artikel

Interface introduceert CO2-negatieve tapijttegel

Architectuurproducten

Interface heeft een prototype ontwikkeld van de eerste tapijttegel die CO2 opneemt: Proof Positive. Bij de productie van deze Proof Positive wordt er meer CO2 opgenomen dan dat Interface uitstoot bij dit gehele proces.

Interface introduceert CO2-negatieve tapijttegel

Bij het bedenken van de CO2-negatieve tapijttegel heeft Interface gekeken naar het principe van fotosynthese. Planten zijn in dit proces in staat om koolstofdioxide om te zetten in glucose en zuurstof. Hierbij komt de CO2 helaas weer vrij als de planten eenmaal ontbinden.

Interface is erin geslaagd om dit nadeel van fotosynthese bij hun eigen productieproces te doorbreken. Het concern heeft voor de Proof Positive-tegel gebruikgemaakt van een nauwkeurig geselecteerde plantaardige koolstof. Hiervan hebben zij een duurzaam materiaal ontwikkeld dat in staat is om voor een lange periode de CO2 op te slaan, minstens voor een generatie.

Op het moment dat de tegel het einde van de levensduur bereikt, kunnen de materialen worden hergebruikt om nieuwe tapijttegels te produceren. Op deze manier blijft de CO2 in een gesloten productiecyclus en komt het dus niet in de atmosfeer terecht, waar het een negatieve impact op het klimaat kan hebben.\

Geen CO2-compensatie
De negatieve CO2-uitstoot van Proof Positive is te danken aan het design en de productie, niet vanwege extra projecten die de CO2-uitstoot compenseren. Dat past geheel in de duurzame strategie van Interface. Het concern heeft de uitstoot van zijn totale productieproces namelijk al sinds 1996 teruggebracht van 20 kilo CO2 per vierkante meter naar iets meer dan 7 kilo per vierkante meter in 2016. Proof Positive komt uit op minder dan -2 kilo koolstof per vierkante meter.

Proof Positive is vooralsnog alleen een prototype.

Reageer op dit artikel