blog

Creatief netwerken

Architectuurproducten

Architecten ontwikkelen zich steeds meer tot productontwerpers die nauw samenwerken met toeleveranciers, blogde Harm Tilman onlangs. Veel producenten stellen zich op als volwaardige ontwerppartner of bondgenoot, die in toenemende mate bereid is in te spelen op specifieke wensen van architecten. Dit maken zij op verschillende manieren duidelijk. Kunststofproducent Bolidt spreekt ontwerpers op hun creativiteit aan: een fotoverslag.

Creatief netwerken

Ook Bolidt wil zich graag als partner voor architecten presenteren. Onder de naam Bolidroom Experience nodigde de producent en ontwikkelaar van kunststoftoepassingen daarom jonge architecten uit met hun product te experimenteren. Ook ik was uitgenodigd om samen met de architecten te gieten, smeren, onderdompelen en modelleren met vloeibare kunststof. Zo zouden we moeten ervaren wat de mogelijkheden zijn van de producten van het bedrijf, dat zich al sinds 1964 specialiseert in thermohardende kunststoffen. Bolidt ontwikkelt en produceert ook sportvloeren, slijtlagen, scheepsdekken, railtoepassingen, prefab terrassystemen en troffelvloeren.

‘Je droom in kunststof werkelijkheid maken’ was de pay off. Onder begeleiding van een interieurarchitect en een Bolidt-medewerker die precies weet wat je met het product kan doen, kregen we volledig de vrije hand. Net zoals in de echte Bolidroom, de ontwerpafdeling die voor dit evenement tijdelijk was verplaatst naar het Machinegebouw van de Amsterdamse Westergasfabriek. De Bolidroom is ontstaan als antwoord op de toenemende vraag van architecten en ontwerpers naar speciale toepassingen. Daar is de opstelling van Bolidt als partner voor architecten het meest zichtbaar: samen wordt hier aan vloeren gewerkt voor allerlei projecten. 

 Het was net alsof je een laboratorium binnenstapte: het Machinegebouw op het Amsterdamse Westergasfabrieksterrein was door Bolidt omgetoverd tot een werkruimte, met alle elementen die zij in de eigen fabriek in Hendrik-Ido-Ambacht ter beschikking stellen aan architecten wanneer zij de mogelijkheden willen bekijken en onderzoeken. 

 De ingrediënten waarmee een gietvloer worden samengesteld stonden voor ons klaar op een aantal werkmeubels: de thermohardende kunststof die de basis is van alle Bolidtvloeren, kunsthars, pigmenten en decoratiemiddelen, plus spatels, spuiten en roerstaafjes.

Vloeren van thermohardende kunststoffen zijn slijtvast, onderhoudsvriendelijk en door hun elasticiteit (vanwege het ingrediënt polyurethaan) scheurbestendig. Het heeft geen poriën en dus is het geschikt voor toepassing in omgevingen waar hygiëne belangrijk is, in ziekenhuizen bijvoorbeeld. Er zijn ook varianten die agressieve oplosmiddelen weerstaan, brandbestendig, geluidsremmend of warmte-isolerend zijn.


Omdat het spul nooit meer uit je kleding gaat, kregen we van Bolidt charmante wegwerpoveralls overhandigd…

 
Rob van de Bolidroom vertelde ons hoe je de verschillende componenten tot een vloeistof mengt en wat je er allemaal mee kan doen voor het stolt. Na 24 uur is een gegoten vloer beloopbaar, na 48 uur is het ‘mechanisch te belasten’ en na 7 dagen bij kamertemperatuur is de vloer volledig uitgehard. 

 
Roel van Lab R bereidt een van de kunststoffen waar we mee aan de slag mochten. Alle deelnemers maakten op een tegel een ‘minivloer’ naar eigen ontwerp. 

 
Je werd ook op een klein oppervlak uitgedaagd om ruim te denken en oneindig te experimenteren: twee kleuren naast elkaar gieten, in elkaar over laten lopen, met elkaar mengen, patronen creëren en effecten maken met behulp van glitters, korrels of voorwerpen.

Omdat de kunststoffen bij het aanbrengen vloeibaar zijn, ontstaat een naadloos en egaal oppervlak. Een gietvloer kan in elke kleur en kleurcombinatie worden samengesteld en worden altijd laag-voor-laag opgebouwd. Je kunt de kleuren zo mengen dat er een ‘ton sur ton’-effect ontstaat en je een marmerachtig of gevlamd resultaat krijgt, of zulke technieken gebruiken dat er 3D-effecten ontstaan. Zelfs het inleggen van figuren is mogelijk.

 
Tinka van Claessens Erdmann Architects Designers voor ons werkmeubel. Deze waren ruimschoots voorzien van zogenaamde instrooimaterialen: glitters, gekleurde chips, parelmoer, metalen bolletjes en glasparels. We merkten dat het instrooien bijzonder nauw luistert, wil je het effect bereiken waar je op uit bent. Bij Bolidt hebben ze daarom speciale applicatieteams, die hier ervaren in zijn en de architect helpen het gewenste patroon te bereiken.

Object overgieten

Tot slot kon je een meegenomen voorwerp overgieten met kunststof. Een bekend voorbeeld van deze techniek is de lamp die Piet Boon op de markt bracht onder de naam Hot Kroon. Dit is een kroonluchter waar vloeibare polyurethaan over is gegoten, waardoor hij lijkt te druipen.

 
Mijn object was een wit keramieken zeepbakje, een cadeautje van een sanitairfabrikant. Dit moest ik in een emmer in vuurrode kunststof dompelen en er vervolgens weer uitvissen om de bovenkant over te kunnen gieten.

 .
Eindresultaat: een superstrak, hoogglanzend en naadloos zeep- of opbergbakje. Omdat de kunststof zich niet hecht aan pvc, kan het object gewoon van de emmer worden losgemaakt.Tenminste, dat zegt Bolidt. Ik krijg binnenkort mijn object thuisbezorgd…

Net als ik werden de deelnemers van mijn groep gaandeweg steeds enthousiaster over de mogelijkheden van de vloeibare kunststof, die de creativiteit nogal prikkelde. Ook vroegen ze de Bolidt-medewerkers de oren van het hoofd. Een slimme manier voor het bedrijf om zich te profileren: als een partner die het maximale uit de creativiteit van de ontwerper wil halen. Creatief netwerken heet dat.

Bekijk voor meer foto’s van de Bolidroom Experience de galerij en deze website.

Op Bolidt Booster, een online platform van de vloerenproducent waar ontwerpers hun werk op kunnen laten zien, kun je bekijken wat architecten als Herzog De Meuron en Ben van Berkel zoal met kunststof gietvloeren doen; van kleine tot op zeer grote schaal.

Reageer op dit artikel