nieuws

Dramatische daling aantal jongeren in de bouw

Business

Het aantal jongeren dat werkt in de bouw is sinds 2008 dramatisch gedaald. Was in 2008 nog een vijfde van de medewerkers in loondienst jonger dan 27, zeven jaar later is dat nog maar 12 procent

Dramatische daling aantal jongeren in de bouw

Dat blijkt uit gegevens van het UWV. Het aandeel 50-plussers heeft juist geen last van de crisis gehad. In 2015 was 33 procent van de medewerkers in de sector 50-plus, tegen 27 procent in 2008.

Gunstig voor ouderen is ook dat als ze in de WW zijn geraakt ze er de laatste tijd sneller in slagen een baan in een andere sector te vinden. Bijna de helft van de WW’ers afkomstig uit de bouwsector vindt binnen zes maanden weer een baan. Over alle sectoren genomen gaat gemiddeld een derde van de WW’ers van 50 jaar en ouder binnen een half jaar weer aan de slag.

Dieptepunt

De komende tijd zal moeten blijken of jongeren weer een goede kans maken om in de bouw aan de slag te gaan. Het UWV verwacht dit jaar een groei van het aantal vacatures naar 41.000. Daarmee is de vraag naar bouwprofessionals niet zo groot als voor de economische crisis, maar wel twee keer zo groot als tijdens het dieptepunt van de crisis in 2012.

Er is op dit moment vooral vraag naar schilders en loodgieters, maar ook timmerlieden zijn in trek.

Bron: Cobouw.nl/Marc Doodeman

Reageer op dit artikel