nieuws

Winnaars Archiprix 2019: Devant Asawla en Lesia Topolnyk

Architectuur

Winnaars Archiprix 2019: Devant Asawla en  Lesia Topolnyk
Links: The Living Landscape of Quebrada Jaime door Devant Asawla, TU Delft Bouwkunde (architectuur) // Rechts: Un-United Nations Headquarters door Lesia Topolnyk, Academie van Bouwkunst Amsterdam (architectuur)

Onlangs zijn de winnaars van de 39ste editie van de Archiprix 2019 bekend gemaakt. Deze prijs waarvoor de Nederlandse masteropleidingen met de afstudeerrichtingen architectuur, stedenbouw en landschapsarchitectuur jaarlijks hun beste afstudeerplannen inzenden, stond dit jaar voor het eerst ook open voor de masteropleidingen interieurarchitectuur.

De jury bestaande uit Marieke Berkers (theorie), Harro de Jong (landschapsarchitectuur), Donna van Milligen Bielke (architectuur), Jasper Nijveldt (stedenbouw) en Eline Strijkers (interieurarchitectuur) kende een gedeelte eerste prijs toe en vier eervolle vermeldingen. Over de winnende afstudeerprojecten oordeelt ze: “De ontwerpers van de winnende plannen maken heldere keuzes en gaan daar zeer consequent op door. Deze plannen worden daarnaast gekenmerkt door een hoge ruimtelijke kwaliteit en een grote diepgang. De ontwerpers tonen met hun ontwerpvoorstellen een zeer hoge betrokkenheid wat leidt tot een heldere en krachtige positionering. Ze dragen tenslotte inspirerende oplossingen aan voor een actuele problematiek.”

Gedeelde eerste prijs

The Living Landscape of Quebrada Jaime door Devant Asawla, TU Delft Bouwkunde (architectuur)
Devant Asawla onderzoekt de verhouding tussen de stad, het platteland en de natuur. Het afstudeerproject is gesitueerd in de Chileense stad Valparaiso op de steil oplopende hellingen van de stad. Het plan beoogt de tradities en de ambachten van Valparaiso in te zetten als katalysator voor de ontwikkeling van een toekomstperspectief voor de stad en haar bewoners. Het ontwerp bestaat uit een fraai vormgegeven gebouwencomplex. Het plan lost op treffende wijze een aantal lokale problemen op. Het geeft extra inhoud aan de toeristische potentie van de stad, het biedt de bewoners hoog op de helling werkgelegenheid en scholing zodat ze niet dagelijks hoeven afdalen. Het programma en de economie sluiten nauw op elkaar aan. Het plan is overtuigend en consistent in al zijn aspecten, tot en met de gebezigde taal en het beeld.

Vogelvlucht, architectuur en landschap – The living landscape of Quebrada Jaime door Devant Asawla TU/D, fac. Bouwkunde. Beeld Devant Asawla

Un-United Nations Headquarters door Lesia Topolnyk, Academie van Bouwkunst Amsterdam (architectuur)
Met het fascinerende ontwerp voor een gebouw waar vertegenwoordigers van de verschillende partijen in conflictgebieden elkaar kunnen ontmoeten op neutraal terrein beoogt Lesia Topolnyk de rol te verkennen die architectuur kan spelen in het absorberen van conflictsituaties. Het zes verdiepingen hoge schijfvormige complex is gesitueerd op de Krim en bestaat uit gangen, die symbool staan voor de informele ruimte waar politici met elkaar in gesprek gebracht kunnen worden. In al zijn eenvoud is het een zeer doorwrocht plan. het geeft ook blijk van het grote ontwerptalent van de ontwerpster. Met haar plan, dat verweven is met haar persoonlijke geschiedenis, slaagt ze er op overtuigende wijze in om aan te tonen dat architectuur een betekenisvolle aanzet kan geven tot dialoog.

Winnaar Un-United Nations Headquarters  door Lesia Topolnyk, Academie van Bouwkunst Amsterdam (architectuur). Zicht op het land. De plattegrond biedt ruimte aan een reeks van, deels onvoorziene, activiteiten. Van 24H discussie gang tot World Art gallery, wereldbibliotheek, spa, twitter stoelen. Beeld Lesia Topolnyk

Eervolle vermeldingen

Deze zijn toegekend aan:

Campanhã Urban Park
Stijn Lanters, Wageningen University & Research (landschapsarchitectuur)
Recycling Utopia
Goda Verikaite, KABK Den Haag (interieurarchitectuur)
Sino-African Counterpoints
Serah-Ingrid Calitz, TU Delft Bouwkunde (architectuur)
Towards a Happier Havana
Iruma Rodríguez Hernández, Academie van Bouwkunst Amsterdam (stedenbouw)

Lees ook:

Reageer op dit artikel