nieuws

Drie nominaties ARC17 Meubel Award bekend

Architectuurproducten

Mecanoo en Gispen, MIRA en Studio Leon Thier Architectuur/Interieur zijn genomineerd voor de ARC17 Meubel Award. Dat heeft de jury onder leiding van Diederik Fokkema bekend gemaakt. Doel van de Award is het aanmoedigen van innovatie in meubelontwerp en het stimuleren van het maken van meubels voor de werkomgeving. Op 30 november wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Amsterdam.

Drie nominaties ARC17 Meubel Award bekend
Mecanoo en Gispen, MIRA en Studio Leon Thier Architectuur/Interieur

De drie genomineerde meubels zijn geselecteerd uit 26 inzendingen. Bij de beoordeling heeft de jury gelet op de functionaliteit en het karakter van het meubel. Een ander belangrijk aandachtspunt is het materiaalgebruik en constructieve uitwerking. Uiteindelijk nomineerde de jury drie meubels: HUBB, PLANKSTAAL en de Collegezaalstoel Campus.

HUBB door Mecanoo en Gispen

HUBB is ontwikkeld als antwoord op de ontwikkelingen en veranderingen binnen het onderwijs, die elkaar steeds sneller opvolgen. HUBB is een inrichtingsconcept waarmee verschillende manieren van onderwijs gefaciliteerd worden, binnen de bestaande structuren. Het is een serie bouwstenen met een ogenschijnlijk eenvoudige basisvorm, om eindeloos mee te combineren.

HUBB is de uitkomst van een verkenning naar de leeromgeving van de toekomst: hierin kunnen meerdere type activiteiten tegelijkertijd plaats vinden, zonder dat ruimtes generiek worden. Diversiteit, personalisatie en het specifieke doel van verschillende onderwijsactiviteiten staan centraal. In de leeromgeving van de toekomst krijgen creativiteit, innovatie en identiteit alle ruimte en worden studenten en docenten gestimuleerd tot uitwisseling van ideeën en inspiratie.

Foto: Mecanoo architecten

PLANKSTAAL door MIRA

PLANKSTAAL vindt dat iedereen recht heeft op een eigen plek in onze maatschappij. De meubels van PLANKSTAAL zijn met veel liefde en zorg gemaakt door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Zo maakt PLANKSTAAL meubels die ertoe doen. Omdat haar makers ertoe doen.

Het eerste resultaat uit de collectie ‘De Wissel’ is een duurzame salontafel, gegoten in een strakke constructie van planken en staal. Als materiaal gebruikt PLANKSTAAL oude Utrechte bomen die noodzakelijk gekapt moesten worden. Zo biedt PLANKSTAAL naast de makers ook deze Utrechtse bomen een tweede kans in het leven.

Collegezaalstoel Campus door Studio Leon Thier Architectuur/Interieur

De collegezaalstoel Campus is ontworpen voor de nieuwe locatie van Campus Den Haag Universiteit Leiden. Het model is bijzonder omdat de stoel onderdeel is van een geheel en het niet zozeer een losse stoel betreft.

Doorgaande panelen met aansluitende rugleuningen zorgen voor een rustig beeld van doorgaande rijen. Toehoorders zijn hierdoor ook goed zichtbaar voor de spreker. De stoel kan zowel uitgevoerd worden met een klapbaar schrijfblad als een vast schrijfblad.

Foto: Peter de Ruig

De jury van de ARC17 Meubel Award bestaat uit Diederik Fokkema (Fokkema & Partners Architecten, voorzitter), Arjen Ribbens (NRC Handelsblad), Lex Pott (Lex Pott), Ramon Beijen (CBRE) en Marieke Giele (de Architect, secretaris).

De ARC17 Meubel Award is een initiatief van Rohde & GrahlOniro Textiles en de Architect. 

Reageer op dit artikel