nieuws

Verduurzaming en renovatie monumentaal zwembad Bio Vakantieoord door Factor Architecten

Architectuur

Verduurzaming en renovatie monumentaal zwembad Bio Vakantieoord door Factor Architecten
Beeld Factor Architecten

Onlangs is in Arnhem het vernieuwde zwembad van het Bio Vakantieoord geopend. Het zwembad, een rijksmonument naar ontwerp van architect J.J.P. Oud uit de jaren ’60, is volledig door Factor Architecten gerenoveerd en verduurzaamd. De komende zomer is het therapeutische bad, voorzien van een verstelbare bodem en tilliften, weer volledig beschikbaar voor gezinnen met gehandicapte kinderen die op Bio Vakantieoord verblijven.

Toelichting Factor Architecten –  J.J.P. Oud geldt als een van de belangrijkste architecten van De Stijl en Het Nieuwe Bouwen. In zijn ontwerpen voor het toenmalige Bio Herstellingsoord greep hij terug op de lichte en strakke architectuur uit zijn vroege werk, gecombineerd met de heldere, primaire kleuren van De Stijl.

Adjunct-directeur Mark van Westerlaak van Factor Architecten: “Het is een eer, maar ook een uitdaging, om aan zo’n renovatie te werken. Hoe combineer je de oorspronkelijke architectuur met de technische eisen van deze tijd? De zwembadtechniek en de energiehuishouding van het gebouw hebben we immers grondig aangepakt. Gelukkig konden we hierin heel goed samenwerken met de gemeente Arnhem en de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed.”

Monumentaal zwembad Arnhem Beeld Factor Architecten

Beeld Factor Architecten

Erfgoed en gebruik

Stichting Bio biedt gezinnen met een meervoudig gehandicapt kind een ontspannen vakantie. Belangrijk is dat de beperkingen tijdens de vakantie even niet leidend zijn. Ook daarom was een aanpassing van het gebouw noodzakelijk. Architect Annette Weerts: “Met de renovatie herstellen we de structuur van het ontwerp: een dichtgebouwde doorgang van de entree naar het zwembad toe is weer open en de oorspronkelijke symmetrische opzet komt terug. De kleurrijke, lichte architectuur van Oud combineert heel mooi met de vrolijke, onbezorgde speelruimte die Bio de kinderen wil bieden. De nieuwe elementen in het gebouw zijn – in de geest van Oud – ook licht en kleurrijk.  Bij elke aanpassing staat de bruikbaarheid voor kinderen met een beperking centraal.”

Monumentaal zwembad Arnhem Beeld Factor Architecten

Beeld Factor Architecten

Verduurzaming

Om de verduurzaming en modernisering van het zwembad mogelijk te maken, was Stichting Bio volledig afhankelijk donateurs en vrijwilligers. Verduurzaming is voor de organisatie extra belangrijk, omdat daarmee ook op toekomstige energielasten wordt bespaard. Een deel van het sloopwerk bij de renovatie werd gedaan door vrijwilligers. Directeur Frans Wientjes van Stichting Bio: “We zijn bijzonder trots dat wij de financiering vanuit het bedrijfsleven, fondsen en de betrokken leveranciers rond hebben kunnen krijgen. Daar zijn we enorm dankbaar voor.” Ook Factor Architecten verrichtte de werkzaamheden voor de renovatie kosteloos. Mark van Westerlaak: “Wij vinden het vanzelfsprekend dat je als bedrijf bijdraagt aan maatschappelijke doelen. Dat we dat in dit interessante project konden doen, maakte het voor ons nog mooier.”

Reageer op dit artikel