nieuws

CPB: herstel Nederlandse economie zet door

Business

De Nederlandse economie groeit dit jaar met 0,75 procent en volgend jaar met 1,25 procent. Die voorspelling doet het Centraal Planbureau (CPB) in zijn maandag 16 juni gepubliceerde juniraming.

CPB: herstel Nederlandse economie zet door

De economische krimp was in het eerste kwartaal groter dan voorzien in het Centraal Economisch Plan (CEP) 2014, maar, stelt het CPB: ‘Onderliggend wijzen de meeste indicatoren nog steeds op een voorzichtig herstel. Datzelfde geldt voor de ontwikkeling van de voor Nederland relevante wereldhandel. De raming voor de economische groei is dan ook niet aangepast ten opzichte van het CEP’, aldus het CPB.

De werkgelegenheid reageert vertraagd op het herstel van de economie. Daardoor zal de werkloosheid pas volgend jaar licht dalen van 650.000 naar 635.000 personen. Bedrijven benutten eerst hun aanwezige productiecapaciteit voordat ze weer nieuwe mensen aannemen. Ook is de reële loongroei laag: tegenover een contractloonstijging van 1,25 procent in 2014 en 1,75 procent in 2015 staat in die jaren een inflatie van 1,25 procent en 1,5 procent. De consumptie van huishoudens blijft dan ook achter: na een daling van 0,25 procent dit jaar volgt een stijging van 0,75 procent in 2015, verwacht het CPB.

Reageer op dit artikel