nieuws

Agendatip: Finn Juhl , een Deens designicoon

Architectuurproducten

Het Design museum Gent presenteert deze zomer een retrospectieve over het werk van de Deense designer Finn Juhl (1912-1989), ook wel de ‘vader van het Deense design’ genoemd.

Agendatip: Finn Juhl , een Deens designicoon

 

 

 

 

 Finn Juhl was zowel een baanbrekende meubelontwerper als een gerespecteerde architect, met heel veel gevoel voor samenspel tussen meubilair en ruimte. Hij verwierf vooral bekendheid met zijn innovatieve meubelontwerpen: massief houten meubilair met verleidelijke organische vormen, tot stand gekomen dankzij superieur vakmanschap.

 Stoeltje Finn Juhl

Hij  bedacht zelfs nieuwe constructiemethodes met teakhout in nauwe samenwerking met meubelmaker Niels Vodder.

Ook ontwierp hij zijn eigen woning. Het huis is een blijvende getuigenis van zijn designfilosofie.

Juhl haalde zijn inspiratie uit de eigentijdse kunst (Robert Jacobsen, Vilhelm Lundstrøm, Erik Thommesen, Henry Moore, Jean Arp, Barbara Hepworth) en de Egyptische en Afrikaanse cultuur. Hiermee brak hij met de geldende Deense tendens waarin architecten het functionalisme en rationalisme hoog in het vaandel voerden.Zo wist hij bij te dragen tot een transformatie van het Deense design.

In de jaren 1940 creëerde Juhl een aantal stukken woonkamermeubilair die Denemarken een plaats gaven in de voorhoede van het moderne design. In de jaren 50 maakte hij naam in de Verenigde Staten met de inrichting van the Trusteeship Council Chamber op het VN-hoofdkwartier in New York en de inrichting van de Deense ambassade in Washington.  Samen met Arne Jacobsen en Poul Kjærholm maakte Finn Juhl  de weg vrij voor de internationale doorbraak van Danish Design, bekend als Danish Modern.

De tentoonstelling duurt van 5 juli tot en met 12 oktober en is georganiseerd in samenwerking met het Trapholt museum in Kolding (DK).

Reageer op dit artikel