artikel

Gebruiksgemak en toegankelijkheid door slimme noviteit

Architectuurproducten

Bij de indeling van een nieuwbouw woonzorgcentrum zoals Cadiz in Antwerpen komt het er vooral op aan om zo efficiënt mogelijk om te springen met de wettelijk vastgelegde
kameroppervlakte. Om zo veel mogelijk leef- en slaapruimte over te houden is in Cadiz het sanitaire gedeelte van de 120 nieuwe kamers afgewerkt met schuifdeuren. In een aantal
kamers zorgen nieuwe hoekschuifdeuren voor nog meer toegankelijkheid.

Gebruiksgemak en toegankelijkheid door slimme noviteit
Gebruiksgemak en toegankelijkheid stonden hoog in het vaandel bij het ontwerp van woonzorgcentrum Cadiz in Antwerpen

Barent Bulcke (Neos ArchitectenSamenwerking): “Al bij het eerste ontwerp viel de keuze op een dubbel schuifdeursysteem om de sanitaire cellen af te sluiten. Bij wijze van test heeft uitvoerder Van Den Rijse in samenwerking met leverancier Argent Alu zelfs een aantal daarvan uitgerust met het gloednieuwe argenta invisidoor SDX hoekschuifdeursysteem. Zonder kolom op de hoek levert dat een nog grotere vrije doorgang op.”

Toegankelijkheid

“Wij staan altijd open voor noviteiten als deze”, verklaart Roger Albertijn (Manager Technische Diensten GZA Zorg en Wonen), “vandaar dat we instemden met een proefopstelling in een aantal kamers.” “Het resultaat mag er zijn”, vult Ghislain Van Den Rijse (Schrijnwerkerij Van Den Rijse nv) aan, “qua toegankelijkheid tot de sanitaire cel is dit een onovertroffen oplossing.”

“Gebruiksgemak en toegankelijkheid waren prioritair in de eisen van de opdrachtgever”, weet ook Wim Dens (Neos ArchitectenSamenwerking). “Dat je de beide schuifdeuren kan openen zonder dragend profiel, kolom of steun in de hoek, bleek al gauw heel nuttig voor rolstoel- of bedlegerige patiënten.” Bovendien is het mooi meegenomen dat beide deurbladen subtiel in de wand wegschuiven. Dat bevestigt ook Bulcke: “Hoe minder profielen en technieken in het zicht, hoe huiselijker de hele inrichting oogt, en dat draagt sowieso bij tot het welzijn van de bewoners.”
Van Den Rijse benadrukt nog eens het installatiegemak: “Het kaderwerk waaraan de bovengeleider is opgehangen, maakte ik in het atelier waardoor ik het zelfdragende systeem heel snel kon plaatsen. Met de bovengeleider geïntegreerd in het vals plafond is ook die helemaal aan het oog onttrokken.”

Hoekschuifdeuren waarvan de profielen geheel zijn weggewerkt, zorgen voor meer ruimte in de kamers

Advertorial Renson Argenta schuifdeuren

Projectgegevens

Leverancier Invisidoor SDX Hoekschuifdeuren: Argent Alu
Opdrachtgever WZC Cadiz (GZA Zorg en Wonen)
Architect Neos ArchitectenSamenwerking (BBSC Architects / Wim Dens architecten & ingenieurs)
Uitvoerder Schrijnwerkerij / afwerkingsbedrijf Van Den Rijse nv

Reageer op dit artikel