nieuws

Beweging op woningmarkt

Business

De woningmarkt is volgens de Nederlandse Vereniging van Makelaars.in het tweede kwartaal iets in beweging gekomen Voorzitter Ger Hukker zei vandaag “dat door onzekerheid over de overdrachtsbelasting aankopen van woningen naar voren zijn gehaald.” Hij ziet ook “een nieuw realisme in de markt. Mensen zetten hun huis scherper te koop, waardoor de markt in beweging komt.”

Beweging op woningmarkt

 

 

Volgens de NVM zijn in het tweede kwartaal 20,2 procent meer woningen verkocht dan in de voorgaande 3 maanden. Tegelijkertijd daalde de gemiddelde verkoopprijs van huizen met 0,7 procent. Gemiddeld werd een woning voor 215.000 euro verkocht.

Duur

De verkooptijd van de gemiddelde woning loopt wel op: deze bedraagt nu 166 dagen, bijna een maand langer dan vorig jaar.

Uit een analyse van de NVM blijkt wel dat er steeds meer woningen verkocht zijn die al langere tijd te koop stonden: een op de vijf verkopen betreft een woning die langer dan een jaar in aanbod heeft gestaan.

Wel is in de meeste gevallen de vraagprijs van de woning gedaald: verkopers moeten gemiddeld 6,1 procent toegeven op de vraagprijs.

Moeizaam

Een maand geleden meldde het Kadaster al dat de verkoop van woningen iets in de lift zat. De NVM is blij met de opleving, maar Hukker waarschuwt dat het nog altijd moeizaam gaat op de woningmarkt.

NVM pleit daarom voor een structurele verlaging en liefst afschaffing van de overdrachstbelasting.

Reageer op dit artikel