nieuws

Kantooraanbod Amsterdam neemt af

Business

In het vierde kwartaal van 2012 is het kantooraanbod gedaald in zowel Amsterdam als Eindhoven; in Rotterdam stabiliseerde het aanbod. Vergeleken met eind 2011 is het aanbod in Amsterdam met 200.000 m2 afgenomen. Eindhoven en Rotterdam zagen daarnaast hun opname in 2012 afnemen, terwijl Amsterdam juist een verbetering noteerde.

Kantooraanbod Amsterdam neemt af

Dat blijkt uit onderzoek van Colliers. Sinds 2008 maakte het aanbod kantoorruimte in de diverse regio’s bijna constant een groei door. In het vierde kwartaal is deze aanbodgroei echter gestopt, in Amsterdam daalde het aanbod zelfs fors. De problemen op secundaire locaties blijven echter nog steeds actueel, diverse oplossingen voor de leegstand, zoals het sloopfonds, strandden in 2012.

Transformatie naar een andere functie gebeurt wel maar is slechts een druppel op een gloeiende plaat, meent Colliers. Enkel in de regio Amsterdam heeft dit in 2012 tot een substantiële hoeveelheid aan onttrekkingen geleid. In Rotterdam en Eindhoven waren er wel diverse transformaties naar andere functies, maar het volume hiervan is beperkt. Mede door grote transacties en de onttrekkingen daalt het aanbod in de regio Amsterdam opnieuw. Eindhoven lijkt deze aanboddaling in het vierde kwartaal te volgen, terwijl in Rotterdam het aanbod stabiliseerde met de verwachting dat het in 2013 toeneemt.

De opname in Amsterdam was in 2012 fors (60 procent) hoger dan het voorgaande jaar, gesteund door een aantal grote transacties in het centrumgebied van Amsterdam Zuidoost. Rotterdam en Eindhoven hadden in 2012 meer moeite om de opname op peil te houden, de opname was hier fors lager dan het vorige jaar. De transacties die plaatsvinden zijn vaak een verplaatsing van meters binnen de regio en gaan gepaard met een verkleining van meters waardoor de netto-opname negatief is. Bij een uitblijven van economisch herstel zal er nog meer worden bezuinigd op de huisvesting. De meeste economische indicatoren tonen aan dat een herstel in 2013 zal uitblijven: het BBP zal licht dalen en de algehele werkloosheid zal toenemen. Een herstel van kantooropname wordt dan voor heel Nederland nog niet verwacht.

Bron: Vastgoedmarkt

 

Reageer op dit artikel