nieuws

Voor 43 miljard euro aan lege bedrijfspanden

Business

Bijna een kwart van de panden op Nederlandse bedrijventerreinen staat leeg.
Deze panden vertegenwoordigen een totale WOZ-waarde van ruim 43 miljard euro. Dat schrijft Keala Research op zijn website op basis van grootschalig onderzoek.

Voor 43 miljard euro aan lege bedrijfspanden

 

 

 

Volgens Keala telt Nederland 3.776 bedrijventerreinen waarop ruim 270.000 bedrijven zijn gevestigd. Deze bedrijven zijn gehuisvest op ruim 127.000 unieke locaties. De panden (WOZ-objecten) op deze locaties hebben een waarde van 177 miljard euro. De leegstand betekent dat gemeenten ruim 70 miljoen euro per jaar mislopen. De oorzaak van de inkomstenderving is dat gemeenten voor de leegstaande panden slechts onroerend zaak belasting (OZB) van de eigenaren kunnen innen, niet van de huurders.

In absolute bedragen lopen gemeenten in Zuid-Holland het grootste bedrag aan OZB-inkomsten mis: ruim 17 miljoen euro. Relatief doen de gemeenten in Groningen en Noord-Holland het het slechtst: ze derven 13,3 procent van de potentiële OZB-inkomsten. Keala Research voert het onderzoek uit in het kader van de Bedrijventerreinen Benchmark Tool. Ruim 68.000 ondernemers die op deze bedrijventerreinen gevestigd zijn, worden telefonisch benaderd. Ook wordt analyse gedaan op de WOZ-database die wordt beheerd door het CBS.

Bron: Vastgoedmarkt

Reageer op dit artikel