nieuws

Start bouw Grotiustorens in centrum Den Haag

Architectuur

Start bouw Grotiustorens in centrum Den Haag
Impressie: MVRDV

Op de nu nog braakliggende Grotiusplaats is gestart met de bouw van twee woontorens ontworpen door MVRDV: Grotius I en Grotius II. Ze worden ontwikkeld door Provast. De nog onbenutte plek is een belangrijke schakel tussen het stationsgebied, het achterliggende Bezuidenhout en het Beatrixkwartier. In het ontwerp van MVRDV wordt de lagergelegen snelweg naast de Grotiusplaats overdekt en getransformeerd tot een mooi park.

Toelichting MVRDV – De voetafdruk van de torens vloeit voort uit een intensieve studie naar de optimale zichtlijnen en verbindingen met de omgeving. Grotius I is smal, 120 meter hoog en vormt de begrenzing van de Utrechtsebaan. Aan weerszijden houdt het gebouw voldoende ruimte over om routes richting het Beatrixkwartier (Central Business District) te creëren. Grotius II is met 100 meter hoogte compacter en bevindt zich naast het Prins Bernardviaduct. Daar zal, mede dankzij de gunstige ligging ten opzichte van de zon, een levendige plek met horeca en terrassen ontstaan.

Grotiusplaats Den Haag MVRDV

De torens zijn opgebouwd als ‘typische’ Haagse torens volgens de in 2016 vastgestelde hoogbouwvisie van de gemeente Den Haag: Haagse hoogbouw: Eyeline en Skyline. De torens zullen al van veraf herkenbaar zijn door de een kroon. Die kroon bestaat uit een driedimensionaal landschap van terrassen en groen, ontworpen op de oriëntatie van de zon en het zicht op de binnenstad en de zee.

‘De twee torens worden als het ware ‘gebroken’ om een serie van dakterrassen te maken, die samen een menselijke buurt vormen’, zegt Winy Maas van MVRDV. ‘Je kunt bij wijze van spreken de koffie of thee doorgeven aan de buren. Bewoners zullen straks vanaf de tiende verdieping fantastisch uitzicht hebben over zee richting het noorden en op Rotterdam richting het zuiden. De Grotiustorens betekenen een make-over van het stationskwartier.’

Natuurstenen gevel

Het middendeel van elke toren heeft een kwalitatieve, natuurstenen gevel met grote ramen om de bewoners optimaal zicht op de stad te geven. De kleur van het natuursteen verschuift over de onderste lagen gradueel van een frisse beige tint naar een donkerdere, antraciete tint, waardoor de torens op straatniveau een ‘zachte landing’ maken. Deze zachte landing vormt de ‘basis’ van de torens.

De Grotiustorens krijgen straks 655 kwalitatief hoogstaande appartementen, deels sociale woningbouw, horeca in de plint en een ondergrondse parkeergarage.

De oplevering van de Grotiustorens wordt in 2022 verwacht.

Meer over Den Haag/Hoogbouw

Mecanoo ontwerpt woontorens The Grace voor Den Haag

KCAP ontwerpt hoogstedelijk HS Kwartier Den Haag

Bouwstart woontorens Spuikwartier Den Haag

 

Reageer op dit artikel