blog

De vloer leeft

Architectuurproducten

Door Katja van Roosmalen – Wat als u alle ontwerpvrijheid heeft, zou u dan een Perzisch tapijt in de badkamer leggen, een sterrenstelsel realiseren in de hal of de vloer van de bar voorzien van een glas bier of kop koffie? Dat is niet een vraag die ik mezelf stelde, maar die opkwam bij Rob de Lange. Denk anders, daarmee daagt hij architecten uit. Want met vloeren is nu veel meer mogelijk dan u ooit voor mogelijk hield.

De vloer leeft
Foto: Katja van Roosmalen

Een maand geleden werd ik benaderd door een zakenrelatie. “Katja, je moet eens bij dit bedrijf gaan kijken”, klonk het enthousiast aan de andere kant van de lijn. Maar – eerlijk is eerlijk – ik sprong niet direct op uit mijn stoel omdat ik soms toch een beetje sceptisch ben als het woord innovatief langskomt. En ten aanzien van vloeren schoot het direct door mijn hoofd: die zijn er toch al in alle soorten en maten? In tapijten kunnen dessins worden geweven en patronen verwerken in vinyl behoort ook al jaren tot de mogelijkheden.

De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen

Ergens werd ik echter toch geraakt, want de dame in kwestie weet als het op vloeren aankomt echt waar ze het over heeft. Dus reisde ik af naar Kolham waar M4four in februari haar deuren opende en … werd ik verrast. Dit startende bedrijf biedt namelijk echt wat anders. Onvergelijkbaar! Zij kan gepersonaliseerde vloeren maken voor oppervlakten vanaf 24 vierkante meter. Iedere print is mogelijk op de transparante vinyl. En omdat M4four spiegelbeeldig print, wordt de afbeelding bovendien beschermd door een 2 mm dikke laag. En dat  is slechts de praktische kant van het verhaal.

Personaliseren
Nog meer bijzonder is dat de vloer geprint wordt in een resolutie van 800 dpi. Om u een idee te geven: voor een foto in een vakblad is 300 dpi de vereiste. Door die hoge resolutie gaan afbeeldingen leven én wordt een enorme dieptewerking gecreëerd. “Ieder dessin is mogelijk”, zei Rob de Lange al toen hij me uitnodigde. En hij deed zijn woord eer aan. De rondleiding door het pand toonde wat zijn bedrijf allemaal in huis heeft. Op de kamer van de golfer is een hole in de vloer verwerkt, de richting in de hal wordt aangegeven door ledverlichting die in de vloer verwerkt is én in de keuken liggen de borden letterlijk op de grond.

De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen

“Wat we laten zien is slechts een deel van de mogelijkheden om ruimtes te personaliseren. Maar deze vinyl heeft ook heel nuttige toepassingen. Bijvoorbeeld in ziekenhuizen waar je een duidelijke routing wilt creëren of ruimtes waaraan hygiëne-eisen worden gesteld, maar waar de sfeer nu nog ontbreekt. Je kunt zelfs denken aan renovatie- en restauratieprojecten. Zo hebben we onlangs voor een project in Dublin de oude gestempelde marmoleum vloer gereconstrueerd.”

Techniek
De technische man van M4Four vond de printerbouwer die voldeed aan de eisen van het bedrijf. “Aan hem legden we onze wensen voor: we willen hires afbeeldingen printen met een printsnelheid van 750.000 m2 per jaar. Die vraag resulteerde in een unieke printer waarvan er maar één op de wereld bestaat.” De productiesnelheid was om twee redenen belangrijk. De Lange: “Ten eerste om de prijs naar beneden te krijgen en ‘last but not least’ om aan de toenemende vraag naar kortere leverdata van de markt te voldoen.”

De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen

Daarnaast is de nieuwe printer voorzien van een zwevende printerkop en een ‘stop-and-go’-modus. Wordt – om wat voor reden dan ook – het printproces onderbroken dan heeft dat geen enkel effect op het eindresultaat.” Dat eindresultaat kunt u trouwens ook zelf komen bewonderen. Voor architecten heeft M4four een studio ingericht.

De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen De vloer leeft Blog Katja van Roosmalen Rob de Lange M4four Foto: Katja van Roosmalen

Reageer op dit artikel