nieuws

Gemeente op de bres voor Huis Doorn

Business

De gemeente Utrechtse Heuvelrug komt samen met de provincie Utrecht in actie om Huis Doorn in het gelijknamige dorp te redden.

Gemeente op de bres voor Huis Doorn

 

 

Gemeente en provincie hebben van het rijk 4 maanden de tijd gekregen om te bewijzen dat het voormalige woonhuis van de Duitse keizer Wilhelm II recht heeft op volledige subsidie, anders gaat de geldkraan dicht en moet zowel het rijksmuseum als het omringende landgoed sluiten, aldus de gemeente donderdag.

Keizer Wilhelm II ligt in een mausoleum op het landgoed begraven. Hij vluchtte naar Doorn na de nederlaag van Duitsland in de Eerste Wereldoorlog en bleef daar wonen tot zijn dood in 1941. De keizer liet letterlijk wagonladingen aan meubels, goud, zilver, kunstvoorwerpen en schilderijen vanuit zijn paleizen in Potsdam en Berlijn overbrengen, zodat Huis Doorn in Europa het mooiste voorbeeld is van de manier waarop de Duitse dynastie leefde. De keizer liet van het landgoed een Engels landschapspark maken, dat nu vrij toegankelijk is.

Reageer op dit artikel