nieuws

UNStudio maakt winnend ontwerp voor de Business School for the Creative Industries / UCA Epsom, UK

Architectuur

UNStudio maakt winnend ontwerp voor de Business School for the Creative Industries / UCA Epsom, UK
Beeld FlyingArchitecture

UNStudio gaat de nieuwe Business School van UCA Epsom ten zuiden van Londen ontwerpen. Het bureau liet hiermee de andere kandidaten, Wilkinson Eyre, Haworth Tompkins, Hall McKnight en Tate Harmer, achter zich.

Toelichting UNStudio – Gemodelleerd naar het concept van de ‘literaire salons’ als plekken voor discussie en ideeënuitwisseling, vormt de nieuwe vleugel van de Business School for the Creative Industries van UCA Epsom, een aanvulling op de bestaande faculteit. Met een bruto vloeroppervlak van 3735 m2 moet het nieuwe gebouw plaats bieden aan nieuwe (postdoc)studenten.

Het ontwerp is een gezamenlijk project van UNStudio (Design Vision) en John Robertson Architects (lokale partner), Grant Associates (landschapsarchitect), Atelier Ten (installatietechniek, omgevingsontwerp, lichtontwerp, brandbeveiliging) en AKT II (structuur- en gevelontwerp).

UNStudio-UCA-Epsom_Interior_Fireplace

Beeld FlyingArchitecture

De ‘Salon van de Verlichting’ als model voor onderwijs in de 21ste eeuw

De nieuwe Business School is ontworpen om interactie en samenwerking op de gehele campus te stimuleren en de hiërarchische grenzen tussen docenten en studenten te doen vervagen. Hiervoor wordt teruggegrepen op het traditionele concept van de literaire Salons.

Ben van Berkel: “In de literaire Salons werd gedebatteerd door intellectuelen van allerlei pluimage. Kunstenaars, wetenschappers, filosofen, politici: ze kwamen samen om de vraagstukken van hun tijd te bespreken en tegelijkertijd ideeën uit te wisselen en elkaar te beïnvloeden. De mogelijkheid tot een dergelijke ideeënuitwisseling vormt het hart van ons ontwerp voor de nieuwe Business School.”

UNStudio-Epsom_Educational-Climates

De ‘Open Haard’

De nieuwe vleugel bevat alle belangrijke kenmerken van de UCA en dirigeert al die energie naar een enkel punt: de spreekwoordelijke Open Haard. Deze centrale verzamelplaats, waar alle elementen samenkomen, vormt het nieuwe sociale hart van de universiteit, en maakt een nieuwe onderwijsbenadering mogelijk.

De Open Haard is een centrale ontmoetingsruimte voor het uitwisselen van kennis en wordt gecombineerd met een verhoogde omloop die de bestaande en nieuwe gebouwen aan elkaar koppelt. Op die manier is de Open Haard behalve een uitgesproken functioneel verbindingselement, ook een sterk, gelaagd sociaal ankerpunt: een podium voor campusevenementen en een informele leerruimte voor alledaags gebruik.

Ruimtelijke indeling

Geïnspireerd op de geschiedenis van de UCA-campus en het tactiele karakter van de producten en kunstwerken die er worden gemaakt, komt UNStudio met een ontwerp dat bestaat uit een vloeiende, geometrische compositie van zachte, eilandachtige volumes.

UNStudio-Epsom_Educational-Climates

De flexibel ingedeelde ruimtes bieden de mogelijkheid tot verschillend gebruik, en worden subtiel met elkaar verboden door looppaden. In plaats van een donkere gangen, baden deze looppaden in het daglicht.

De omloop is niet alleen de slagader die de diverse gebruiksruimtes met elkaar verbindt, maar is zelf ook een functionele ruimte. Zoals onderwijsmethoden en -dogma’s constant veranderen en in ontwikkeling zijn, zo zijn de ruimtes zo gemaakt dat ze gemakkelijk heringedeeld, samengevoegd of aangepast kunnen worden al naar gelang de veranderende wensen van de gebruikers.

UNStudio-Epsom-Spatial-Sequence_Icons

Binnenplaats & binnentuin

Met de overdekte binnenplaats en de belendende binnentuin vervagen de grenzen tussen binnen en buiten. Waar de glazen façade van de binnenplaats zich opent, breidt het groen van de tuin zich uit naar het interieur van het gebouw.

UNStudio-Epsom-UCA-Epsom_Exterior_Main-Entrance

Beeld FlyingArchitecture

Façade

De façade van het gebouw zorgt voor de verbinding tussen het bestaande architectuuridioom van Epsom en de rijke nijverheidsgeschiedenis van de UCA. De hedendaagse gevelbekleding herdefinieerd het gebruik van natuurlijke, CO2-neutrale materialen, en voorziet het gebouw van een nieuwe identiteit.

UNStudio-Epsom-Sustainability-Diagram

Duurzaam ontwerp

In de ontwerpbenaderig van UNStudio staat de gebruiker centraal. Ons doel is om door lean design in dit geval de best mogelijke omstandigheden te creeren voor een creatieve leeromgeving, en om de impact op het milieu te minimaliseren. Onze belangrijkste ontwerpprincipes richten zich op de gezondheid en het welzijn van gebruikers in relatie tot productiviteit, lean design door multifunctionaliteit, toekomstbestendige energie- en waterinfrastructuur, flexibiliteit en slim bouwen.

Het overgrote deel van de gebruikte materialen zijn CO2-neutraal en hernieuwbaar. Het gebruik van flexibele, herbruikbare materialen resulteert in een circulair gebouw dat gemakkelijk aan toekomstige veranderingen en vereisten kan worden aangepast.

Projectgegevens

UNStudio
Ben van Berkel, Frans van Vuure, Melinda Matuz, Alexander Kalachev, Saba Nabavi Tafreshi, Matthew Harrison en Saeed Hosseini

Adviseurs:
John Robertson Architects: Lokale partner
Grant Associates: Landschapsarchitect
AKT II: Structuur- en gevelontwerp
Atelier Ten: Installatietechniek, omgevingsontwerp, lichtontwerp, brandbeveiliging
Visualisaties: FlyingArchitecture

Lees ook:

 

Reageer op dit artikel