nieuws

Verbouwing station Groningen gegund

Architectuur

Verbouwing station Groningen gegund

De verbouwing op en rond het monumentale station Groningen kan met de ondertekening van het contract tussen ProRail en Strukton Civiel van start. In mei dit jaar maakten de partners van project Groningen Spoorzone bekend dat Strukton Civiel de voorkeursaanbieder was voor de stationsverbouwing. Zij werken in nauwe samenwerking met Koen van Velsen architecten, RoyalHaskoningDHV en kunstenaar Gabriel Lester.

Het aanbiedingsontwerp van Strukton Civiel sloot het beste aan bij het monumentale karakter van het station. In de periode van mei tot nu is het ontwerp samen met alle betrokken partijen verder uitgewerkt en getoetst. Er is hierbij vooral gekeken naar technische details en of het ontwerp in de praktijk te realiseren is. Strukton gaat de komende maanden aan de slag om het ontwerp definitief te maken en het werk buiten voor te bereiden. Bekijk onderstaande animatie gemaakt door Koen van Velsen architecten | Eline Wieland

Het ontwerp van Koen van Velsen toont onder andere een nieuwe voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, busonderdoorgang, busstation en langere perrons. Lees verder>>

Werkzaamheden vanaf 2020

De voorbereidende werkzaamheden starten in de eerste helft van 2020, zoals het verhuizen van de winkelruimtes die nu op het perronplein staan en het verwijderen van de sporen op het huidige opstelterrein aan de zuidzijde van het station. Dit laatste kan vanaf juni volgend jaar omdat dan het nieuwe opstelterrein De Vork in Haren klaar is en treinen daar kunnen parkeren.

Oplevering

Nadat er ruimte is gemaakt, kan de bouw van de voetgangerspassage, fietstunnel, fietsenstalling, perrons, busonderdoorgang en het busstation starten. Naar verwachting is de verbouwing van het station in 2023 klaar.

Groningen Spoorzone

De aanpassingen van station Groningen vallen onder het project Groningen Spoorzone. Dit is een samenwerkingsproject van provincie Groningen, gemeente Groningen, NS, ProRail en het Rijk, waarbij aanpassingen aan sporen en stations tussen Haren en Groningen zorgen voor een goede bereikbaarheid van Groningen. Reizigers per trein, bus, fiets en te voet kunnen in de toekomst nog comfortabeler, sneller en gemakkelijker hun bestemming bereiken.
Spoorplan Noord-Nederland
Het project is onderdeel van Spoorplan Noord-Nederland. Met dit plan nemen de reismogelijkheden met de trein in het noorden flink toe en ontstaan er snellere verbindingen in de regio en naar de Randstad.

Lees ook:

Ontwerp bekend verbouwing station Groningen

 

 

Reageer op dit artikel