nieuws

Huizenverkopen gedaald in maart

Business

De verkoop van woningen is vorige maand 1,3 procent lager uitgekomen dan in maart vorig jaar. Het Kadaster registreerde 8933 verkochte woningen, tegen 9064 een jaar eerder. Dat blijkt uit donderdag gepubliceerde cijfers.

Huizenverkopen gedaald in maart

Vooral tussenwoningen en appartementen veranderden minder vaak van eigenaar (min 4,7 en min 3,9 procent). Het aantal geregistreerde vrijstaande woningen (4,3 procent) en hoekwoningen (6,1 procent) kwam wel hoger uit dan vorig jaar, blijkt uit de cijfers.

Executieveilingen

Het Kadaster maakte ook bekend dat het aantal gedwongen huizenverkopen in maart sterk is afgenomen. In totaal vonden er 175 executieveilingenplaats, ruim 32 procent minder dan in dezelfde maand vorig jaar.

Vergeleken met de voorgaande maand, februari, is er wel sprake van een stijging in de woningverkopen, van 13,1 procent. Het Kadaster registreerde toen 7.897 verkochte woningen. Afgezet tegen 2012 laat het eerste kwartaal van dit jaar anderzijds weer een daling zien van 3,6 procent.

Vereniging van Makelaars

Vorige week maakte de Nederlandse Vereniging van Makelaars (NVM) nog bekend dat de eerste drie maanden van dit jaar 6,4 procent minder woningen van eigenaar wisselden dan een jaar eerder.

Het verschil tussen de NVM-cijfers en die van het Kadaster is dat laatstgenoemde de transacties pas registreert op het moment dat de koopakte bij de notaris is verwerkt. De NVM registreert de verkoop doorgaans 2 tot 3 maanden eerder in de koopakte.

Bron: NU.nl

Reageer op dit artikel