nieuws

Topdrukte op woningmarkt in december

Business

De maand december zorgde voor topdrukte op de anders zo geplaagde woningmarkt. Met 8.500 lag het aantal verkopen 40 procent hoger dan in december vorig jaar. Daarmee was de voorbije feestmaand een de van de beste maanden van de afgelopen drie jaar. Dat meldt Makelaarsland.

Topdrukte op woningmarkt in december

Ook in november en oktober was het aantal transacties al veel hoger dan gebruikelijk in de laatste jaren. Oorzaak voor de topdrukte is volgens de makelaarsorganisatie de aanscherping van de hypotheeknormen per 1 januari 2013. Kopers grepen hun kans om tegen de huidige, gunstiger voorwaarden een hypotheek af te sluiten.

Bijzonder rustige januarimaand

De eindejaarsdrukte is volgens Makelaarsland een voorbode van een bijzonder rustige januarimaand. Tot half december was er een hausse aan bezichtigingen. Daarna nam het aantal bezoeken van mogelijke woningkopers in hoog tempo af, omdat de termijn om nog voor het einde van het jaar een woning te kopen te kort werd.

Februari

Jeroen Stoop, directeur van Makelaarsland, voorziet dat het landelijk aantal bezichtigingen deze maand en in februari ongeveer halveert, van 80.000 per maand tot 40.000. Roeland Kimman van de NVM, de grootste makelaarsorganisatie in Nederland, beaamt dat het aantal bezichtigingen in sneltreinvaart afneemt. ‘December was een heel goede maand. Het eerste kwartaal zal een stuk rustiger worden, omdat veel mensen de aankoop naar voren hebben getrokken vanwege het fiscale regime’, aldus Kimman.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel