nieuws

MVRDV onthult ontwerp ‘slimme campus’ voor Tencent in Shenzhen

Architectuur

MVRDV onthult ontwerp ‘slimme campus’ voor Tencent in Shenzhen
MVRDV deed in twee jaar tijd 28 studies naar het meest optimale ontwerp. Beeld Atchain

MVRDV werkte als één van de geselecteerde architectenbureaus twee jaar lang aan een competitie-inzending voor de internetgigant Tencent in Shenzhen. Het ontwerp toont de groene mogelijkheden binnen een smart city.

Toelichting MVRDV – Het Chinese technologiebedrijf Tencent is het derde internetbedrijf ter wereld en breidt flink uit. Vrijwel direct na de voltooiing van het hoofdkantoor in Shenzhen in 2017, maakte de technoreus al plannen voor een nieuw onderkomen aan de Qianhai Bay in dezelfde stad. De ambitie van dit project is enorm, evenals de schaalgrootte. Op het 133 hectare tellende terrein moet in totaal 2 miljoen m2 worden gerealiseerd. Het programma bevat niet alleen kantoorruimte voor de circa 80.000-100.000 Tencent-werknemers, maar ook openbare voorzieningen, zoals een school en kinderopvang, een conferentiecentrum en woningen voor 19.000 werknemers. Een heuse Tencent-campus, die goed ontsloten en bereikbaar moet zijn.

MVRDV Slimme campus voor Tencent in Shenzhen. Beeld Atchain

Het terrein is verdeeld in een raster van straten met daaraan 100 gebouwen die door bruggen zijn verbonden. Beeld: Atchain

Beeld Atchain

MVRDV werkte als één van de geselecteerde architectenbureaus twee jaar lang aan een ontwerpvoorstel, gebaseerd op zorgvuldig onderzoek naar de brede toepasbaarheid van technologie. In het ontwerp is het terrein verdeeld in een ‘raster’ van straten met daaraan ruim 100 gebouwen, die door meerdere bruggen zijn verbonden. Met dank aan hun golvende dak met zonnepanelen heeft het ontwerp de uitstraling van een bergketen, vanuit diverse plekken is er adembenemend uitzicht op Qianhai Bay.

Het park slingert langs langs het water, en de gehele oostzijde van het terrein. Het park zorgt – samen met de groene terrassen – voor een aangename leefomgeving en is tevens de locatie voor een aantal belangrijke openbare gebouwen van deze nieuwe stadswijk, waaronder een school en kinderopvang, een sportcentrum en een data center. Het meest opvallende gebouw van de campus is het conferentiecentrum in de vorm van een rots. Geplaatst aan het begin van Qianhai Bay, zorgt dit centrum voor een herkenbaar baken en is het tegelijk een ‘grande entrée’ van het terrein.

MVRDV ontwerpt slimme campus voor Tencent in Shenzhen. Beeld Atchain

De campus heeft dankzij het golvende dak met zonnepanelen de uitstraling van een bergketen; het park en de groene terrassen zorgen voor een aangename leefomgeving. Beeld: Atchain

MVRDV ontwerpt slimme campus voor Tencent in Shenzhen. Beeld Atchain

Beeld Atchain

De stadswijk is niet alleen groen en dynamisch, er zijn diverse smart city-concepten in verwerkt. Het MVRDV-team testte 28 verschillende ontwerpen uit, geordend in een genealogie. De meest bruikbare elementen kregen een plek in het definitieve ontwerp, wat leidde tot de optimale campus met veel hightech-elementen. Zo ligt er middenin de kantoorzone een datahub.

MVRDV ontwerpt slimme campus voor Tencent in Shenzhen. Beeld Atchain

Het meest opvallende gebouw in de campus is het conferentiecentrum met een rotsachtige vorm. Beeld: Atchain

MVRDV ontwerpt slimme campus voor Tencent in Shenzhen. Beeld Atchain

Beeld Atchain

In deze futuristische bolvormige ruimte worden dagelijks gegevens verzameld die betrekking hebben op het terrein, van de bezettingsgraad tot de mate van koolstofverbruik. De vervoersstrategie zorgt voor goede bereikbaarheid: er is een pendelbus voor werknemers en bewoners van het gebied, de snelweg aan de oostzijde van het terrein biedt toegang tot vier ondergrondse parkeergarages. Metro- en buslijnen verbinden de Tencent-campus met de rest van Shenzhen.

Lees ook:

MVRDV ontwerpt duurzaam kantoren- en laboratoriumcomplex voor Amsterdam Sciencepark

MVRDV wint competitie voor hoogbouw in Shenzhen (China)

Reageer op dit artikel