blog

Blog – De verleiders: nieuwe financiële arrangementen

Business

Goed nieuws eind vorige week. Het EIB bericht dat de orderportefeuille van Nederlandse bouwers groeit. Hun werkvoorraad is toegenomen tot meer dan 8 maanden. De Nederlandse bouwsector is er bovenop en begint het niveau van de periode voor 2008 te benaderen. De rekenmeesters van het EIB zien vooral positieve ontwikkelingen in de utiliteitsbouw en woningbouw.

Blog – De verleiders: nieuwe financiële arrangementen

Architecten profiteren van de opleving van de woningmarkt maar feitelijk nog onvoldoende. Want ondanks het sterke herstel van de woningmarkt, steeg de omzet van architecten in 2015 slechts met 3,9 procent.

 

Tarieven onder druk

De voornaamste oorzaak hiervan is dat de tarieven van architecten nog altijd onder druk staan. In 2015 stegen ze met slechts 0,2 procent. Als voornaamste reden hiervan wordt de overcapaciteit in de markt opgevoerd.

 

Ingekrompen of failliet

Veel architectenbureaus zijn in de crisis ingekrompen of failliet verklaard. De meeste architecten zijn daarna als ZZP’er verder gegaan. Aan deze ontwikkeling is nog geen einde gekomen. Zo maakte een groot bureau in Den Haag onlangs bekend mensen te moeten laten gaan.

 

Betalingsverplichtingen

En afgelopen week werd bekend dat Van Aken Architecten in Eindhoven door de rechtbank failliet is verklaard. Het Eindhovens Dagblad meldde dat dit architectenbureau niet langer aan zijn betalingsverplichtingen kon voldoen.

 

Van Aken

Van Aken is een professioneel geleid bureau, dus aan de crisis alleen is het faillissement niet toe te schrijven. Van Aken is mogelijk ook het slachtoffer geworden van de financiële verplichtingen die het met de bank sector is aangegaan. Welke dit zijn weten we niet, duidelijk is wel dat de inkomsten van het bureau deze niet konden dekken.

 

Wrange vruchten

Afgelopen weekeinde zag ik in het nieuwe Luxor te Rotterdam deel drie van ‘de verleiders’, getiteld ‘door de bank genomen’, een sterk staaltje agitprop theater zoals ik dat sinds de jaren 70 niet meer heb gezien. Centraal in deze voorstelling staat de exploitant van een strandtent die veel te hoge financiële verplichtingen aangaat en daar de wrange vruchten van plukt.

 

Hoognodige innovaties

Gevangen in het web van nauwelijks te dragen financiële verplichtingen en geringe marges heeft de sector het buitengewoon moeilijk en is ze nauwelijks in staat de hoognodige innovaties door te voeren. Natuurlijk kun je kostenbesparende maatregelen nemen en een kritische blik werpen op personeel, producten en processen. Maar of het voldoende is?

 

Andere financiering

Zeker is dat ook de financiering op andere manieren zal moeten worden geregeld. In de architectuur is duidelijk behoefte aan nieuwe financiële arrangementen.

Reageer op dit artikel