nieuws

25 jaar KCAP

Business

Het Rotterdamse architectenbureau KCAP Architects&Planners bestaat vijfentwintig jaar. Half december werd dit gevierd in de Red Apple op het Wijnhaveneiland en komend jaar zullen er tevens bijeenkomsten plaatsvinden ter ere van het tienjarige bestaan van de vestiging in Zürich en het vijfjarige bestaan van KCAP Shanghai.

25 jaar KCAP

In 1989 richtte Kees Christiaanse zijn eigen bureau, ir. Kees Christiaanse Architects&Planners, op. “Dat begon met de realisatie van het gebouw Kavel 25 voor het Woningbouwfestival in Den Haag”, vertelt Christiaanse. Het sociale woningbouwblok is ontworpen vanuit de stedenbouwkundige omgevingselementen en de programmatische wens om diverse woningtypen te realiseren. Een kenmerkende werkwijze van het bureau, die tot op de dag van vandaag nog zichtbaar is.


Krijtschets Kavel 25 (Beeld: Kees Christiaanse)

Internationale bekendheid
De bijeenkomst in de Red Apple schetst een beeld van hoe het bureau uitgroeide van twee naar 92 medewerkers. Waar in de eerste vijf jaar alleen voor de Nederlandse markt werd gebouwd, heeft KCAP in de loop der tijd ook internationaal naam gemaakt. Met een multidisciplinaire aanpak, waarbij onderzoek en ontwerp centraal staan, heeft het bureau ondertussen al veel complexe projecten gerealiseerd.

Herman Meijer, oud-wethouder van Rotterdam, prijst het bureau voor deze werkwijze. “KCAP houdt zich bezig met dat wat speelt in de stad. Op deze manier draagt het zowel bij aan de architectuur als het debat daarover,” aldus Meijer. Dit levert projecten op die niet proberen de stad gelikt te maken, maar een ruigheid in zich hebben waarmee ze een bijdrage leveren aan de stad.


Red Apple op het Wijnhaveneiland (Foto: Rob ’t Hart)

Manifest
Oud-medewerker Ralf Pasel vertelt hoe hij ooit uit nieuwsgierigheid bij KCAP begon. Hij kwam in een vacuüm terecht waar de meest uiteenlopende debatten mochten plaatsvinden, wat een soort melting pot met bijzondere discussies opleverde. Op deze manier ontstond er een ruimte voor een authentieke ontwerpcultuur.

Pasel vat de werkwijzen van KCAP tijdens de bijeenkomst op pakkende wijze samen in een manifest met enkele opvallende punten:
[01] De beste stedenbouw wordt door architecten gemaakt!
[06] Geloof in hopeloze processen!
[15] Allow yourself a failure everyday!
[15a] Allow yourself another failure everyday!
[21] Gebrek aan structuur leidt tot culturele vrijheid!
[25] Een echte KCAP herken je niet!
[25+] … to be continued!


Tijdlijn 25 jaar KCAP (Foto: Jolanda Lelieveld)

Welke werkwijze garandeert volgens jullie een succesvol bestaan voor architectenbureaus in de komende vijfentwintig jaar?

Reageer op dit artikel