nieuws

Tentoonstelling ‘Nooit gebouwd Den Haag’

Architectuur

Tentoonstelling ‘Nooit gebouwd Den Haag’
De Haagse wolkenkrabber die nooit gebouwd wordt

Het Haags Historisch Museum werkt aan een tentoonstelling over nooit uitgevoerde gebouwen en plannen in Den Haag. Behalve gebouwen zijn ook niet gekozen ontwerpen te zien voor beeldbepalende gebouwen die iedereen kent, zoals het Vredespaleis, het Haagse stadhuis en de Tweede Kamer.

De plannen variëren van een Olympisch stadion in Scheveningen, een gotisch paleis van koning Willem II op landgoed Zorgvliet en een snelweg rond het het centrum van Den Haag. Gebouw M van Rem Koolhaas op het Koningin Julianaplein (plein voor Den Haag Centraal) mag zeker niet achterwege blijven een ook de plannen voor een wolkenkrabber bleek een illusie.

Gebouw M Koolhaas

Het afgeblazen Gebouw M door Rem Koolhaas

In de tentoonstelling legt het museum uit wat het idee achter deze plannen was en waarom de ontwerpen nooit zijn gerealiseerd. Behalve tekeningen komen er ook maquettes en wordt gebruik gemaakt van virtual reality. De tentoonstelling (het duurt nog even) is te zien van 16 november tot 22 maart. Van het onderwerp verschijnt ook een boek dat verkrijgbaar is vanaf het begin van de tentoonstelling.  Meer informatie >>

Wil je niet wachten? In het Atrium Den Haag is met een posterwand van het Haags Gemeentearchief tot 15 september een preview te zien.

Luister naar het interview met Martijn van Oostrom op Den Haag FM

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel