ARC21: Haasje Over, Eindhoven - VMX Architects

De opgave draait om stedelijke verdichting. Voor "Haasje Over' bestond de opgave uit het ontwerpen - en de financiële haalbaarheid - van 185 sociale huurwoningen voor de specifieke doelgroep; 'jonge creatieven', met behoud van de bestaande skatehal. De opgave was ook het industriële karakter van de site te handhaven en vertalen in een stoer, urbaan landschap met een prettig woonmilieu.

Tekst VMX Architects

Op eigentijdse wijze is het industriële karakter en schaal van de locatie vertaald in loftwoningen van 50m2 met een 3,6 m vrij hoogte – wat grote indelingsvrijheid biedt - met een enorm panoramaraam - met diepe vensterbank - die de woning verbindt met de omgeving. Twee ‘zij-armen’/bruggen, één met 50 maisonettes en één – luchtburg - met openbare buitenruimte, verbinden de toren met z’n omgeving.

In samenwerking met de renovatie van het Anton gebouw is gerealiseerd dat de private daktuin een publieke functie heeft gekregen en openbaar toegankelijk is geworden en verbonden met Strijp-S middels de luchtbrug. Zo kunnen bewoners van Anton en Strijp-S over en weer gebruikmaken van elkaars faciliteiten.

Haasje Over Eindhoven Strijp S, VMX. Beeld Marcel van der Burg
Beeld Marcel van der Burg

De hoge kwaliteit van de afwerking en detaillering van ‘Haasje Over’ is mede dankzij het feit dat alle gevels, vloeren en wanden geprefabriceerd zijn. Grote controle op de kwaliteit is daardoor mogelijk als ook de optie voor demontage eventueel in de toekomst. Dit resulteerde tevens in een bouwsnelheid van 1 verdieping per week.

Er is gestreefd de sociale cohesie, levendigheid van de plek een impuls te geven door het creëren van verschillende soorten gemeenschappelijk ruimten; zoals de extra grote woonkamer op de 10e verdieping, de luchtbrug met buitenruimten, en patio. Een duurzame woonkwaliteit wordt gecreëerd door de extra hoge verdiepingshoogte 3,6 met het panoramaraam.

Beeld Marcel van der Burg

Het ontwerp van ‘Haasje Over’ refereert naar de stedenbouwkundigen en architectonische kenmerken van de industriële verleden van Strijp-S. Deze is vertaald in de hoge verdiepingshoogte, en grote gevel openingen. Ook de robuuste gevelpanelen en het betonnen interieur, samen met de overkragende stalen vakwerkbrug dragen bij aan de stoere, urbane uitstraling van de wijk.

De rood gepigmenteerde geprefabriceerd betonnen gevel van de toren, refereert met z’n schaal en uitstraling aan de betonnen Philipsgebouwen en onderscheidt het gebouw van de overwegende grijze gebouwen in de omgeving. De terracottakleur verwijst tevens naar de oranje dakpannen daken van de sociale woningbouw van het Philips dorp.

Lees ook:

Sinds 2007 werkt Astrid de Wilde als (web)redacteur op de redactie van de Architect.
Naast het schrijven van het dagelijks (architectuur)nieuws, artikelen en een incidentele blog op de Architect.nl maakt zij ook de Whitepapers en is zij betrokken bij de printedities van de Architect.
Hiervoor was zij werkzaam bij onder andere Detail in Architectuur en Architectuur & BOUWEN.