nieuws

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 voor Het Schip in Spaarndammerbuurt

Architectuur

Restauratieproject Het Schip door Archivolt Architecten in de Spaarndammerbuurt is de winnaar van de Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019. Het project met 81 sociale huurwoningen is van binnen en van buiten volledig aangepakt. De woningen hebben het comfort van nu gekregen en zijn klaar om in de toekomst zonder gas te worden verwarmd.

Amsterdamse Nieuwbouwprijs 2019 voor Het Schip in Spaarndammerbuurt

Het Schip is een rijksmonument uit 1920 van woningcorporatie Eigen Haard. Er was sprake van geluidsoverlast, onvoldoende brandwerendheid en allerlei technische mankementen. Het is hét voorbeeldproject van de Amsterdamse School in de Spaarndammerbuurt. De woningen bevinden zich in de Zaanstraat, Oostzaanstraat en Hembrugstraat. Naast de woningen is ook museum Het Schip gerealiseerd. Dit staat volledig in het teken van De Amsterdamse School.

Het resultaat van de restauratie van het pand:
–       De 81 sociale huurwoningen voldoen weer volledig aan de comfortnormen van nu met geluidswerende wanden en nieuwe vloeren met vloerverwarming.
–       De woningen hebben nu energielabel A. Er is rekening gehouden met de energietransitie naar gasloos.
–       Het casco is uiterst zorgvuldig gerestaureerd, de buitengevel is zo goed mogelijk teruggebracht naar het oorspronkelijke ontwerp met 160.000 nieuwe bakstenen, een nieuw dak, nieuwe fundering en nieuwe ramen en kozijnen.

Publieksprijs

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is de publieksprijs voor nieuwbouw in Amsterdam. Het was de elfde keer dat de prijs werd uitgereikt. Bij deze editie ging het om nieuwbouwprojecten en grootschalige renovatieprojecten die tussen augustus 2017 en augustus 2018 in Amsterdam zijn opgeleverd.

In de eerste ronde selecteerde een publieksjury van 144 Amsterdammers uit 84 projecten de tien meest aansprekende. Die tien projecten deden mee in de finale. Daarin kon iedereen via www.amsterdamwoont.nl/nieuwbouwprijs op zijn of haar favoriete project stemmen. In totaal brachten ruim 5.300 mensen hun stem uit (bijna 30% meer stemmers dan vorig jaar). De volledige uitslag is als volgt:

1.         Het Schip door Archivolt architecten (22,98 %)
2          Roze Hallen door De Werff Architectuur en Joke Vos Architecten (11,76 %)
3.         Schinkelhof door Kampman Architecten (11,69 %)
4.         Ons Podium door Springtij Architecten (9,66 %)
5.         Funenhof door Arons en Gelauff Architecten (9,10 %)
6.         Oostpoort Plot 3 door Inbo (8,46 %)
7.         Het Hendrickszhuys door Architectenbureau J. van ’t Stigt(8,46 %)
8.         Erna van der Pershuis door Thijs Asselbergs architectuurcentrale (8,03 %)
9.         The Future door Vincent Gilling (5,25%)
10.       Parkblok Houthaven door Studioninedots (4,63 %)

De Amsterdamse Nieuwbouwprijs is georganiseerd door Amsterdamwoont.nl in samenwerking met de gemeente Amsterdam, AT5 en Bouwend Nederland.

Lees ook:

Reageer op dit artikel