blog

Klaar, en door

Business

Het zit erop. Mijn afstudeerproject is afgerond en ineens ben ik Master of Science en/of ingenieur (ir.). Het onderwerp van mijn (zelf aangedragen) project betrof de herbestemming van een oud stadhuis. Het kleine gebouw van architect Kropholler in het stadje Medemblik kwam zo’n 2 jaar geleden leeg te staan door een gemeentelijke fusie. Een opgave die complexer bleek dan ik 1,5 jaar geleden inschatte.

Klaar, en door

De realiteit van archieftekeningen, gebouwopnames en gesprekken met belangenverenigingen stonden soms ver bij de Delftse abstractie vandaan. En wanneer je zowel alle (3) begeleiders als gemeentelijke contacten wil overtuigen, ontkom je er niet aan veel te bestuderen.

Het project bestaat uit een onderzoek- en een ontwerpdeel. De eerste richt zich op de typologische kenmerken van stadhuizen, eerder herbestemde stadhuizen en een contextuele inventarisatie. Pas tijdens het ontwerp zijn daar analyse van het gebouw, programma en een referentiekader bijgekomen. Het zal niet verbazen dat zo’n langdurig en vergaand proces wel eens tegen gaat staan.

Aan mijn hoofdbegeleider Hans Teerds heb ik veel te danken. Zijn meedenken, herkennen van (mijn) problemen en momenten van inspiratie wanneer ik bedolven werd onder mijn eigen schetsen. Als ik terugkijk denk ik veel geleerd te hebben, zoals het (scherp) overzien van een project. Iets wat, in algemene bewoording, ook tijdens de uiteindelijke beoordeling werd uitgesproken als “je bent gegroeid in de vraagstelling en oplossingsrichting”.

Over een vervolg heb ik niet nagedacht, om bewust de deprimerendheid van de crisis binnen de (Nederlandse) architectenwereld uit te stellen. Er zijn nog genoeg leuke dingen te doen zoals een vervolg op de Frisi-wand (zie vorige blog), een inzending voor de Jonge Architectenprijs, werken aan een portfolio en c.v., en blogjes schrijven.

En eigenlijk ben ik van plan deze fase lang te rekken door veel plannen op korte termijn te maken. Het papiertje geeft vertrouwen; m’n eigen ambitie en doorzettingsvermogen hoop. Ondanks dat deze moest worden uitgelicht door Hans, door te wijzen op een door-mij-veelgebruikte hashtag op twitter. Want hoe een project soms ook tegenstaat of een situatie complex is, ik sluit graag optimistisch af: #endoor.

Reageer op dit artikel