blog

Blog – Innovatieve isolatie: de 5 grootste voordelen van low lambda voor architecten

Architectuurproducten

Bij Kingspan Insulation lopen we graag voorop in de markt. De concurrentie? Die blijven we één, en eigenlijk het liefst twee stappen voor. Dat betekent hard werken en vooral: innoveren. Want alleen door je productportfolio continu te blijven vernieuwen, blijf je je ontwikkelen als bedrijf.

Blog – Innovatieve isolatie: de 5 grootste voordelen van low lambda voor architecten

 

Een van de ontwikkelingen binnen de isolatiebranche waarbij innovatie van groot belang is, zijn de aangescherpte wet- en regelgevingen op het gebied van energieprestaties van gebouwen. Alles moet beter en zuiniger. Afspraken rondom de klimaatdoelstellingen en de COP21 in Parijs worden vertaald naar landelijke wet- en regelgevingen, en zowel nieuwbouw als gerenoveerde gebouwen moeten steeds energiezuiniger zijn. Hoe realiseer je dat? Door een gebouw de best mogelijke jas te geven. En daar komt innovatieve isolatie om de hoek kijken. Want om steeds energiezuinigere gebouwen te creëren, heb je steeds meer isolatiemateriaal nodig per gebouw. Althans, in het geval van traditionele materialen – zoals minerale wol.

Hier ligt dan ook een belangrijke innovatiebehoefte. Hoe zorg je nu voor een goed geïsoleerd gebouw zonder dat muren steeds dikker worden door de grote hoeveelheid isolatiemateriaal? Low lambda-isolatiemateriaal biedt uitkomst. Dit materiaal met een lage lambdawaarde, oftewel warmtegeleidingscoëfficiënt, zorgt voor minimale isolatiedikte met maximale isolatiewaarde. Ideaal voor partijen in de hele bouwkolom, die willen voldoen aan de nieuwste milieueisen – van architect tot aannemer en projectontwikkelaar. De belangrijkste voordelen van low lambda-isolatiemateriaal op een rijtje.

  

Dag licht! Hoe meer daglicht, hoe gezonder
Heeft isolatiemateriaal invloed op de daglichttoetreding in gebouwen? Jazeker! Een lagere lambdawaarde betekent namelijk dat je een slankere constructie kunt bouwen. Dat betekent dat er meer daglicht je ruimte binnenkomt. En dat heeft meer voordelen dan je denkt. Zo zorgt daglicht dat je vitamines aanmaakt, en geeft het je een fit en energiek gevoel. Dankzij voldoende daglicht slapen we ’s nachts beter en ook ons eetpatroon en onze lichaamstemperatuur en leerprestaties worden (indirect) beïnvloed door blootstelling aan natuurlijk licht. Hoe meer daglicht, hoe beter dus – en dat geldt zowel thuis als op kantoor.

Minder koudeval? Wel zo comfortabel
Een slankere constructie heeft minder diepe vensterbanken, en dat betekent minder grote warmtestromen door de vensterbank. Een lage lambdawaarde draagt op die manier ook bij aan comfortverbetering voor bewoners of werknemers. Doordat er minder koudeval ontstaat, heeft de ruimte een constantere temperatuur. Een groot voordeel, in zowel de zomer als de winter.

More space for everyone
Bij het bouwen of renoveren van gebouwen speelt er uiteraard een economisch aspect mee. Want projectontwikkelaars willen zoveel mogelijk ruimte voor faciliteiten, werknemers of extra kamers. Aan architecten de taak om daar een passende oplossing voor te vinden. In zo’n geval kunnen slankere constructies opeens een wereld van verschil maken. Door dunnere muren en gevels houd je immers meer ruimte over voor net dat extra bureau of die extra toiletruimte.

Vrijheid, blijheid, duurzaamheid
Ik schreef het al: de milieueisen aan gebouwen worden steeds hoger. Met low lambda-isolatiemateriaal kom je op verschillende manieren tegemoet aan deze eisen. Niet alleen biedt het betere isolatie bij dezelfde dikte als traditionele materialen, ook de productie en toepassing ervan zijn relatief beter voor het milieu. Want bedenk maar: hoe minder isolatiemateriaal je nodig hebt om je gebouw goed te isoleren, hoe minder materiaal er gemaakt en vervoerd moet worden. De invloed van productie en transport op het milieu is dus kleiner. Bovendien is low lambda-materiaal lichter dan traditionele materialen – denk aan 35 kilo per kubieke meter, tegenover 70 kilo voor minerale wol – waardoor ook CO₂-uitstoot tijdens het transport wordt verminderd.

Alle ruimte voor creativiteit
Last but not least: als je slanker kunt ontwerpen, heb je meer ontwerpvrijheid. Kies je voor meer details, een speciale uitbouw, een zwevend balkon of toch die aparte hoek? Je kunt alle kanten op. Met low lambda-materiaal laat je je creativiteit de vrije loop.

Meer weten over de voordelen van low lambda-isolatiemateriaal? Klik hier voor meer informatie over Kingspan’s nieuwe low lambda Kooltherm K115!

Reageer op dit artikel