artikel

Transformeren met aluminium maatwerk

Architectuurproducten

Transformatie betekent dat iets van de ene vorm overgaat in de andere vorm. In de bouw betekent transformatie dat een gebouw zodanig onder handen wordt genomen dat het een nieuwe gebruiksfunctie krijgt en doorgaans een ander uiterlijk. Leegstaande panden worden appartementencomplexen of industrieel erfgoed krijgt een commerciële functie, zoals horeca of winkel.

Transformeren met aluminium maatwerk
Het Hobij-pand in Veghel is door architect Bert Voss van architectuurbureau Voss getransformeerd tot een modern pand

Niet alleen zorgt een transformatie voor een opwaardering van het gebouw zelf; ook voor de directe omgeving betekent een dergelijke ingreep een verbetering. Een in verval geraakt kantoor is weer toonbaar, een industriële pand schrijft na de metamorfose weer nieuwe geschiedenis.

Roval Aluminium is als totaalleverancier van aluminium bouwproducten en maatwerkoplossingen nauw betrokken bij diverse transformatie- en herbestemmingsprojecten. Een belangrijke reden is dat het bij gebouwdetaillering van oude(re) panden vaak op maatwerk aankomt. En dan klop je aan bij een maatwerkspecialist, zoals Roval Aluminium.

Aluminium zorgt voor dynamiek

Hoe belangrijk aluminium maatwerk kan zijn voor het karakter van een gebouw, toont het Hobij-pand in Veghel. Het oude, grauwe voormalige bankgebouw is door architect Bert Voss van architectuurbureau Voss getransformeerd in een modern pand, dat uitstekend in het straatbeeld past. De gevel is voorzien van aluminium zetwerk, in de vorm van banden die de verdiepingsvloeren markeren. Het zonlicht heeft vrij spel op het aluminium, waardoor het gebouw een speelse dynamiek heeft.

Eindhoven Strijp R Roval Adv

Gesegmenteerde aluminium muurafdekkappen

Transformatie van een andere orde betreft het voormalige SBP-gebouw in Eindhoven. Deze oude Philips-fabriek heeft een nieuwe functie gekregen, maar met behoud van de karakteristieke robuuste uitstraling. De productieruimtes hebben plaatsgemaakt voor onder meer lofts. Paul Diederen en Joost Roefs van diederendirrix Architectuur & Stedenbouw hebben voor de gebouwdetaillering gekozen voor aluminium. Zo is de glazen dakopbouw, waar drie van de vijf ellipsvormige schachten in uitkomen, voorzien van gesegmenteerde aluminium muurafdekkappen. Deze dakopbouw biedt toegang tot de daktuin, die eveneens begrensd wordt door aluminium muurafdekkappen. Voor de grote, naar buiten toe opendraaiende vensters, zijn ranke aluminium profielen gebruikt.

De Waterhoef_Oisterwijk_Roval

Beeldbepalend aluminium zetwerk

De verbinding tussen oud en nieuw, tussen historie en het hedendaagse, vormt een wezenlijk onderdeel van transformatie. Dat is goed te zien bij brede school De Waterhoef in Oisterwijk. Architect Eefje Rikhof heeft het voormalige klooster en nieuwbouw met elkaar verbonden door een deels van aluminium gemaakte vliesgevel. Opvallend is de uit Cape cod-panelen opgebouwde gevel, die omlijst is met aluminium zetwerk. Een stoere aluminium maatwerkoplossing die naadloos de contouren van het gebouw volgt.

In al deze voorbeelden hebben architecten een voorkeur voor aluminium detaillering. Vormbaarheid en ontwerpvrijheid zijn hierbij bepalende afwegingen. Daarnaast zijn duurzaamheid en het onderhoudsarme karakter van aluminium factoren van betekenis. Dat geldt niet alleen voor transformatie- of herbestemmingsprojecten, maar evengoed voor nieuwbouw, waar aluminium maatwerkoplossingen van Roval Aluminium in toenemende mate hun weg vinden. Meer inspiratieprojecten op www.roal.eu en www.aluminiuminpraktijk.nl.

 

 

 

 

Reageer op dit artikel