes, of bouwen we Tiny houses? Met het Verdichtingsspel biedt De Zwarte Hond ontwikkelaars, ontwerpers en overheden een instrumentarium om verdichting te onderzoeken. Het spel is gratis te downloaden.

Een miljoen extra woningen, dat is de opgave die Nederland tot 2040 te wachten staat. “Deze woningbouwopgave biedt een enorme kans om onze stedelijke regio’s sterker te maken”, aldus De Zwarte Hond. Na een onderzoek naar verdichting voor gemeente Leiden ontwikkelde het bureau het Verdichtingsspel om het instrumentarium breder inzetbaar te maken, ook voor andere gemeenten en plekken. Het spel is bedoeld om de discussie over binnenstedelijke woningbouw en verdichting op gang te brengen.

Het spel telt veertig kaarten met verdichtingsstrategiën in de categorieën aanpassen woonvoorraad, geleidelijke gebiedstransformatie, groeistructuren en gebiedsontwikkeling. Hieronder vallen bijvoorbeeld optoppen, kluswoningen, kangoeroewonen en microdwellings, en tevens stedelijke instrumenten zoals bestemmingloos bouwen, lagere parkeernormen en intensieve sportvelden.

Doel van het spel is om te onderzoeken waar kansen liggen. Het spel kan worden gespeeld met een zelf geprinte stadskaart, en is daarmee flexibel inzetbaar voor elke locatie.

Spelen?

Een printvriendelijke versie van het spel vind je hier.

Foto's

Reageer op dit artikel