blog

BLOC7 architecten: ruimte is voor ieders persoonlijke pad

Business

BLOC7 architecten is een jong bureau dat streeft naar het realiseren van duurzame en maatschappelijk betrokken projecten, passend bij een samenleving in transitie. Het zoekt vanuit een open en flexibele houding, zowel ontwerpend als onderzoekend, naar architectonische en strategische oplossingen. Ik spreek de oprichters, Eric de Ridder, Joris Heitkamp, Joris Willems, op een regenachtige namiddag in Amsterdam.

BLOC7 architecten: ruimte is voor ieders persoonlijke pad

“Vanuit onze vriendschap ontstond tijdens de studie het idee om voor onszelf te beginnen. We hadden dezelfde opvattingen over de huidige ontwikkelingen in de samenleving en in de architectuur. We zagen in de crisis kansen om onze gedeelde benadering van architectuur in de praktijk te brengen. Toen in 2013 twee van de drie waren afgestudeerd zijn we er vol voor gegaan.”

Wat is jullie eerste project?
“Ons eerste project is Villa Noorderzon, een CPO project voor zes huishoudens in Buiksloterham in Amsterdam-Noord. We hebben het gebouw ontworpen voor een woongroep van vrienden en familie die samen hun droomhuis willen bouwen, waarbij ze als groep voorzieningen en ruimtes willen delen.

 Villa Noorderzon is een collectief woongebouw voor een woongroep van zes huishoudens. De driedeling in de gevel past bij het karakter van de zelfbouwstraat, hierachter is echter één gezamenlijk gebouw gemaakt om alle voordelen uit een collectief woongebouw te kunnen halen.

Die opdracht kwam binnen via Joris. Op de salonboot waar hij kapitein van is kwam hij in contact met een van de huidige bewoonsters, die op de boot werkte als hostess. Zij gaf aan dat de bouwgroep opzoek was naar een architect. Dankzij de goede klik en een open en flexibele houding van beide kanten werd het project ons gegund.”

Wat is jullie belangrijkste inspiratiebron?

“We hebben een breed spectrum aan inspiratiebronnen vanuit verschillende vakgebieden. Wat ons het meest fascineert zijn architecten die problemen signaleren en pro-actief opzoek gaan naar oplossingen. Je ziet dat steeds vaker. Vanuit een ‘laten we het gewoon doen’ aanpak zijn we zelf ook begonnen.

 In vergaderruimte The Boardroom in A Lab, een voormalig Shell laboratorium in Amsterdam Noord, zorgt een kastenwand voor de akoestische isolatie in de ruimte. Voor de voorzetwand staat een kast waarbinnen een compositie van oude laboratoriumapparatuur de ruimte een karakter geeft dat past bij het gebouw.

We pakken projecten aan die op het grensvlak met architectuur liggen. Zo hebben we voor ons kantoor in het getransformeerde Shell laboratorium in Amsterdam Noord, een geluidwerende kast ontworpen met een compositie van oude laboratoriumapparatuur die we ter plaatse gevonden hadden. Heerlijk om aan te werken.”

Valt het opstarten van een eigen bureau tegen?

“Wat ons het meest meevalt en positief verrast zijn de goede reacties en de behulpzame houding van andere architecten die ons graag ondersteunen. Enthousiasme krijg je terug, als startende architecten wordt ons veel gegund. We vonden het fantastisch om te merken dat we vanaf het eerste moment serieus worden genomen als professional.

We merken ook hoe snel we dingen leren nu we aan de slag zijn. Tijdens de studie wordt je gewaarschuwd voor de kloof tussen studie en praktijk, maar ook ervaren architecten lopen tegen dezelfde punten aan en leren van elk project. Het enige wat enigszins tegenvalt in de praktijk is dat je veel tijd kwijt bent aan bedrijfsvoering in plaats van ontwerpen. “

Waar staan jullie over 5 jaar?

“We kijken vooral naar hoe we willen werken over vijf jaar, de omvang van ons bureau op zich is geen doelstelling. We dromen ervan om een bureau te hebben waarin ruimte is voor ieders persoonlijke pad, ook als dit betekent dat iemand tijdelijk afstand doet van BLOC7 architecten. Deze vrijheid, die ons trok in het starten van ons eigen bureau, willen we behouden.

Voor een expositie in Arcam over zelfbouwkavels in Buiksloterham geeft een grote straatmaquette een goed beeld van de toekomstige Monnikskapstraat en het Papaverpark. Zelfbouwers en architecten leveren zelf hun maquettes aan, die naast elkaar een levendig beeld opleveren.

Verder willen we steeds meer een rol kunnen spelen in de ontwikkelingen die we interessant vinden, waarbij we de ruimte hebben om onze visie uit te dragen. We hebben veel zin om te blijven vernieuwen, ontwerpen, bouwen en onderzoeken.”

Reageer op dit artikel