nieuws

ARC14 Stoelontwerp: revitaliseer een gebruikte kantoorstoel

Architectuurproducten

De ARC14 Stoelontwerp gaat dit jaar over hergebruik en revitalisatie. Zie jij mogelijkheden om een gebruikte kantoorstoel aan te passen aan de eisen die de huidige werkomgeving stelt aan meubilair? Eigenzinnige visies worden gewaardeerd. Het beste ontwerp ontvangt de ARC14 award en gaat mogelijkheden tot productie verkennen.

Hergebruik is hot. Vooral als je een product niet overspuit of ´downcyclet´, maar als je er daadwerkelijk iets aan toevoegt. Daarom gaat onze ontwerpprijs ARC Stoelontwerp dit jaar over gepimpte kantoorstoelen.

In plaats van een duur schaalmodel vragen we ontwerpers aan de slag te gaan met een of meerdere gebruikte bureaustoelen. Het eindresultaat moet een fysiek prototype zijn. Het prototype moet passen in de filosofie van de circulaire economie en geschikt zijn voor uitwerking tot een productiemodel. Praktische zaken als ergonomie, duurzaamheid en brandveiligheid spelen een belangrijke rol.

Vragen die je jezelf kunt stellen

  • Welke mogelijkheden biedt een bestaande bureaustoel voor hergebruik?
  • Kan ik extra functies toevoegen die hem aantrekkelijk maken voor een specifieke doelgroep?
  • Kan een bestaande bureaustoel worden aangepast aan de eisen die worden gesteld door Het Nieuwe Werken?
  • Is er een slimme stofferingsmethode te bedenken?
  • Kan ik de onderdelen verwerken in een ander meubel dat in een kantooromgeving kan worden gebruikt?
  • Of zal ik bureaustoelen herontwerpen tot een eettafelstoel, een loungemeubel of een tuinstoel?

De prijs voor het winnende ontwerp

De winnaar ontvangt de ARC14 Award en het ontwerp wordt gepubliceerd in het speciale nummer van de Architect dat bij de prijsuitreiking verschijnt. Sponsor Desko beslist in overleg met de winnaar of en hoe de stoel in productie wordt genomen. In geval van productie ontvangt de ontwerper een vooraf overeengekomen percentage per verkochte stoel. De inzending blijft het geestelijke eigendom van de maker.

Eisen mbt de inzending

De inzending moet bestaan uit een fysiek prototype dat als basis een gangbaar model bureaustoel heeft. Het prototype moet vergezeld gaan van een bondige presentatie van het ontwerp op maximaal drie bladen A3 formaat waarin wordt uiteengezet:

  • wat de uitgangspunten waren voor het ontwerp
  • welke stoel als uitgangspunt is genomen en waarom
  • een beschrijving van de eigenschappen, de potenties en de karakteristieken van het ontwerp. Specifiek wordt gevraagd om naar aanleiding van het ontwerp een visie te formuleren op hergebruik van bestaande stoelen in de circulaire economie
  • visualisaties van het ontwerp

De fysieke prototypes moeten uiterlijk de laatste dag van de inzendingstermijn (5 september) worden ingeleverd bij Desko, Herwijk 12 te Amsterdam. Na de uitreiking van de prijs dienen de prototypes hier weer opgehaald te worden.

 

Meer info vind je tzt op Arc-awards/stoelontwerp

Reageer op dit artikel