nieuws

Kwart woningeigenaren heeft 40.000 euro restschuld

Business

Ruim 800.000 huishoudens kampen met een restschuld. Dat is 25 procent van alle eigenaar-bewoners. Gemiddeld bedraagt de restschuld 39.000 euro per huishouden.

Kwart woningeigenaren heeft 40.000 euro restschuld

Dat schrijven Frans Schilder en Johan Conijn in de ASRE-research paper Financierbaarheid van de restschuld [PDF].

Obstakel voor doorstroming

De restschuld vormt volgens de twee een fors obstakel voor de doorstroming. Het kabinet Rutte II heeft voorgesteld de rente op de restschuld voor een periode van tien jaar aftrekbaar te maken. Maar de manier waarop de restschuld bij verhuizing kan worden gefinancierd, is nog onduidelijk. Schilder en Conijn wijzen op het gevaar dat de regeringsmaatregelen weinig effect sorteren als de restschuld als consumptief krediet wordt gefinancierd. In dat geval is er sprake van hogere rente en een veel sneller aflossingsschema. Dit heeft een grote negatieve invloed op de omvang van de hypotheeklening die binnen de Nibud-normen mogelijk is.

Koppelen aan nieuwe lening

De twee pleiten voor een koppeling van de restschuld aan de nieuwe hypothecaire lening. De renteschuld krijgt daarmee een vergelijkbare rente en aflosregime als deze lening. In fiscaal opzicht dienen alle aflossingen in mindering te worden gebracht op de restschuld, omdat daarna de aftrekbaarheid van dit deel van de lening wordt beëindigd. Op deze manier is de regeringsmaatregel effectief en kunnen meer doorstromers met een restschuld een nieuwe start op de woningmarkt maken.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel