blog

Samenwerken met ontwikkelende architecten

Business

Door de structurele veranderingen in de bouw zijn ook voor architecten nieuwe rollen en werkwijzen nodig, schreef Yvonne van Mierlo van Blauwhoed Studio in een eerder blog over de BNA expertmeeting ‘Re-engineering the architect’. Met de expertmeeting begin maart in Amsterdam bood de BNA op inspirerende wijze ondersteuning aan architecten bij hun zoektocht naar nieuwe business- en verdienmodellen.

Samenwerken met ontwikkelende architecten

 Pim van der Ven vertelde op de bijeenkomst Re-engineering the architect op 13 maart in Amsterdam over het initiatief dat hij heeft genomen om Blauwhoed als partner te vragen voor een selectie voor een transformatie in de historische binnenstad van Brielle Vesting, waar hij met zijn bureau Juli ontwerp en advies voor was benaderd. En met succes: een gewonnen selectie op basis van toekomstscenario’s afhankelijk van de lokale marktbehoefte, een kwalitatief plan met een belangrijke rol voor co-creatie en co-design en een nieuw verdienmodel voor de architect als partner. De intentieovereenkomst is inmiddels getekend.

Verrassende initiatieven

Met een inspirerende presentatie trok Hans Oudendorp architecten die interesse hebben om een rol bij CPO’s te spelen, zeker over de streep. Een ondernemer pur sang met veel ervaringen en aandachtspunten voor het initiëren, ontwerpen en begeleiden van zelfbouw- en CPO-projecten.
De ontwikkelende architect Jaap Dijkman toonde een diversiteit aan aansprekende ontwikkelingen die hij in de afgelopen jaren heeft gerealiseerd; een knap staaltje ontwikkel- en architectenwerk.
Deze drie architecten toonden dat zij met verrassende initiatieven creatief inspelen op interessante ontwikkelingen. In de expertmeeting bewezen zij dat ze nieuwe diensten en verdienmodellen hebben ontwikkeld.

Duitendieven van het vastgoed

Ik plak niet graag labels en heb niet de behoefte mensen in hokjes stoppen, maar ook voor mij was duidelijk dat deze architecten ‘ontwikkelen’. Echter, naast de meerdere kritische kanttekeningen aan het adres van ontwikkelaars vermeden de architecten tijdens de hele expertmeeting zorgvuldig en met veel creativiteit het gebruik van het woord ‘ontwikkelaar’, constateerde het expertpanel, dat werd gevormd door Paul Bast van Bast Vastgoed Consult, Lars Morsman van Proper-Stok/Heijmans Vastgoed en mij. Ontwikkelaars blijven toch gezien worden als de ‘duitendieven’ van het vastgoed, zoals Paul Bast het prachtig verwoordde.

Smaak en ego

Niet altijd nodig en best jammer als dit beeld het aangaan van samenwerkingen beïnvloedt. Ik hoop Jaap Dijkman in ieder geval te hebben overtuigd dat zijn passie voor het maken van mooie dingen niet alle ontwikkelaars vreemd is. En dat ons Blauwhoed-hart met name sneller gaat kloppen als mensen daarnaast gelukkig kunnen wonen, leven en verblijven in de producten en omgevingen die we ontwikkelen. We werken graag en goed samen met architecten die dit begrijpen. Zij hebben er op hun beurt geen problemen mee zich in te leven in geïnteresseerden die op zoek zijn naar een nieuw huis, en weten dat hun eigen smaak en ego er even minder toe doen.

Mark Oldengarm van de BNA spreekt.

Naast co-creatie met consumenten ontwikkelt Blauwhoed ook andere initiatieven in co-creatie met partners. De mooie voorbeelden van samenwerking en veel interesse van andere architecten tijdens de expertmeeting geven me energie en vertrouwen in mooie toekomstige samenwerkingen.

Ter inspiratie deel ik graag nog een voorbeeld van een van onze mooie samenwerkingen: Crowdbuilding.nl, een initiatief van Blauwhoed en Space Matter waarbij we een online platform opzetten voor de transformatie van leegstaande kantoren.
Nu zijn dit soort samenwerkingen eigenlijk nog uitzonderingen. Hoe kunnen we met elkaar de slag maken dat meer architecten deze nieuwe rollen oppakken, waardoor deze nieuwe samenwerkingen gangbaarder worden?

Reageer op deze blog op Twitter via @YvonneBlauwhoed of door een e-mail te sturen naar redactie@dearchitect.nl

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel