nieuws

Design van de Week: Jenny Nordberg’s 3 to 5 minutes furniture

Architectuurproducten

Is het mogelijk om unieke, handgemaakte meubelstukken te maken in heel weinig tijd? Gaan snelheid en vaardigheid samen? Kan tijdgebrek leiden tot nieuwe methodes? Is snelheid iets negatiefs? Deze vragen probeert Jenny Nordberg te beantwoorden in haar collectie ‘3 to 5 Minutes-Rapid handmade furniture’, waarin zij meubelstukken produceert in een zeer korte tijd.

Design van de Week: Jenny Nordberg’s 3 to 5 minutes furniture

Het project is een voortzetting van het eerder begonnen project ‘3 to 5 Seconds – Rapid handmade production’, waarin de Zweedse industrieel ontwerpster Jenny Nordberg onderzocht of en hoe verschillende eigenschappen van massaproductie en handgemaakte producten gecombineerd kunnen worden. Dit project heeft veel weg van andere project van Jenny Nordberg en is onderdeel van een lopend onderzoek naar hoe wij vandaag de dag produceren en consumeren, hoe dat vroeger ging en hoe het in de toekomst anders kan.

Tijdsdruk zichtbaar

Het project onderzoekt voornamelijk de invloed van tijdsdruk, die vaak te vinden is in massaproductie, op het uiterlijk van handgemaakte meubelstukken. Deze meubelstukken bestaan uit twee armstoelen met losse kussentjes, een klein rollend bijzettafeltje en een eettafel met vier stoelen. Het ontwerp, de materialisatie en detaillering van de meubelstukken zijn allen het resultaat van het gebrek aan tijd; bijvoorbeeld de coating bedekt niet het hele oppervlak, details zijn nauwelijks aanwezig en montageschroeven zijn niet weggewerkt.

  

In 3 tot 5 minuten

Elk meubelstuk probeert Jenny te produceren in drie tot vijf minuten. Alle stappen in de productie worden geklokt en opgeteld, waardoor de ontwerpster zichzelf omtovert tot een ambachtelijke lopende band. Alle materialen en onderdelen waar de meubelstukken uit bestaan zijn verkrijgbaar in een normale doe-het-zelf zaak. De verschillende meubelstukken zijn samen in minder dan een uur gemaakt. In een filmpje demonstreert Jenny het proces van het maken van de meubelstukken.

 

  

 Meer informatie over het 3 to 5 Minutes – Rapid handmade furniture project

Actie abonnement de Architect

Wat vind jij van de invloed van tijdsdruk in massaproductie op handgemaakte producten?

 

Reageer op dit artikel